Egyértelműen mesterséges, hatalmas fémgömbök hullanak az égből világszerte – mik ezek?

2023 / 02 / 19 / Felkai Ádám
Egyértelműen mesterséges, hatalmas fémgömbök hullanak az égből világszerte – mik ezek?
Legyen szó Indiáról vagy Dél-Amerikáról, az események egyformán zajlanak: az égen megjelenik egy tűzgolyó, amit követően a helyi földeken felfedezik ezeket a gömböket vagy a darabjaikat nagy riadalmat keltve. Mik ezek?

Legutóbb kevesebb, mint egy éve, Indiában került sor arra, hogy az égből hullott gömbök megjelentek a helyi szántóföldeken. A jelentések szerint a Surendranagar kerületben lévő Sayla falu lakói arról számoltak be, hogy egy fémgömb (vagy több) esett le az égből. A gömböket, illetve az utánuk maradt törmelékeket a közeli mezőkön szétszórva találták meg – számol be róla az India Times. Mindez nem az első eset volt az országban, mint arra a lap kitér, ehhez az esményhez képest egy hónappal korábban a Maharashtra szigetének Chandrapur kerületében található egyik falu lakosai fedeztek fel egy titokzatos fémgyűrűt, és egy még forró hengerszerű tárgyat – erről az Asian News International is beszámolt:

A fentiekhez hasonló esetek azonban nem kizárólag Indiában történnek – 2018-ban például britek, oroszok és peruiak egyaránt beszámoltak különös tűzgolyókról, amelyek a városaikba vagy annak környékén csapódtak be – írja összefoglaló cikkében a New York Post – Peruban a helyi földeken pedig ezt követően titokzatos tárgyakat, gömböket is találtak. Mi pedig tavaly nyáron írtunk egy különös, titokzatos fémgömbről Mexikóban:

Valószínűleg nem űrszemét: ismeretlen, szabályos fémgömb zuhant le Mexikóban Egy elismert mexikói meteorológus posztolt a rejtélyes gömbről, amely lezuhant Veracruzban. A tárgy a szakértők szerint valóban elég különös, de az erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban valami emberi készítésű űreszköz lezuhant darabja lenne.

Az eset természetesen lázba hozza az embereket, különösen azután, hogy a múlt héten az Amerikai Légierő több ismeretlen repülő tárgyat is kilőtt – a TikTokon többen is leporolták tehát a témát, mint például az alábbi videóban, amely közel 46 ezer kedvelésnél jár:

@knowledgenestpro #metalballs #unknown #history #viral #vietnam #knowledge #foryoupage #creepypasta #curiosity #weird #fyp #foryou #viraltiktok #world #creepy #space #allaroundtheworld ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

A videó többé-kevésbé hitelesen végigveszi az eseteket, de adós marad a válasszal – az ugyanis már nem igaz, hogy máig nem tisztázódott ezeknek az eszközöknek az eredete. A mexikói gömb kivételével minden eszközről tudni, hogy mi lehet. Az indiai, fekete és ezüst gömböket például az Physical Research Laboratory (PRL) az Űrügyi Minisztérium alá tartozó állami fenntartású intézet vizsgálta meg, és eszerint olyan alkatrészekről van szó, amelyek a műhold-kilövés után lehulló gyorsítórakéták darabjaiból léptek be a Föld légkörébe.

A Peruban észlelt tűzgolyóról pedig a Perui Légierő állapította meg, hogy ez egy visszatérő orosz SL–23 rakéta volt, a fémgömbök pedig műholdakhoz tartozó üzemanyagtartályok. A gömbökről végül valóban kiderült bebizonyosodott, hogy egy korábban, Kazahsztánból fellőtt rakéta maradványai. A rakétadarabok felizzottak a légkörbe történő visszatéréskor a súrlódás miatt, a körülbelül 40 kilós gömbök pedig vagy a reakcióvezérlő rendszer hajtóanyagát vagy nagynyomású gázokat tároltak – gyakran a hasonló gömbök a rakéták egyetlen részei, melyek nem égnek teljesen szét a légkörben. Az viszont elég ritka, hogy ezek szárazföldre, lakott területre zuhanjanak.

Sajnos a mexikói gömb utóéletéről nem nagyon találni azóta sem híreket, de amennyiben nem valamiféle szándékos átverés volt, nagyon jó eséllyel abban az esetben is ilyen tartályról lehetett szó.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/DilanArezzo)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
A Victus Haze misszió során az Egyesült Államok azt fogja tesztelni, hogy képesek lennének-e időben befogni egy ellenséges űreszközt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.