Egy újonnan felfedezett molekula semlegesíti a koronavírust, és a terjedését is megakadályozza egerekben

2020 / 09 / 23 / Justin Viktor
Egy újonnan felfedezett molekula semlegesíti a koronavírust, és a terjedését is megakadályozza egerekben
Pittsburgh Egyetemének tudósai elkülönítettek egy olyan biomolekulát, amely „teljesen és specifikusan” semlegesíti a koronavírust okozó vírust - egyelőre egérkísérletekben.

A Pittsburghi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói izolálták az eddigi legkisebb biológiai molekulát, amely semlegesíti a SARS-CoV-2 vírust - derül ki a Cell folyóiratban hétfőn közzétett beszámolóból. Az antitestkomponens tízszer kisebb, mint egy teljes méretű antitest, és Ab8 néven olyan gyógyszer létrehozására használták fel, ami terápiás és megelőzési célokra is alkalmas a SARS-CoV-2 kórokozója ellen, állítja a tanulmány.

A kutatók arról számoltak be, hogy az Ab8 „rendkívül hatékony” az egerek és hörcsögök SARS-CoV-2 fertőzésének megelőzésében és kezelésében, 2 mg/ testtömeg kilogramm arányú dózisban alkalmazva. 

"Az Ab8-ban nem csak a COVID-19 potenciális terápiáját látjuk, hanem felhasználható arra is, hogy megakadályozza a megfertőződést a vírussal"

- írta John Mellors orvos társszerző, az UPMC és a Pitt fertőző betegségek osztályának vezetője egy közleményében.

A kutatók elektronmikroszkóppal és alaninszkenneléssel figyelték meg, ahogy az Ab8 reakcióba lép a SARS-CoV-2 koronavírus mindhárom S protomerével. A folyamat megakadályozta a vírus kötődését az ACE2 enzimhez, így az nem tudott bejutni a sejtekbe. A gyógyszer tesztelésének klinikai fázisai 2021-ben kezdődhetnek el, miután az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyta az ejárást.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.