Egyre csak nő a zűrzavar a TikTok körül

2020 / 08 / 27 / Pőcze Balázs
Egyre csak nő a zűrzavar a TikTok körül
TikTok. TikTok. TikTok. Fogy az idő és a levegő a TikTok körül. Egyre közelebb van a Donald Trump amerikai elnök által kitűzött határidő, ameddig a világ leggyorsabban növekvő közösségi alkalmazásának új tulajdonost kell találnia. A vevőjelöltek sora egyre hosszabb és zavarosabb, miközben most a szolgáltatás nemrég kinevezett vezérigazgatója is lemondott.

Kevin Mayer májusban csatlakozott a vállalathoz, és valószínűleg egyáltalán nem így képzelte el az első hónapjait. Mayer, ahogyan arra a The Verge emlékeztet, a Disney egyik legmeghatározóbb vezetője volt az elmúlt évtizedben: az ő nevéhez fűződik a stúdió sikerét nagyban meghatározó képregény-ikon, a Marvel felvásárlása, de a Lucasfilm akvizíciójáért is ő felelt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hatalmas érdeklődés mellett tavaly télen debütáló streaming platform, a Disney Plus is Mayerhez tartozott, akkor nehéz kétségbe vonni, hogy

a TikTok igazi nagyágyút igazolt. Akinek most elege lett.


Kevin Mayer a Disney 2019-es D23 Expóján (Fotó: Jesse Grant / Stringer / Getty Images)

Ahogyan arról a Rakéta is többször beszámolt, a nyár folyamán az USA és Kína közti feszültség miatt Donald Trump kormánya úgy döntött, hogy ellehetetleníti az alkalmazás működését az Egyesült Államokban. Szerintük ugyanis a TikTok két okból is rejt nemzetbiztonsági kockázatokat: egyrészt rengeteg felhasználó adataihoz férhet hozzá a kínai kormány a tulajdonos ByteDance-en keresztül, másrészt a szólásszabadságot is féltik a távol-keletiektől. A cég ezt természetesen vitatja, néhány napja perbe is fogták a Trump kormányt. Állításuk szerint a velük szemben megfogalmazott vádak alaptalanok, egyik területen sem tud felmutatni a kabinet kézzelfogható problémákat.

Mindeközben ketyeg az óra

Az elnök 90 napot adott a ByteDance-nek, hogy a TikTok amerikai részét átadja egy helyi vállalatnak. Önmagában problémás, hogy egy globális, több milliárd felhasználóval rendelkező szolgáltatást hogyan lehet feldarabolni, képzeljük csak el, hogy a Facebookon nem találhatnánk meg a külföldi ismerőseinket, esetleg csak magyar cikkeket oszthatnánk meg a webről. Ha ez nem volna elég, a lehetséges vevők köre egyszerre nagyon szűk és rendkívül tág. Az épp a monopólium-vádakkal küzdő négyesnek, az Amazonnak, az Apple-nek, a Facebooknak és a Google-nek most valószínűleg inkább lapítania és kivárnia kell, mint belekezdeni egy rendkívül kockázatos akvizícióba.

Így eleinte a Microsoft tűnt az egyértelmű befutónak,

nekik a hirdetési és felhő-érdekeltségeik mellett az Xbox marketingjén keresztül egészen a fiatalokkal való kapcsolatuk helyreállításáig több okuk lehet a licitálásra. Pénzük is van elég, hiszen több mint másfél billió dolláros értékük és több mint százmilliós készpénz-állományuk mellett a 20-50 milliárd dolláros feltételezett vételár beleférhet a költségvetésükbe. Ám ahogy a The New York Times cikke kiemeli, a tárgyalások szappanoperává nyúltak. Eleinte egy egyszerű együttműködésről és kisebbségi tulajdonrészről egyeztettek, ám ahogy a politika egyre jobban kezdett belefolyni az ügyletbe, úgy nőtt annak az összetettsége.

Mostanra már a Trump-barát vezérigazgatóval működő, elsősorban nagyvállalati szoftverekkel foglalkozó Oracle-t is esélyes vevőnek tartják, de állítólag a hatalmas tőkeerejű SoftBank is fontolgatja, hogy beszálljon. A Business Insider szerint a Netflixet a tulajdonos ByteDance környékezte meg, de a streaming-óriásnak nem kell a szolgáltatás. Azt valószínűleg sokáig nem fogjuk tudni, hogy melyik vállalat lesz végül a befutó. Az viszont biztos, hogy Kevin Mayer nem lesz ott a tárgyalásokon.

(Borítókép: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.