Egy újabb várost nem hagy nyugodni a rejtélyes zümmögő hang

2023 / 11 / 19 / Felkai Ádám
Egy újabb várost nem hagy nyugodni a rejtélyes zümmögő hang
Az észak-írországi Omagh lakóit egy titokzatos éjszakai "zúgás" nyugtalanítja, amelyhez hasonlót a világon többfelé hallottak, és ezekre “The Hum”-ként hivatkoznak. A helyi önkormányzat már hangszakértőket is bevont a vizsgálatba. Az irritáló zaj eredete azonban továbbra is ismeretlen, az elméletek az időjárással kapcsolatos okoktól az alacsony frekvenciájú rádióhullámokig terjednek.

Omagh, egy észak-írországi város, a “The Hum” néven ismert, jelenleg magyarázat nélküli jelenséggel küzd, amely miatt a lakosok nagyrésze már aludni sem tud – számol be róla az IFLScience. A tartós éjszakai zaj miatt pedig már a helyi önkormányzat is hangszakértőkhöz fordult. Magyarázat azonban egyelőre így sincs.

Az elmúlt hetekben hallható rejtélyes zümmögés Tyrone megyében több helyen is visszhangzott, a helyieket pedig frusztrálttá és kimerültté tette. Stephen Donnelly, az Ulsteri Unionista Párt tanácsosa vezette a tanács vizsgálatát, miközben egyrészt elismerte, hogy valós problémáról van szó, másrészt arról is beszélt, hogy a helyi “The Hum” forrása jelenleg ismeretlen.

Kezdetben azt hitték, hogy a zaj csak délkeletre korlátozódik, a probléma kiterjedt jellege azonban potenciális szezonális összefüggésre utal, amely valószínűleg az időjárási viszonyokhoz köthető. Végleges következtetések azonban továbbra sincsenek – ezekhez Donnelly szerint több tényre lenne szükség.

A Hum elnevezést gyakran társítják olyan tartós és invazív alacsony frekvenciájú zümmögő, dübörgő vagy zúgó zajjal, amelyet sok ember hall, de nem feltétlen mindenki. Ilyen hangokat a világ minden tájáról jelentettek, beleértve az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Ausztráliát és Kanadát is. Néha annak a helységnek megfelelően nevezik el őket, ahol a problémát nyilvánosságra hozták, például a "Taos Hum" Új-Mexikóban és a "Windsor Hum" Ontarióban.

A Hum mögött a közös elnevezés ellenére nem egyetlen jelenség áll, a különféle okok közé tartozhatnak a gyakran ipari üzemekből eredő, helyi mechanikai források, hangsebességet áttörő vadászgépek, esetleg biológiai okok. Az esetek egy részében azonban nem tudni, mi áll a zaj mögött – az említett Taos Hum esetén például nem találtak okot.

Az egyik visszatérő hipotézis szerint a jelenség mögött gyakran nagyon alacsony frekvenciájú katonai rádióhullámok állhatnak. Donnelly szerint azonban nem szabad összeesküvés-elméleteket fabrikálni (ezek közül elég sok vonatkozik a “The Hum”-ra tengeri szörnyekkel, UFO-kkal vagy titkos kormányzati projektekkel, illetve ezek ezek különböző permutációival), mivel a titokzatos hangok mögött természetes magyarázatok szoktak állni.

Donelly igyekezett azzal is nyugtatni a kedélyeket, hogy hangsúlyozta, semmi ismerten baljós vagy természetfeletti erő nem áll a zaj mögött, és fontos a “racionális perspektíva” megőrzése.

(Kép: Omagh, forrás: wikipedia)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.