Egy új vírus felfedezői kapták az idei orvosi Nobel-díjat

2020 / 10 / 05 / Justin Viktor
Egy új vírus felfedezői kapták az idei orvosi Nobel-díjat
Elérkezett az idei Nobel-díjak átadásának ideje. A rangos elismerések közül elsőként az orvosi-élettani kategória díjazottjait ismerhettük meg, akik egy veszélyes és makacs vírus felfedezéséért kapták az elismerést.

Táncrend

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia október 5 és 12 között jelenti be a 2020-as Nobel-díjakat. Az orvosi-élettani kategória díjazottját ma tették közzé, holnap a fizikai, szerdán pedig a kémiai Nobel-díj következik, azt az irodalmi kategória követi csütörtökön, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjének nevét ismerhetjük meg. Záróeseményként október 12-én Stockholmban a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérem kerül átadásra - írta meg az MTI.

A díjakkal pénzjutalom is jár, ennek összege 10 millió svéd korona (343 millió 086 ezer 419 forint). A pénzösszeget az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át, idén viszont a koronavírus járványra való tekintettel az élőben megrendezett ceremónia elmarad. A kitüntetettek videókonferencián keresztül kapcsolódhatnak majd be, a helyette tartott online televíziós díjátadóba.

Hepatitis C

A ma díjazottak Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice azzal érdemelték ki a kitüntető elismerést, hogy kiemelkedő mértékben hozzájárultak a vér útján terjedő hepatitis C vírus elleni küzdelemhez, annak felfedezésével és megismerésével. A Nobel-bizottság a stockholmi Karolinska Intézetben adta át a díjat a három kutatónak. A bizottság Twitteren is közzétette az elismerést.

Harvey J. Alter volt az első tudós, aki kimutatta, hogy a vérátömlesztés útján terjedő hepatitis fertőzést egy korábban ismeretlen vírus okozza. A brit Michael Houghton új megközelítést használva izolálta a vírus DNS-ét. A végső bizonyítékkal az amerikai Charles M. Rice szolgált, aki bebizonyította, hogy a hepatitis C-vírus önmagában is képes hepatitis megbetegedést okozni.

A hepatitis C vírus ( HCV ) Flaviviridae család kicsi (55–65 nanométeres), RNS vírusa. A hepatitis C vírus a hepatitis C betegség mellett néhány rákot, például májrákot (hepatocelluláris carcinoma , rövidítve HCC) és limfómákat okoz az emberben.

Súlyos betegség

A hepatitis májgyulladást jelent görögül, a szó a máj, „hepar” és a gyulladást jelentő „itis” tagokból áll. Hepatitist több kórokozó is okozhat, de legtöbbször vírusfertőzés következtében alakul ki, a gyulladás súlyosan károsítja a májsejteket, a máj egy idő után már képtelen a normális működésre. A hepatitis C-vírus nem csak a májsejtekben szaporodik, a nyiroksejteket, izom-, bőr- és vesesejteket is fertőzi.

A WHO adatai szerint a világon 170 millió fertőzött lehet, az EU-ban ötmillióan hordozhatják, de az ő 80 százalékuk valószínűleg valóban csak hordozza a vírust, meg nem betegszik tőle. Magyarországon a lakosság 0.7–1.3 százaléka lehet vírushordozó. A betegség különösen gyakori a kábítószer-használók között, de megelőzhető a biztonságos szexuális életre és a droghasználat mellőzésére való törekvéssel.

(Forrás: MTI Kép: Nobelprize.org, )


 


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.