Egyre csak nő a zűrzavar a TikTok körül

2020 / 08 / 27 / Pőcze Balázs
Egyre csak nő a zűrzavar a TikTok körül
TikTok. TikTok. TikTok. Fogy az idő és a levegő a TikTok körül. Egyre közelebb van a Donald Trump amerikai elnök által kitűzött határidő, ameddig a világ leggyorsabban növekvő közösségi alkalmazásának új tulajdonost kell találnia. A vevőjelöltek sora egyre hosszabb és zavarosabb, miközben most a szolgáltatás nemrég kinevezett vezérigazgatója is lemondott.

Kevin Mayer májusban csatlakozott a vállalathoz, és valószínűleg egyáltalán nem így képzelte el az első hónapjait. Mayer, ahogyan arra a The Verge emlékeztet, a Disney egyik legmeghatározóbb vezetője volt az elmúlt évtizedben: az ő nevéhez fűződik a stúdió sikerét nagyban meghatározó képregény-ikon, a Marvel felvásárlása, de a Lucasfilm akvizíciójáért is ő felelt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hatalmas érdeklődés mellett tavaly télen debütáló streaming platform, a Disney Plus is Mayerhez tartozott, akkor nehéz kétségbe vonni, hogy

a TikTok igazi nagyágyút igazolt. Akinek most elege lett.


Kevin Mayer a Disney 2019-es D23 Expóján (Fotó: Jesse Grant / Stringer / Getty Images)

Ahogyan arról a Rakéta is többször beszámolt, a nyár folyamán az USA és Kína közti feszültség miatt Donald Trump kormánya úgy döntött, hogy ellehetetleníti az alkalmazás működését az Egyesült Államokban. Szerintük ugyanis a TikTok két okból is rejt nemzetbiztonsági kockázatokat: egyrészt rengeteg felhasználó adataihoz férhet hozzá a kínai kormány a tulajdonos ByteDance-en keresztül, másrészt a szólásszabadságot is féltik a távol-keletiektől. A cég ezt természetesen vitatja, néhány napja perbe is fogták a Trump kormányt. Állításuk szerint a velük szemben megfogalmazott vádak alaptalanok, egyik területen sem tud felmutatni a kabinet kézzelfogható problémákat.

Mindeközben ketyeg az óra

Az elnök 90 napot adott a ByteDance-nek, hogy a TikTok amerikai részét átadja egy helyi vállalatnak. Önmagában problémás, hogy egy globális, több milliárd felhasználóval rendelkező szolgáltatást hogyan lehet feldarabolni, képzeljük csak el, hogy a Facebookon nem találhatnánk meg a külföldi ismerőseinket, esetleg csak magyar cikkeket oszthatnánk meg a webről. Ha ez nem volna elég, a lehetséges vevők köre egyszerre nagyon szűk és rendkívül tág. Az épp a monopólium-vádakkal küzdő négyesnek, az Amazonnak, az Apple-nek, a Facebooknak és a Google-nek most valószínűleg inkább lapítania és kivárnia kell, mint belekezdeni egy rendkívül kockázatos akvizícióba.

Így eleinte a Microsoft tűnt az egyértelmű befutónak,

nekik a hirdetési és felhő-érdekeltségeik mellett az Xbox marketingjén keresztül egészen a fiatalokkal való kapcsolatuk helyreállításáig több okuk lehet a licitálásra. Pénzük is van elég, hiszen több mint másfél billió dolláros értékük és több mint százmilliós készpénz-állományuk mellett a 20-50 milliárd dolláros feltételezett vételár beleférhet a költségvetésükbe. Ám ahogy a The New York Times cikke kiemeli, a tárgyalások szappanoperává nyúltak. Eleinte egy egyszerű együttműködésről és kisebbségi tulajdonrészről egyeztettek, ám ahogy a politika egyre jobban kezdett belefolyni az ügyletbe, úgy nőtt annak az összetettsége.

Mostanra már a Trump-barát vezérigazgatóval működő, elsősorban nagyvállalati szoftverekkel foglalkozó Oracle-t is esélyes vevőnek tartják, de állítólag a hatalmas tőkeerejű SoftBank is fontolgatja, hogy beszálljon. A Business Insider szerint a Netflixet a tulajdonos ByteDance környékezte meg, de a streaming-óriásnak nem kell a szolgáltatás. Azt valószínűleg sokáig nem fogjuk tudni, hogy melyik vállalat lesz végül a befutó. Az viszont biztos, hogy Kevin Mayer nem lesz ott a tárgyalásokon.

(Borítókép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.