Egy újabb repülő autó kapott hivatalos engedélyt, hogy a levegőbe emelkedhessen

2022 / 08 / 06 / Palotai Nándor
Egy újabb repülő autó kapott hivatalos engedélyt, hogy a levegőbe emelkedhessen
A Samson vasaló alakú, háromkerekű repülő autója, a Switchblade megkapta a Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA) a légialkalmassági engedélyt, és hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártása is.

Idén januárban történt először, hogy egy olyan eszköz kapott típusalkalmassági engedélyt, mely egyszerre alkalmas közutakon való közlekedésre, illetve repülésre is. A szlovák fejlesztésű AirCar után, most a Samson Sky háromkerekű járműve, a Switchblade kapta meg az amerikai Szövetségi Légügyi Hivataltól (FAA) a légialkalmassági engedélyt, így elméletileg pár év múlva már akár kétféle repülő autó is várakozhat majd alkalomadtán mellettünk a pirosban, vagy akár húzhat el felettünk, a levegőben megkerülve a dugót - hívta fel rá a figyelmet a New Atlas.

A Samson már körülbelül 14 éve fejleszti a kihajtható szárnyú, Switchblade (pillangókés) névre hallgató háromkerekű repülő autóját. A jármű nemcsak repülőgépként, de autóként is tud funkcionálni, ráadásul egyes országokban a kerekeinek száma miatt akár még motorként is bejegyezhető. A közúti és a légi üzemmód között egy gomb megnyomásával lehet váltani, és ezt követően a jármű kevesebb, mint 3 másodperc alatt átalakul, a szárnyai kicsúsznak, illetve lenyílik a T-alakú hátulsó vezérsík.

Az összecsukva 5,1m hosszú, 1.8m széles és másfél méter magas jármű lelke egy háromhengeres, folyadékhűtéses, 190 lóerős motor, mely 91-es oktánszámú benzinnel működik, azonban nem közvetlenül a kerekeket vagy a légcsavart, hanem egy generátort működtet, így repülés és vezetés közben is a meghajtás elektromos. A tervezők szerint a gép autóként a földön 201 km/h, repülőgépként a levegőben pedig 322 km/h sebességgel fog tudni közlekedni, a felszálláshoz pedig körülbelül 335m, a leszálláshoz pedig 213 méterre van szüksége. Teljesen feltöltött üzemanyagtartállyal, azaz 125l benzinnel a fedélzetén a gép körülbelül 724 km-t tud megtenni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy fárasztó, 10 órás utat egy három és fél órás, háztól-házig tartó utazássá változtatja.

A Samson repülő autójával kapcsolatban talán nem is a szerkezete a legmeglepőbb, hanem az, hogy a cég egy otthon megépíthető kit formájában dobná piacra a repülőgépet. Ez ugyan nem egyedülálló, hisz több cég is dobta már piacra egy-egy repülőgépét otthon összeszerelhető formában, ám ez általában jóval egyszerűbb szerkezetű, ultralight kategóriájú, könnyűszerkezetű repülőgépeknél a leggyakoribb. A Switchblade megépítése a tervezői szerint nagyjából 2000 munkaórát igényel, azonban a Samson tervezi építési központok létrehozását is, ahol szakemberek segítségével akár egy hét alatt is összerakható a gép. A repülő autónak azonban ezzel együtt sem lesz olcsó: darabjáért ugyanis 150000 amerikai dollárt, azaz körülbelül 57-58 millió forintot kérnek. Ezzel együtt a repülőeszközből az első 1670 darabot már meg is vásárolták.

(Fotó: Samson Sky)

Elhárult az utolsó akadály is a szlovák repülő autó útjából, hamarosan kezdődhet a sorozatgyártás Az AirCar múlt szerdán kapta meg a légialkalmassági bizonyítványt a Szlovákiai Közlekedési Hatóságtól, a prototípust pedig nemsokára követheti a szériaváltozat is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.