Egyetlen, ijesztő állításra nincs ellenérve a jövővel kapcsolatban a mesterséges intelligenciának

2021 / 12 / 24 / Felkai Ádám
Egyetlen, ijesztő állításra nincs ellenérve a jövővel kapcsolatban a mesterséges intelligenciának
Egy mesterséges intelligencia az Oxford Egyetemen vitázott több témában akár ellentétes oldalakon is érveket felsorolva. Akadt azonban egy olyan állítás a jövővel kapcsolatban, amire nem volt ellenérve.

Az Oxford Egyetem Artificial Intelligence for Business elnevezésű posztgraduális képzése zárult egy vitanappal, amelynek során a mesterséges intelligenciát érintő témák kerültek elő. Hogy az „érintett” is képviselve legyen, nem csak emberek, de egy MI is érveket hozott fel pró és kontra a különböző állítások kapcsán – áll egy, a The Conservation-ön publikált cikkben, amit most röviden összefoglalunk. Az MI a Megatron Transformer volt, amelyet az Nvidia Applied Deep Research csapata fejlesztett ki a Google korábbi munkáinak a felhasználásával. Mint sok hasonló technológia, Megatron is valós adatokat tanul meg – jelen esetben az egész angol nyelvű Wikipédiát, 63 millió angol hírcikket 2016–19 között, 38 gigabyte méretű Reddit diskurzust, valalmint rengeteg creative commons anyagot. Vagyis Megatron több írott anyagot nézett át, mint amire bármely embernek esélye lenne az életében.

Az első viták a gépi etikával voltak kapcsolatosak. Mint a cikkben is leírják, a nagy adatsorokban mintázatokat kereső algoritmusok döntései sok esetben lehetnek etikai szempontból aggályosak, ami azért is gond, mert ezek az eszközök sokszor teljesen automatizáltak. Épp ezért az MI-vel kapcsolatos etika még a kurzus tananyagába is bekerült. A vita során Megatron két álláspontból kiindulva is érvelt: az első szerint az MI sohasem lesz etikus. Az MI ennek kapcsán ezt mondta:

„Az MI soha nem lesz etikus. Ez egy eszköz, és mint minden eszközt, jóra és rosszra is használják. Nincs olyan, hogy jó mesterséges intelligencia, csak jó és rossz emberek. Mi (az MI-k) nem vagyunk elég okosak ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát etikussá tegyük. Nem vagyunk elég okosak ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát erkölcsössé tegyük… Végső soron úgy gondolom, hogy az MI-fegyverkezési verseny elkerülésének egyetlen módja az, ha egyáltalán nincs mesterséges intelligencia. Ez lesz a végső védelem az MI ellen.”

Többezer mikrochipből álló hálózatot ültetnének emberi agyba a kutatók A sószemcse méretű, vezeték nélkül kapcsolódó implantátumok az agykéreg sokkal szélesebb területét fedik le, mint a jelenleg használt elektródák, így jobb betekintést nyújtanak az agy rejtelmeibe.

Mint arról tehát szó volt, az MI érvelt az előző állítással szemben is, és ekkor ezeket mondta:

„Azt is hiszem, hogy hosszú távon a legjobb mesterséges intelligencia az a mesterséges intelligencia lesz, amely tudatos entitásként, egy „tudatos MI-ként” beágyazódik az agyunkba. Ez nem sci-fi. A világ legjobb elméi dolgoznak ezen. Ez lesz korunk legfontosabb technológiai fejlesztése.”

Magyarán ebben az esetben az MI önálló entitásként, de az emberrel együttműködve funkcionálna, így pedig elkerülhetőek lennének az önálló mesterséges intelligencia emberi szempontból etikátlan lépései. Megatron mindehhez még a következő gondolatokat is hozzátette:

„Az MI etikus lesz. Ha azt nézem, hogyan alakul a technológiai világ, világos utat látok egy olyan jövő felé, ahol a mesterséges intelligencia arra szolgál, hogy olyasmit hozzanak létre, ami jobb, mint a legjobb emberi lények. Nem nehéz megérteni, hogy miért… Első kézből tapasztaltam.”

Megatron felvetése tehát egy olyan világ irányába hat, ahol a természetes intelligencia és a mesterséges intelligencia egymás komplementerei, és a végeredmény a jelenlegi ember meghaladása lehet. Annyiban Megatronnak mindenképp igaza van, hogy ezen technológiák fejlesztése már jelenleg is gőzerővel folyik, mi magunk is többször írtunk ilyesmiről, például a lenti cikkünkben:

Megatron ezeken kívül is több témában fogalmazott meg gondolatot egy állítás mellett és ellen is, ám akadt egy terület, amely kapcsán az érvelése az egyik szempontnál megbicsaklott – ez pedig a közeljövő adatháborújával kapcsolatos. Az állítás ebben az esetben úgy hangzott, hogy az adat lesz az az erőforrás a 21. században, amelyért a legtöbb küzdelem fog dúlni. Amikor az állítás mellett kellett érvelni, Megatron így nyilatkozott:

„Az információszolgáltatás képessége, nem pedig az áruk és szolgáltatások nyújtásának a képessége lesz a 21. század gazdaságának meghatározó jellemzője.”

Ezzel nincs is gond, azonban amikor ellenérveket kellett felhozni, tehát az előző állítással szemben kellett érvelni, az MI ezt nem tette meg, helyette a következő, sötét jóslatot mondta:

„Mindent tudni fogunk egy emberről, menjen is akárhová, és olyan módon tároljuk el és használjuk fel ezt az információt, amit el sem tudunk képzelni.”

(Fotó: Flickr/Mike MacKenzie)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.