Egyedülálló, magyar kezdeményezés segíthet a kárpátaljai ivóvízhiányon 2023 / 07 / 01 / Bodnár Barna

Európában, és világszerte is újdonságnak számít az alábbi videóban bemutatott, úgynevezett Ivóvíz cserebere pont (angol nevén SWAP – safe water access point), amely ivóvíz tisztaságú vizet képes szolgáltatni természetes élővizekből, folyókból, gyakorlatilag bárhol. A Tiszai PET Kupa és az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezéséből született víztisztító berendezés legfontosabb célja, hogy megfelelő minőségű ivóvizet biztosítson a folyókból olyan helyeken, ahol ezt a közműszolgáltatás nem teszi lehetővé. A kiszuperált hajózási konténerből, újrahasznált anyagokból kialakított létesítmény műanyag- és újrahasznosítható hulladék átvételi pontként is fog üzemelni Kárpátalján, ahol a szelektív hulladékgyűjtés és szemétszállítás szinte egyáltalán nem elérhető. Ukrajna e területén számos településen ihatatlan a csapvíz, így a lakosság kénytelen palackos vizet vásárolni, ez viszont növeli a Tiszába kerülő műanyaghulladékot is. A konténerben az ívóvízvételre és mosogatásra egy konyhasarok áll rendelkezésre, emellett egy WC és egy zuhanyzó is kialakításra került, illetve ruhák mosására is lehetőség. A Hulladékmentes Tisza program keretében megvalósuló kezdeményezés célja nem csak a lakosság ivóvízhez jutásának megkönnyítése, de a szemléletformálás is a folyók szennyezésével és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. (Borítókép: PET Kupa)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Mi rejtőzik a Szahara alatt?
Attól függően, hogy hol keresgélünk, többféle érdekességet is rejt a végtelen homok.
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Lényegében egyetlen szuperkontinens alakul majd ki, ahol nem lesz túl jó móka emlősnek lenni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.