Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt

2023 / 10 / 01 / Bodnár Barna
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Több mint 300 ezer gördeszkát érint a termékvisszahívás, amit az amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság (CPSC) rendelt el, négy olyan baleset miatt, amelyek során a OneWheel használói meghaltak.

A Future Motion, a Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.

Egy évvel ezelőtt a Future Motion még megkérdőjelezte az állami hatóság figyelmeztetéseit, és azt állította, a Onewheeleket alaposan tesztelték, és a vizsgálat során semmilyen hibát nem találtak. A cég egy sajtóközleményt is kiadott a CPSC ellen, amiben „indokolatlannak és riasztónak” nevezte az ügynökség kijelentéseit.

A cég most arra kéri a tulajdonosokat, hogy hagyják abba gördeszkáik használatát, amíg meg nem teszik a megfelelő lépéseket. Az újabb Onewheel GT, Onewheel Pint X, Onewheel Pint és Onewheel Plus XR esetében egy új figyelmeztető rendszerrel ellátott szoftverfrissítés lesz a megoldás, a korábbi, Onewheelt és Onewheel Plust használóknak azonban azt javasolja a vállalat, dobják ki az egykerekű deszkákat. Az újabb modellek frissítése nem csak az Egyesült Államokban, de világszerte elérhető lesz. A frissítés telepítéséhez a tulajdonosoknak csatlakoztatniuk kell Onewheel-jüket a hozzá tartozó alkalmazáshoz, és le kell futtatniuk a firmware-frissítést – a folyamatot a gyártó egy videóban részletesen ismerteti. A régebbi deszkával rendelkezők egy 100 dolláros kupont kapnak a cégtől egy új jármű vásárlásához, azonban csak azután, miután megszabadultak a korábbi modelltől. Magyarországon ezek a deszkák újonnan körülbelül 500 ezer forinttól kaphatók.

Néhány baleset bizonyíthatóan a Onewheel gördeszkák meghibásodása miatt következett be, amit bizonyos sebesség átlépése váltott ki. A Onewheel GT, Onewheel Pint X, Onewheel Pint és Onewheel Plus XR firmware-frissítést kap, amely egy új figyelmeztető „Haptic Buzz” nevű rezgő visszajelzést ad a deszkát használónak, így az a érezni és hallani is fogja, amikor a jármű meghibásodik, vagy alacsony az akkumulátor töltöttsége, ezért le kell lassítania.

Tavaly augusztusban a Future Motion már végrehajtott egy hasonló termékvisszahívást, igaz, akkor kisebb léptékben, az az akció mindössze 20.500 Onewheel GT típusú deszkára terjedt ki. A cég akkor azt közölte, hogy több mint 800 bejelentés érkezett arról, hogy a deszkák tovább gurulnak a felhasználó nélkül is, 11 esetben pedig az elektromos járművet használók zúzódásokat, égési sérüléseket, illetve bokaficamot szenvedtek.

(Borítókép: Getty Images/LSOphoto)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.