Egy új vírus felfedezői kapták az idei orvosi Nobel-díjat

2020 / 10 / 05 / Justin Viktor
Egy új vírus felfedezői kapták az idei orvosi Nobel-díjat
Elérkezett az idei Nobel-díjak átadásának ideje. A rangos elismerések közül elsőként az orvosi-élettani kategória díjazottjait ismerhettük meg, akik egy veszélyes és makacs vírus felfedezéséért kapták az elismerést.

Táncrend

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia október 5 és 12 között jelenti be a 2020-as Nobel-díjakat. Az orvosi-élettani kategória díjazottját ma tették közzé, holnap a fizikai, szerdán pedig a kémiai Nobel-díj következik, azt az irodalmi kategória követi csütörtökön, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjének nevét ismerhetjük meg. Záróeseményként október 12-én Stockholmban a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérem kerül átadásra - írta meg az MTI.

A díjakkal pénzjutalom is jár, ennek összege 10 millió svéd korona (343 millió 086 ezer 419 forint). A pénzösszeget az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át, idén viszont a koronavírus járványra való tekintettel az élőben megrendezett ceremónia elmarad. A kitüntetettek videókonferencián keresztül kapcsolódhatnak majd be, a helyette tartott online televíziós díjátadóba.

Hepatitis C

A ma díjazottak Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice azzal érdemelték ki a kitüntető elismerést, hogy kiemelkedő mértékben hozzájárultak a vér útján terjedő hepatitis C vírus elleni küzdelemhez, annak felfedezésével és megismerésével. A Nobel-bizottság a stockholmi Karolinska Intézetben adta át a díjat a három kutatónak. A bizottság Twitteren is közzétette az elismerést.

Harvey J. Alter volt az első tudós, aki kimutatta, hogy a vérátömlesztés útján terjedő hepatitis fertőzést egy korábban ismeretlen vírus okozza. A brit Michael Houghton új megközelítést használva izolálta a vírus DNS-ét. A végső bizonyítékkal az amerikai Charles M. Rice szolgált, aki bebizonyította, hogy a hepatitis C-vírus önmagában is képes hepatitis megbetegedést okozni.

A hepatitis C vírus ( HCV ) Flaviviridae család kicsi (55–65 nanométeres), RNS vírusa. A hepatitis C vírus a hepatitis C betegség mellett néhány rákot, például májrákot (hepatocelluláris carcinoma , rövidítve HCC) és limfómákat okoz az emberben.

Súlyos betegség

A hepatitis májgyulladást jelent görögül, a szó a máj, „hepar” és a gyulladást jelentő „itis” tagokból áll. Hepatitist több kórokozó is okozhat, de legtöbbször vírusfertőzés következtében alakul ki, a gyulladás súlyosan károsítja a májsejteket, a máj egy idő után már képtelen a normális működésre. A hepatitis C-vírus nem csak a májsejtekben szaporodik, a nyiroksejteket, izom-, bőr- és vesesejteket is fertőzi.

A WHO adatai szerint a világon 170 millió fertőzött lehet, az EU-ban ötmillióan hordozhatják, de az ő 80 százalékuk valószínűleg valóban csak hordozza a vírust, meg nem betegszik tőle. Magyarországon a lakosság 0.7–1.3 százaléka lehet vírushordozó. A betegség különösen gyakori a kábítószer-használók között, de megelőzhető a biztonságos szexuális életre és a droghasználat mellőzésére való törekvéssel.

(Forrás: MTI Kép: Nobelprize.org, )


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.