Egymillió eurót nyerhet, aki a legjobb fűtési rendszert tervezi meg Helsinkinek!

2020 / 03 / 02 / Rácz Tamás
Egymillió eurót nyerhet, aki a legjobb fűtési rendszert tervezi meg Helsinkinek!
Szén-, gáz-, fatüzelés kizárt, de minden jöhet, ami nem juttat CO2-t a légkörbe. Elindult Helsinki nyilvános pályázata a klímabarát városfűtésre.

Február végén indult a Helsinki Energy Challenge, a finn főváros pályázata, melyben egymillió eurós fődíjat írtak ki a főképp szénnel üzemelő városi hőközpontok korszerűsítésének, leváltásának kitalálására.

Finnország 2035-ben kíván teljesen karbonsemlegessé válni és már 2029-ben ki szeretnék vezetni az energetikából a széntüzelést. Helsinki azonban még tovább szeretne menni egy lépéssel és egyáltalán nem szeretne szén-dioxidot bocsátani a légkörbe, még az elvileg megújuló forrást jelentő növényi tüzelőanyagokkal vagy biogázzal sem. A pályázóknak ezért olyan új fűtési koncepciót kell összerakniuk, melyben se fosszilis tüzelőanyagok, se biomassza nem vehet részt.

Helsinki polgármestere, Jan Vapaavuori a pályázat kiírásával a világ összes, a témában érdekelt innovátorának figyelmét szeretné felkelteni. Kis, decentralizált hőközpontokból álló rendszer, nagy erőmű vagy ezek kombinációja, minden jöhet; a lényeg a teljes CO2-mentesség. A díjra a megvalósítható, jól definiált megoldást beküldő pályázók közül az a legesélyesebb, aki a leginkább klímabarát, a környezetet, természetet legkevésbé terhelő, ugyanakkor leginkább megbízható, stabil szolgáltatásra képes rendszert álmodja, tervezi meg.

A kiírás szerint konzorciumok, startupok, cégek, kutatóintézetek, kutatócsoportok de akár magányos zsenik is jelentkezhetnek. A pályázatokat február 27-től május 31-ig várják Helsinki város elöljárói. az eredményhirdetést pedig novemberre tervezik. Igazán kíváncsiak vagyunk, hogy milyen geotermikus, fúziós reaktoros, mókuskerék-hajtású elektromos vagy egyéb konstrukció győz majd a végén! Aki szeretne pályázni, a www.energychallenge.hel.fi oldalon töltse le a pályázati anyagokat!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.