Egymillió eurót nyerhet, aki a legjobb fűtési rendszert tervezi meg Helsinkinek!

2020 / 03 / 02 / Rácz Tamás
Egymillió eurót nyerhet, aki a legjobb fűtési rendszert tervezi meg Helsinkinek!
Szén-, gáz-, fatüzelés kizárt, de minden jöhet, ami nem juttat CO2-t a légkörbe. Elindult Helsinki nyilvános pályázata a klímabarát városfűtésre.

Február végén indult a Helsinki Energy Challenge, a finn főváros pályázata, melyben egymillió eurós fődíjat írtak ki a főképp szénnel üzemelő városi hőközpontok korszerűsítésének, leváltásának kitalálására.

Finnország 2035-ben kíván teljesen karbonsemlegessé válni és már 2029-ben ki szeretnék vezetni az energetikából a széntüzelést. Helsinki azonban még tovább szeretne menni egy lépéssel és egyáltalán nem szeretne szén-dioxidot bocsátani a légkörbe, még az elvileg megújuló forrást jelentő növényi tüzelőanyagokkal vagy biogázzal sem. A pályázóknak ezért olyan új fűtési koncepciót kell összerakniuk, melyben se fosszilis tüzelőanyagok, se biomassza nem vehet részt.

Helsinki polgármestere, Jan Vapaavuori a pályázat kiírásával a világ összes, a témában érdekelt innovátorának figyelmét szeretné felkelteni. Kis, decentralizált hőközpontokból álló rendszer, nagy erőmű vagy ezek kombinációja, minden jöhet; a lényeg a teljes CO2-mentesség. A díjra a megvalósítható, jól definiált megoldást beküldő pályázók közül az a legesélyesebb, aki a leginkább klímabarát, a környezetet, természetet legkevésbé terhelő, ugyanakkor leginkább megbízható, stabil szolgáltatásra képes rendszert álmodja, tervezi meg.

A kiírás szerint konzorciumok, startupok, cégek, kutatóintézetek, kutatócsoportok de akár magányos zsenik is jelentkezhetnek. A pályázatokat február 27-től május 31-ig várják Helsinki város elöljárói. az eredményhirdetést pedig novemberre tervezik. Igazán kíváncsiak vagyunk, hogy milyen geotermikus, fúziós reaktoros, mókuskerék-hajtású elektromos vagy egyéb konstrukció győz majd a végén! Aki szeretne pályázni, a www.energychallenge.hel.fi oldalon töltse le a pályázati anyagokat!


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.