Egy ujjlenyomatból megállapítható, ha valaki akár csak hozzányúlt kokainhoz

2020 / 02 / 18 / Justin Viktor
Egy ujjlenyomatból megállapítható, ha valaki akár csak hozzányúlt kokainhoz
Egy új teszt használatával az ujjlenyomat is elegendő annak megállapításához, hogy valaki fogyasztott-e kokaint. Egyetlen ujjlenyomat arról is árulkodik majd, hogy valaki nemrégiben pusztán hozzáért-e kokainhoz, vagy ténylegesen a szervezetébe is juttatta azt.

A teszt kevesebb, mint 2 perc alatt elvégezhető, jóval gyorsabb, mint a vérvizsgálat, és fel lehet majd használni a törvényszéki vizsgálatokhoz vagy a kábítószer-tesztekhez. Melanie Bailey, az Egyesült Királyság Surrey Egyeteméről, munkatársaival kifejlesztett egy technikát, amely kimutatja a kokain nyomait, valamint a kokainhasználat jeleit az emberi bőrön. 

A kokain mellett a teszt jelez egy benzoil-kongonin nevű molekulát is, amely a bőrön keresztül ürül, miután egy ember kokaint fogyasztott. Ez a vegyianyag szennyezőanyagként is megjelenik a kokain utcai mintáiban.

„Az utcai kokain benzoil-kongoninja valójában lemosható az ujjakról” - mondja Bailey. De egy olyan ember, aki kokaint vett be, az izzadságon keresztül továbbra is kiválasztja a molekulát, így még a kézmosás után is kimutatható az ujjlenyomatban.

Bailey és csapata ujjlenyomatot vett azoktól az emberektől, akik megérintették a 99 százalékos tisztaságú kokaint, valamint az utcai mintákat, amelyek sokkal kevésbé voltak tiszták. Ujjlenyomatot vettek a kábítószer érintése után azonnal, majd ismét a résztvevők kézmosása után.

Ugyanakkor 26 ember ujjlenyomatát is levették egy kábítószer-rehabilitációs klinikán, akik beszámoltak róla, hogy kokaint fogyasztottak a megelőző 24 órában.

A vizsgálat elvégzéséhez a mintaadó személy 10 másodpercig nyomta rá ujját egy speciális papírra. A papírt ezután tömegspektrometriának nevezett módszer alkalmazásával elemezték, a kokain vagy benzoil-kongonin jelenlétének kimutatására.

A 86 elemzett mintában az ujjlenyomat-módszer 95 százalékban bizonyult pontosnak. A csoport úgy találta, hogy az észlelés 48 órás időablakban az érintkezés vagy a fogyasztás után lehetséges.

A vérvizsgálatoktól eltérően, - ami a kokainhasználat tesztelésének jelenlegi standardja, - az ujjlenyomat-elemzés kevesebb, mint 2 perc alatt elvégezhető. A technika ma már a kereskedelemben is beszerezhető, és felhasználható a drogtesztek során. 

"Ha valaki kokaint fogyasztott, akkor nem szeretnéd őket repülőgép pilótaként vagy autóbusz sofőrként látni" - mondta el Bailey.

A tesztet a jövőben kriminalisztikai eszközként is lehet felhasználni, kokain jelenlétének megállapítására egy bűncselekmény helyszínén hagyott ujjlenyomatokban, bár ezt megelőzően még további validálásra lehet szükség - mondja David Berry, független toxikológiai tanácsadó az Egyesült Királyságból.

Az például, hogy valaki megsértette-e például a bódulatot okozó szer hatása alatt történő vezetésre vonatkozó törvényeket, jelenleg a vér illegális kábítószer-koncentrációjától függ. Előfordulhat, hogy szabályozás módosítására is szükség lesz ahhoz, hogy ezt az új technikát jogi környezetben lehessen használni.

(Forrás: NewScientist Képek: Pikrepo)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.