Egyetlen darab létezett belőle eddig, de most visszatér Magyarországra a duplacsuklós Ikarus

2022 / 05 / 11 / Felkai Ádám
Egyetlen darab létezett belőle eddig, de most visszatér Magyarországra a duplacsuklós Ikarus
A BKV szerelő csapata 2019 óta dolgozik a ritka jármű replikáján, amely most végre elkészült.

A duplacsuklós Ikarus (Ikarus 293) első és egyetlen modellje 1988-ban készült el – olvasható a BKV Zrt. sajtóközleményében. Érdekesség, de ez a jármű jelenleg is forgalomban van, csak nem Magyarországon. A 293-as ugyanis Teheránba került, ahol átfestették, valamint a belső terét is átalakították, de azóta is a helyi tömegközlekedés része.

Ezt a járműritkaságot, mint a sajtóközlemény fogalmaz, a BKV szerelőcsapata „álmodta” újra, és tegnap, tehát május 10-én a kelenföldi autóbuszgarázsban be is mutatták nyilvánosan. A busz két Ikarus 280-asból vált egyetlen busszá, de a végső változat így is különbözik az 1988-as modelltől, a közlemény szerint ez a jármű nem csak biztonságosabb, de erősebb is, mint a régebbi változat. A munkálatok 2019-ben kezdődtek, és ennek eredménye a 22,5 méter hosszú és 18 tonna tömegű jármű, amely elvileg több mint 200 utast is szállíthat.

Az erősebb motor és a biztonságosabb csuklószerkezet mellett az eredeti modelltől az is megkülönbözteti ezt a replikát, hogy nem fog forgalomba kerülni, de a BKV közleménye szerint összefuthatunk majd vele nyílt napokon és különféle rendezvényeken.

(Képek: BKV.hu)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
H71M Hall-hatású tolóhajtómű – igazi áttörés a NASA szökési sebességet elérő ionhajtóműve
H71M Hall-hatású tolóhajtómű – igazi áttörés a NASA szökési sebességet elérő ionhajtóműve
Az ionmeghajtás technológiáját eddig kisebb műholdak űrbeli navigálására használták, most azonban a NASA új hajtóművével igazi űrhajók is működtethetőek vele, és elérhető a bolygóközi utazás is.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.