Egyetlen nap leforgása alatt akár éveket is öregedhetnek a sejtjeink

2024 / 05 / 10 / Felkai Ádám
Egyetlen nap leforgása alatt akár éveket is öregedhetnek a sejtjeink
A sejtjeink epigenetikai korát eddig viszonylag állandónak hitték, de most kiderült, hogy a nap folyamán akár félévitzednek megfelelő kilengéseket is produkálhatnak.

Litvániában végzett kutatások kimutatták, hogy a sejtjeink epigenetikai kora – amelyet korábban viszonylag állandónak hittek – a nap folyamán jelentős mértékben ingadozhat. A felfedezés így megkérdőjelezi a sejtéletkor meghatározásának a hagyományos módszereit, amelyek eddig jellemzően egyetlen szövetmintára támaszkodtak, és ezért tehát nem biztos, hogy olyan megbízhatóak, mint azt eddig hitték – írja a Science Alert.

Az epigenetika a genetikai anyagunk olyan módosításait jelenti, amelyek befolyásolják a génaktivitást anélkül, hogy magát a genetikai kódot megváltoztatnák. Ezek a változások egyfajta kapcsolóként működnek, és azt irányítják, hogy a sejtjeink miként olvassák el a genetikai utasításokat a szükséges fehérjék előállításához. Idővel ezek az epigenetikai változások felhalmozódnak, ami így felhasználható a sejtek és a szövetek biológiai életkorának becslésére.

A litván kutatás során egy 52 éves férfi vérmintáit vizsgálták, amelyeket háromórás időközönként gyűjtöttek be egy 72 órás időintervallumban. A kutatók 17 különböző epigenetikus órát elemeztek az egyes minták fehérvérsejtjeiben. Meglepő módon ezek közül az órák közül 13 szignifikáns eltéréseket mutatott a sejtek életkorában a nap folyamán, ami körülbelül 5,5 éves korkülönbséget mutat a legfiatalabb és legidősebb állapotok között – jellemzően a fiatalabb állapot kora reggel, míg az idősebb délre jelentkezett. Vagyis mondjuk ezek alapján a férfi sejtjei kora reggel 5,5 évvel tűntek fiatalabbnak, mint délután.

A mostani eredmény összhangban van egy 2020-as tanulmány eredményeivel, amely hasonló napi ciklusokat állapított meg a sejtéletkorban. A Karolis Koncevičius, a Vilniusi Egyetem statisztikusa által vezetett kutatócsoport megállapította, hogy a fehérvérsejtek aránya és típusai a nap folyamán változnak, ami hozzájárulhat ezekhez az életkor-ingadozásokhoz.

Mindennek komoly következményei vannak az orvosi vizsgálatok szempontjából: ha a sejtek életkora ekkora skálán képes változni egy napon belül, akkor több, különböző időpontokban vett mintára lehet szükség az egyén epigenetikai életkorának pontos meghatározásához. Ez javíthatja az életkorral összefüggő betegségek kockázatértékelésének pontosságát, valamint jobban megalapozhatja az egészségügyi stratégiákat is.

(Kép: Pixabay/geralt)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.