Egy új vérteszt 50 különböző ráktípust képes kimutatni, gyakran a tünetek jelentkezése előtt

2020 / 04 / 02 / Justin Viktor
Egy új vérteszt 50 különböző ráktípust képes kimutatni, gyakran a tünetek jelentkezése előtt
A tudósok szerint egy egyszerű vérvizsgálat során több mint 50 rákfajtát képesek ellenőrizni, gyakran bármilyen tünet vagy szimptóma megjelenése előtt. A szakértők reményei szerint a módszer segíthet a daganatok gyorsabb diagnosztizálásában, akkor, amikor még könnyebben kezelhetőek és ideális esetben gyógyíthatók is.

A kutatók szerint a teszt utáni pozitív eredmények több mint 99 százalék pontosságúak, ám döntő fontosságú annak ellenőrzése is, hogy nem maradnak-e ki egyes esetek és így a vizsgálat nem kelt-e hamis biztonságérzetet.

Az orvosok egyelőre betegekkel végzett kísérletekben használják a tesztet, de további vizsgálatokra van szükség, írták az Annals of Oncology szaklapban. A kísérleti adatok egyelőre azt sugallják, hogy az új eljárás jobban teljesít az előrehaladottabb betegség kimutatása során, mint a rák kezdetekor, ami korlátozhatja a jövőbeni hasznosságát.

Hogyan működik?

A teszt a genetikai kód apró darabjainak beszédes kémiai változásait keresi, a sejten kívüli szabad DNS -ben, melyek a daganatokból a véráramba szivárognak. A Dana-Farber Rákközpont és a Harvard Medical School kutatói, az angliai The Francis Crick Institute és a University College London kollégáival együtt dolgozva, a betegektől vett több mint 4000 mintát teszteltek, némelyik rákbetegtől származott, mások pedig olyan betegektől, akiknek nem volt rákbetegségük.

Több mint 50 különböző rákfajtát, köztük a bél-, tüdő- és petefészekrákot vontak be a vizsgálatba. A minták 96 százalékában a teszt pontosan kimutatta a rák típusát.

Mi az a sejten kívüli szabad DNS?

A sejten kívüli szabad DNS (vagy cfDNS) a véráramban található sejten kívüli  DNS-t jelenti. Ezeknek a DNS-molekuláknak egy része egy daganatból származik, és keringő tumorsejtnek (vagy ctDNS-nek) hívják. A cfDNS-ek olyan nukleinsav-töredékek (fragmensek), amelyek apoptózis (programozott sejthalál) vagy nekrózis (sejthalál) során lépnek be a véráramba.

Mit mondnak a szakértők?

A tanulmányt a Grail vállalat, a vérvizsgálat készítője finanszírozza. Az egyik vezető kutatójuk, Geoff Oxnard professzor elmondta:

"Úgy tűnik, hogy ez a vérvizsgálat rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amelyet a népesség teljes skáláján, a több-rákos szűrővizsgálatként való felhasználáshoz szükséges. Most persze mindenki azt kérdezi, hogy mikor lesz egy ilyen teszt elérhető bárki számára."

"Ennek a több ezer beteg részvételével lezajlott sikeres klinikai validációnak köszönhetően a teszt valójában már most elérhető korlátozott felhasználásra a klinikai vizsgálatok során.”

"Ám mielőtt még ezt a vérvizsgálatot rutinszerű alkalmazásba vennénk, látnunk kell a hasonló klinikai vizsgálatok eredményeit, hogy jobban megértsük a teszt teljesítményét. Ez a terület természetesen gyorsan fejlődik, és reménykedhetünk, hogy a vérteszt alapú rákdetektálás valósággá válik" - tette hozzá a professzor.

Az Egyesült Királyság korai rák-felismerés kutatással foglalkozó vezetője, Dr. David Crosby elmondta:

"A rákbetegségek korai észlelésekor, amikor azok még kevésbé agresszívak és kezelhetők, hatalmas lehetőségünk van az életmentésre, és komolyan szükségünk van olyan technológiai újításokra, amelyek ezt a potenciált valósággá változtatják."

"Bár ez a teszt még mindig csak a fejlesztés korai szakaszában van, a kezdeti eredmények biztatóak. És ha a tesztet finomítani lehet annak érdekében, hogy hatékonyabban fedezze fel a rákot a legkorábbi szakaszában, akkor a korai felismerés eszközévé válhat."

"De további kutatásokra van szükség, hogy javítsuk a teszt korai rákfelismerési képességét, és még meg kell vizsgálnunk azt is, hogyan működhet egy igazi rák-szűrési folyamat során."

(Forrás: BBC Képek: Unsplash)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.