Egyre fejlettebb eszközöket használnak az APT csoportok

2021 / 05 / 25 / Perei Dóra
Egyre fejlettebb eszközöket használnak az APT csoportok
Az ESET átfogó riportot készített a kormányzatokat világszerte érintő kiberbiztonsági kihívásokról, melyben a Luckymouse APT-csoport legújabb támadási kampányát is megvizsgálja. A kutatás összhangban áll az Európai Bizottság, a CERN és az Europol védelmi stratégiai perspektívájával, amelyet az ESET European Cybersecurity Day online konferencián mutattak be.

A kiberbűnözők különösen nagy hatékonysággal célozzák azokat a kritikus fontosságú infrastruktúrákat, melyek védelme a kormányzatok felelőssége. Az Európai Unió és világszerte a kormányok kiberbiztonsági stratégiáját nemcsak a digitális működésre való áttérés teszi próbára, hanem a kiberkémkedés, a zsarolóvírusok és ellátási lánc elleni támadások is. A legkomolyabb kihívást a kormányok számára azonban az Advanced Persistent Threat (APT), vagyis a fejlett és tartós fenyegetést jelentő, feltűnés nélkül munkálkodó szervezett csoportok támadásai jelentik.

Az APT csoportok egyre fejlettebb eszközöket használnak

Az év elején egy jól ismert, LuckyMouse névre keresztelt APT-csoport (más néven Emissary Panda, APT27) új támadási kampányba kezdett, mellyel a Microsoft Exchange Server számos zero-day (azaz nulladik napi) sebezhetőségét használta ki. Az ESET által „EmissarySoldier” (titkos küldetésű katona) névre keresztelt kampány célja, hogy a Közel-Kelet több kormányzati hálózatán és Közép-Ázsia szervezeteinek hálózatain kémkedjen. A csoport a rosszindulatú SysUpdate eszköztárát használja fel a gépek kompromittálására, melynek első mintáit 2018-ban fedezték fel, ám azóta különböző fejlesztési szakaszokon ment keresztül, és fokozatosan integráltak különféle funkciókat az eszközkészletbe.

Az APT csoportok – például a LuckyMouse – által használt eszközök fejlődése komoly probléma. A támadások során a kormányzás olyan feladatai kerülnek veszélybe, mint az állampolgárok, az üzleti környezet és a más nemzetállamokkal ápolt kapcsolat stabilitásának biztosítása. A LuckyMouse és más APT csoportok - köztük állami szereplők és partnereik - olyan széles körben elterjedt együttműködési platformokat céloznak meg, mint a Microsoft SharePoint vagy más digitális szolgáltatások.

Ám a LuckyMouse tevékenysége csupán a jéghegy csúcsa. A kormányzatokat célzó fenyegetések nagy része szervezett bűnözői csoportoktól ered, akik egyre inkább hajlandóak együttműködni a közös céljaik elérése érdekében. A digitális szolgáltatások használatának növekedésével az ellátási lánc fenyegetettsége is nőtt. Az ESET 2020 utolsó negyedévében olyan sok ellátási lánc elleni támadási kampányt fedezett fel,

mint amennyit pár évvel ezelőtt a teljes biztonsági szektor egy teljes év alatt észlelt.

Az ilyen típusú támadások során az ellátási lánc kevésbé biztonságos elemeinek célzott támadásával próbálják megkárosítani a kiszemelt iparági szervezetet.

Fókuszban a kormányzás

A 2020-as és 2021-es években számos ESET kutatási együttműködés érett be, ideértve az Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel (CERN), a Europollal és a Francia Nemzeti Kiberbiztonsági Ügynökséggel (ANSSI) történő közös munkát is. Az ESET European Cybersecurity Day virtuális eseményen és a jelentésben megosztott meglátások közül több is azt hangsúlyozza, hogy a kormányok és az IT-infrastruktúrájuk elsődleges célpontoknak számítanak.

A riport kiemeli annak szükségességét, hogy a kiberbiztonsági cégek, szakértők továbbra is támogassák a kormányokat a biztonsági hiányosságaik megszüntetésében és az APT csoportok taktikái, technikái és működésük nyomon követésében a rendelkezésükre álló különböző végponti észlelésre és reagálásra képes megoldások által.

Az elmúlt év eseményei komoly változásokat hoztak, és már nincs választási lehetőség a kormányzati IT-csapatok számára, muszáj a védelemre fokozottan figyelni. A legjobb biztonsági technológiákra, termékekre és élvonalbeli kutatásokra van szükséges ahhoz, hogy a kormányzatok képesek legyenek lépést tartani az egyre nagyobb kihívásokkal. A LuckyMouse APT-csoport tevékenységét is részletesen bemutató „ESET industry report on government: Targeted but not alone„ című riport a WeLiveSecurity.com oldalról tölthető le.

(Forrás: ESET, Fotó: Getty Images Hungary, Unsplash/Tim_Kabel)

További cikkek a Rakétán:

Újra nekiestek Ukrajnának az orosz hackerek Most egy dokumentum elosztó szolgáltatáson keresztül terjesztettek vírust.

Jövőre tovább nő a zsarolóvírusok száma a kibervédelmi előrejelzések szerint 2021-ben is egyre több zsarolóprogrammal és fájl-nélküli kártevővel kell majd szembenéznie a vállalkozásoknak és az egyéni felhasználóknak, de az okoseszközök fejlődésével a biztonsági kockázatok a magánéletünk egyre intimebb területein is jelen lesznek.

Még nincs vége az elmúlt évek legpusztítóbb hackertámadásának A Microsoft elnöke közölte: az oroszoknak tulajdonított akció negyven áldozatát azonosították eddig.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.