Egy újabb tömeggyilkossággal kapcsolatban merült fel a közösségi média felelőssége

2022 / 05 / 20 / Pőcze Balázs
Egy újabb tömeggyilkossággal kapcsolatban merült fel a közösségi média felelőssége
Múlt hét végén egy tizennyolc éves férfi rasszista indítékból megölt tíz embert egy szupermarketben, az amerikai Buffaloban. New York állam főügyésze nyomozást indított azzal kapcsolatban, hogy a közösségi platformok, mint a Twitch, a Discord és a 4chan felelősek-e a történtekért.

Az elkövető szombaton, egy javarészt feketék által lakott környéken nyitott tüzet tizenhárom emberre, akik közül tízen életüket vesztették a támadásban. Payton Gendron azt állítja, hogy a világjárvány első napjaiban radikalizálódott, online tartalmak hatására - idézi fel a Gizmodo. A férfi olyan bejegyzések hatása alá került, amelyek szerint a fehér bőrűek alacsony születésszáma miatt "népességcsere" fog létrejönni Amerikában. Ezért választott egy olyan környéket a gyilkosság helyszínéül, ahol a nyilvántartások szerint a legmagasabb a feketék aránya.

Amellett, hogy Gendron nézeteit befolyásolták az interneten elérhető tartalmak, tette előkészítését a TechCrunch szerint a 4chan és az 8chan nevű, szélsőségesek körében is népszerű fórumok mellett egy privát Discord szerveren és a Google Docs-on is megosztotta. A Discord eleinte a videojátékosok között volt népszerű beszélgető platform, ám a világjárvány óta sokkal szélesebb körben használják. Gendron a lövöldözést az Amazonhoz tartozó Twitch-en közvetítette, ám ott rövid idő alatt letiltották a videót, ami egyéb platformokon még mindig el-elérhető.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul már a lövöldözés napján kijelentette, hogy a közösségi média vállalatok nem tesznek eleget azért, hogy felügyeljék a hozzájuk feltöltött rasszista, bevándorlóellenes vagy antiszemita tartalmakat, majd azt javasolta, hogy fejlesszenek egy rendszert, amely ilyen helyzetekben azonnal értesíti a hatóságokat. Ismerve a szolgáltatások népszerűségét, az oda feltöltött fájlok mennyiségét, és a mesterséges intelligencia-alapú rendszerek jelenlegi képességeit, ez nem triviális feladat. A politikus jelezte: minél hamarabb szeretne találkozni a cégek képviselőivel.

"Üljenek le, nézzenek a szemembe, és mondják azt, hogy minden emberileg lehetségeset megtettek azért, hogy onnantól megfigyeljék az ilyen tartalmakat, hogy felkerültek a platformra. Ha nem így lesz, akkor felelősségre fogom vonni őket. Bizonyítsák be, hogy nem tehetnének többet.

- fogalmazott Hochul, aki szerdán levélben kérte a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a történteket. Másnap az állam főügyésze bejelentette, hogy megkezdik a nyomozást azzal kapcsolatban, hogy a közösségi média és a fórumok milyen szerepet játszottak a tragédiában, van-e polgári vagy büntetőjogi felelősségük az ügyben. Az ügyészségnél vizsgálják majd egyebek mellett a Twitch-et, a Discordot, a 4chant és az 8chant is. A TechCrunch aláhúzza: a szélsőségesek által kedvelt utóbbi két fórummal nem lesz könnyű dolguk. Az 8chant a Fülöp-szigeteken üzemeltetik, míg a 4chan semmilyen proaktív moderációt nem végez, vagyis nem keresi a problémás, jogsértő vagy veszélyes tartalmakat a fórumaiban.

Miközben a politikusok és a hatóságok a platformok felelősségét firtatják, Mike Masnick a Techdirt nevű jogi-technológiai portálon rámutatott: bizarr módon Texas-ban lehet, hogy le sem szedhette volna a Twitch vagy a Discord a gyilkosságot előkészítő vagy megörökítő bejegyzéseket. Az államban ugyanis elfogadtak egy olyan, rendkívül vitatott törvényt, a HB20-at, amely szerint a szolgáltatók "nem cenzúrázhatnak nézőpontok alapján". A törvényhozók ezt ki akarták egészíteni azzal, hogy a terrorizmussal kapcsolatos bejegyzéseket eltávolíthassák a szolgáltatók - de végül leszavazták a módosítást. Elon Musk pedig, aki a teljes szólásszabadságot szeretné bevezetni a Twitteren, nem szólalt meg a kérdésben. Pedig a Tesla második gigagyára pont Buffalóban működik.

(Borítókép: Kent Nishimura / Los Angeles Times via Getty Images)

455-ször jelentették a veszélyes tüntetést, a Facebook nem tett semmit. Ketten meghaltak Mark Zuckerberg videóban tisztázta az álláspontjukat.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.