Egyre gyorsabban változik a sarkvidék felszíne, ezért szuperszámítógépet és műholdat is bevetnek a vizsgálatba

2020 / 01 / 01 / Perei Dóra
Egyre gyorsabban változik a sarkvidék felszíne, ezért szuperszámítógépet és műholdat is bevetnek a vizsgálatba
Az amerikai Illinoisi Egyetem más intézményekkel karöltve állami- és magánalapítványi támogatásokból elkészítette a modellt, ami pontos eloszlás szerint feltérképezi az északi sarkvidék felszínét, létrehozva ezáltal egy bármikor bevethető (és bővíthető, javítható) referencia-adatbázist.

Az ArcticDEM nevű projekttel az Amerikai Geofizikai Unió őszi konferenciáján találkozhatott először a szakértőkből álló nagyérdemű, a kutatást pedig az EOS földtudományi hírportál publikálta. A digitális felszíni modellezés lényege a sarkvidék esetében annyit tesz, hogy a kutatók műholdas mérési adatokat, illetve nagy felbontású felvételeket használnak, amiket folyamatosan beépíthetnek az adatbázisba. Az adatfeldolgozás szuperszámítógéppel történik az Illinoisi Egyetemen Nemzeti Szuperszámítógépes Központjában.

Más természeti jelenségeknél is nagy segítség

A digitális magassági modellek (DEM) vulkánműködés, hegyomlás, és számos egyéb felszíni átrendeződéssel járó természeti jelenségnél hasznosnak bizonyulhatnak, hiszen a folyamatok csak akkor lekövethetők, ha a kutatók pontos képet kapnak a helyszín eredeti állapotáról.

A műholdak lehetővé teszik a folyamatos megfigyelést, az ebből nyert adatok beépíthetők az adatbázisba, végül kapnak egy időben és térben változó rendszert, tele hasznos információval. Chunli Dai, az Ohio Állami Egyetem geofizikusának és csapatának már volt alkalma élesben alkalmazni az eszközt, ugyanis segítségével sikeresen kiszámították a kamcsatkai Tolbacsik vulkán 2012-13-as kitörésekor kiömlő láva mennyiségét. Dai akkor úgy fogalmazott:

„Meglehetősen drámai változások történhetnek ilyenkor egy vulkáni tájon: a lerakódott hamuréteget elmossa a víz, amihez elég egy kiadósabb eső, és a digitális modell révén szinte azon nyomban értékelhetjük a változásokat.”

A modell és társított szoftvere kettősével Dai a vulkáni táj éves változásairól készült összeállítását is bemutatta a konferencián, az Aleut-szigetíven lévő Okmok vulkán 2008-as kitörését követő évekről. Hozzátette: így kimutathatják a kitörés során lerakódott anyagok későbbi áthelyeződését, erózióját, valamint az erodált anyag lerakódásának következő helyszínét. A vulkánkitörés esete tökéletesen bemutatja, mi mindenre alkalmas a digitális modellezés.

Hannah Diettrich, az Alaszkai Vulkanológiai Obszervatórium kutatója kiemelte: ahhoz, hogy pontosan megérthessék az események kapcsán keletkezett hatást, szükségük van az azt megelőző felvételre. A kitörés után viszonylag könnyű dolguk van, hiszen repülővel vagy drónnal is felmérhetik a terepet, a kitörést megelőző állapotról viszont legtöbbször nem áll rendelkezésükre összehasonlító felvétel. Ezt a problémát áthidalja a digitális terepmodell, ahol a műholdas adatokat folyamatosan integrálják a modellbe, így akár a legfrissebb felvételekből is készülhet összehasonlító vizsgálat. Ami pedig a sziklaomlásokat és földcsuszamlásokat illeti, azokból is fontos információk kinyerhetők:

„Míg a vulkánok helyét ismerjük, a csuszamlások kiszámíthatatlanok.” – mondta Dai. A csuszamlások a digitális modell elemzésével ráadásul utólag is feltárhatók: ez történt a 2017-es grönlandi Karrat-fjordban történt tragikus sziklaomlásnál is, miután a mért változásból kiszámíthatták a kiszakadt kőzettömeg nagyságát.

Az olvadó jégtakaró következtében egyre gyakrabban, és egyre nagyobb áthelyeződések történnek a sarkvidéken, az ArcticDEM segítségével viszont követhetővé, kiszámíthatóvá és mérhetővé válnak, amire jelen körülmények között kiemelten szükséges.

(Fotó: Pixabay)

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.