Egy ujjlenyomatból megállapítható, ha valaki akár csak hozzányúlt kokainhoz

2020 / 02 / 18 / Justin Viktor
Egy ujjlenyomatból megállapítható, ha valaki akár csak hozzányúlt kokainhoz
Egy új teszt használatával az ujjlenyomat is elegendő annak megállapításához, hogy valaki fogyasztott-e kokaint. Egyetlen ujjlenyomat arról is árulkodik majd, hogy valaki nemrégiben pusztán hozzáért-e kokainhoz, vagy ténylegesen a szervezetébe is juttatta azt.

A teszt kevesebb, mint 2 perc alatt elvégezhető, jóval gyorsabb, mint a vérvizsgálat, és fel lehet majd használni a törvényszéki vizsgálatokhoz vagy a kábítószer-tesztekhez. Melanie Bailey, az Egyesült Királyság Surrey Egyeteméről, munkatársaival kifejlesztett egy technikát, amely kimutatja a kokain nyomait, valamint a kokainhasználat jeleit az emberi bőrön. 

A kokain mellett a teszt jelez egy benzoil-kongonin nevű molekulát is, amely a bőrön keresztül ürül, miután egy ember kokaint fogyasztott. Ez a vegyianyag szennyezőanyagként is megjelenik a kokain utcai mintáiban.

„Az utcai kokain benzoil-kongoninja valójában lemosható az ujjakról” - mondja Bailey. De egy olyan ember, aki kokaint vett be, az izzadságon keresztül továbbra is kiválasztja a molekulát, így még a kézmosás után is kimutatható az ujjlenyomatban.

Bailey és csapata ujjlenyomatot vett azoktól az emberektől, akik megérintették a 99 százalékos tisztaságú kokaint, valamint az utcai mintákat, amelyek sokkal kevésbé voltak tiszták. Ujjlenyomatot vettek a kábítószer érintése után azonnal, majd ismét a résztvevők kézmosása után.

Ugyanakkor 26 ember ujjlenyomatát is levették egy kábítószer-rehabilitációs klinikán, akik beszámoltak róla, hogy kokaint fogyasztottak a megelőző 24 órában.

A vizsgálat elvégzéséhez a mintaadó személy 10 másodpercig nyomta rá ujját egy speciális papírra. A papírt ezután tömegspektrometriának nevezett módszer alkalmazásával elemezték, a kokain vagy benzoil-kongonin jelenlétének kimutatására.

A 86 elemzett mintában az ujjlenyomat-módszer 95 százalékban bizonyult pontosnak. A csoport úgy találta, hogy az észlelés 48 órás időablakban az érintkezés vagy a fogyasztás után lehetséges.

A vérvizsgálatoktól eltérően, - ami a kokainhasználat tesztelésének jelenlegi standardja, - az ujjlenyomat-elemzés kevesebb, mint 2 perc alatt elvégezhető. A technika ma már a kereskedelemben is beszerezhető, és felhasználható a drogtesztek során. 

"Ha valaki kokaint fogyasztott, akkor nem szeretnéd őket repülőgép pilótaként vagy autóbusz sofőrként látni" - mondta el Bailey.

A tesztet a jövőben kriminalisztikai eszközként is lehet felhasználni, kokain jelenlétének megállapítására egy bűncselekmény helyszínén hagyott ujjlenyomatokban, bár ezt megelőzően még további validálásra lehet szükség - mondja David Berry, független toxikológiai tanácsadó az Egyesült Királyságból.

Az például, hogy valaki megsértette-e például a bódulatot okozó szer hatása alatt történő vezetésre vonatkozó törvényeket, jelenleg a vér illegális kábítószer-koncentrációjától függ. Előfordulhat, hogy szabályozás módosítására is szükség lesz ahhoz, hogy ezt az új technikát jogi környezetben lehessen használni.

(Forrás: NewScientist Képek: Pikrepo)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ennyi testmozgásra van szükséged ahhoz, hogy megőrizd a mentális egészségedet
Ennyi testmozgásra van szükséged ahhoz, hogy megőrizd a mentális egészségedet
Sokat hallunk arról, hogy mennyi mozgásra van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, arról viszont már sokkal ritkábban esik szó, hogy a mentális egészségünk szempontjából mi a minimum. A lusták örülni fognak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.