Egyetlen darab létezett belőle eddig, de most visszatér Magyarországra a duplacsuklós Ikarus

2022 / 05 / 11 / Felkai Ádám
Egyetlen darab létezett belőle eddig, de most visszatér Magyarországra a duplacsuklós Ikarus
A BKV szerelő csapata 2019 óta dolgozik a ritka jármű replikáján, amely most végre elkészült.

A duplacsuklós Ikarus (Ikarus 293) első és egyetlen modellje 1988-ban készült el – olvasható a BKV Zrt. sajtóközleményében. Érdekesség, de ez a jármű jelenleg is forgalomban van, csak nem Magyarországon. A 293-as ugyanis Teheránba került, ahol átfestették, valamint a belső terét is átalakították, de azóta is a helyi tömegközlekedés része.

Ezt a járműritkaságot, mint a sajtóközlemény fogalmaz, a BKV szerelőcsapata „álmodta” újra, és tegnap, tehát május 10-én a kelenföldi autóbuszgarázsban be is mutatták nyilvánosan. A busz két Ikarus 280-asból vált egyetlen busszá, de a végső változat így is különbözik az 1988-as modelltől, a közlemény szerint ez a jármű nem csak biztonságosabb, de erősebb is, mint a régebbi változat. A munkálatok 2019-ben kezdődtek, és ennek eredménye a 22,5 méter hosszú és 18 tonna tömegű jármű, amely elvileg több mint 200 utast is szállíthat.

Az erősebb motor és a biztonságosabb csuklószerkezet mellett az eredeti modelltől az is megkülönbözteti ezt a replikát, hogy nem fog forgalomba kerülni, de a BKV közleménye szerint összefuthatunk majd vele nyílt napokon és különféle rendezvényeken.

(Képek: BKV.hu)


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.