Egyelőre nem lesz társkereső a Facebookon Európában

2020 / 02 / 14 / Pőcze Balázs
Egyelőre nem lesz társkereső a Facebookon Európában
2018 tavaszán jelentette be a Facebook, hogy egy, a meglévő appon és weboldalon belül működő randialkalmazáson dolgozik, de Európában még mindig nem indult el a szolgáltatás. A hírek szerint már most, Valentin-napok szerették volna, hogy náluk keressük a szerelmet, de szokatlan módon egy hatóság előre tett keresztbe a terveiknek.

A TechCrunchon Natasha Lomas próbálta meg rekonstruálni, hogy mi történhetett. A cikke szerint a Facebook február 3-án jelezte az Ír Adatvédelmi Bizottságnak, hogy jó tíz nap múlva elindítanák a randi funkciót, de úgy tűnik, elfelejtették megcsinálni a leckéjüket. A hatóság közleménye szerint aggasztó volt, hogy nem kaptak arról dokumentumokat, hogy a vállalat milyen lépéseket tett és tesz a felhasználók adatainak a biztonságáért, hogyan mérte fel az esetleges veszélyeket, pedig ez törvényi kötelességük volna. Így aztán február 10-én elmentek az irodájukba begyűjteni az anyagokat. Úgy tűnik, nem sok mindent találhattak, mert a Facebook időközben bejelentette, hogy úgy tűnik, csak később tudnak elindulni a szolgáltatással.

Az aggodalmak, amik körülveszik a Dating indulását, érthetőek. Tavaly rekordösszegű bírsággal sújtották a céget az Egyesült Államokban: ötmilliárd dollárt kellett fizetniük nem megfelelő adatkezelési gyakorlataik miatt. Az összeg ugyan hatalmasnak tűnik, és az is, kivéve ha Zuckerbergék profitjához viszonyítjuk, az éves nyereségük harmadát-negyedét vitte csak el a büntetés. A befektetőket ez nem ijesztette meg, sőt, a bejelentés napján még emelkedett is a részvényeik árfolyama.

A Facebook Dating ráadásul ritka megoldásra vállalkozott: a randiprofilunkra nem csak a facebookos, de az instagramos anyagainkból is válogathatunk, pedig a két szolgáltatást ritkán engedik ilyen közel egymáshoz. Hogy még ijesztőbb legyen a sztori, egy “secret crush” vagyis “titkos szerelem” nevű funkcióval megadhatjuk azokat az Instagram ismerőseink közül, akik régóta bejönnek nekünk - és ha az illető szintén Facebook Dating felhasználó, és szintén feni ránk a fogát egy ideje, máris kapjuk az értesítést, hogy itt az ideje beszélgetni. Izgalmas megoldás, ha minden megfelelően működik - rémisztő, ha abból indulunk ki, hogy a Facebookra mennyire nyugodtan bízhatjuk rá az ilyen információkat.

Nem csoda, hogy a randizásnak nem a legnagyobb és legszigorúbban szabályozott piacaikon kezdtek neki: Kolumbiában indult a Facebook Dating, mielőtt Kanadába, majd jó egy évvel később az USÁ-ba is megérkezett. Hogy nálunk mikor indul el, hogy ennek örülhetünk-e majd, és ha igen, meddig, még kérdés. Az viszont biztató, hogy nem utólag kell keseregnünk, nekünk és a hatóságoknak is, hogy hirtelen minden házas felhasználónak kikerült a profiljára, hogy melyik instás barátjával csinálná a kajapornót, hanem gyorsan, proaktívan sikerült lépnie az íreknek az ügyben.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.