Egymillió eurós díjazással járó tudományos elismerést kapott Roska Botond kutató

2020 / 09 / 17 / Justin Viktor
Egymillió eurós díjazással járó tudományos elismerést kapott Roska Botond kutató
Roska Botond kutatásairól már beszámoltunk, és most újabb rangos nemzetközi elismerést kapott. Hitvallása szerint, olyan vakság, amin egyáltalán nem lehet segíteni, nem létezik. Még azokon a betegeken is lehet valamennyit segíteni, akiknek a komplett látóidege hiányzik.

1 millió euró

A Körber Európai Tudományos Díj a világ egyik legnagyobb, egymillió euró pénzjutalommal járó tudományos elismerése, amit Hamburgban vett át a Svájcban dolgozó magyar neurobiológus, aki a vakság gyógyításán dolgozik. Roska idén januárban az első magyarként elnyerte Louis Jeantet-díjat is, amit a Nobel-díj előszobájának tartanak.

A Körber Alapítvány díját minden évben csak egyetlen európai tudós kaphatja meg az összes tudományterületről. „Dr. Roska Botond kutatása reményt adhat olyan új kezelési módok kidolgozására, melyek visszaadhatják a vakok látását” – mondta Peter Tschentscher, Hamburg polgármestere. Az indoklása szerint a magyar tudós forradalmi változást hozott a szemészetben, a világ egyik legnagyobb szaktekintélye a látás területén és a retina kutatásában – írta az MTI.

 

20 év munka eredménye

Dr. Roska a Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója, a Bázeli Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője. 20 éve kezdett el dolgozni a látás mechanizmusának megértésén, amikor még senki sem foglakozott ezzel, és ma már nagyon sok kutatás zajlik ezen a területen. Kutatócsoportjával elsőként értették meg, hogy látórendszerünk sejtjei hogyan nyerik ki a környezetből a vizuális információt.

Dr. Roska paradigmaváltásnak nevezte, hogy a kifejlesztett technológiáknak köszönhetően humán retinákon tudnak kísérletezni. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a tapasztalatok szerint a génterápia esetében nem transzferálhatók az állatkísérletek eredményei a humán vizsgálatokba.

Elmondta, hogy a kísérletek egy része mára eljutott a klinikai kipróbálás fázisába, az optogenetikai terápia négyféle módszere közül, az egyik esetében idén öt páciensbe injektáltak vírusokat Londonban és Párizsban. Az első kísérletek a terápia biztonságosságáról adtak információt, ezt követte a terápia hatásosságának vizsgálata. A jövőben szeretnének olyan módszert kifejleszteni, ami már nemcsak a teljesen vakság esetén, hanem a látássérülteknek is segíthet. Az első öt kísérleti alany eredményeit most értékelik ki, az eredmények év végéig várhatóak.

(Forrás: MTI Képek: SOTE)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.