Egyszerű módszerrel szabadulhatunk meg a csapvízben lévő mikroműanyag 80 százalékától

2024 / 02 / 29 / Felkai Ádám
Egyszerű módszerrel szabadulhatunk meg a csapvízben lévő mikroműanyag 80 százalékától
Bárki elvégezheti otthon öt perc alatt, és semmi speciális készüléket nem igényel. Persze a legjobb az lenne nyilván, ha eleve nem lenne a csapvízben mikroműanyag.

Egy új kutatás szerint meg lehet szabadulni a csapvízben található mikroműanyagok jelentős részéről – ráadásul nincs szó semmi ördöngösségről, drága kütyük megvásárlásáról: mindössze csak fel kell a vizet forralni. A forralás ugyan nem tünteti el teljesen, de jelentősen mérsékli a nano- és mikroműanyagok (NMP-k) jelenlétét, remélhetőleg mérsékelve azok ismeretlen egészségügyi hatásait is.

A kínai Jinan Egyetemen vizsgálata alapján ugyanisy a csapvíz öt percen át tartó forrásig történő melegítése képes eltávolítani ezen apró műanyag részecskék több mint 80%-át, amelyek között megtalálható a polisztirol, a polietilén és a polipropilén 0,001 és 5 milliméter közötti részecskék formájában. A kutatás során megmérték a csapvíz NMP-szintjét, ami átlagosan 1 milligramm/liter volt, majd forralás után újramérték azt. Az eredmények alapján az NMP-koncentráció jelentősen csökkent: felével, sőt akár a négy ötödével kevesebb NMP juthat be így a csapvíz fogyasztásával az emberi szervezetbe a forralást követően – írja a NewScientist.

Ez a faék egyszerű módszer azért ilyen hatékony, mert az NMP-k beszorulnak a forrás közben képződő vízkőkristályokba, különösen igaz ez a magasabb kalciumszintű “kemény” víz esetén. Az eljárás ráadásul nemcsak a műanyagtartalom jelentős csökkentését segíti elő, hanem további előnyökkel is jár, mint például a baktériumok, paraziták kiirtása és a nyomokban megtalálható nehézfém koncentráció csökkentése.

Caroline Gauchotte-Lindsay, a Glasgow-i Egyetem munkatársa nagyon örült ezeknek az eredményeknek, de hangsúlyozta, hogy a mikroműanyag szennyeződést a forrásnál kellene elsősorban kezelni – szerinte olyan ivóvíztisztító telepekre lenne szükség, amelyek már azelőtt eltávolítják ezeket a szennyeződéseket, hogy azok eljutnának a fogyasztókhoz. Ami meglátással nehéz vitatkozni.

(Kép: Pixabay/Khaligo)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.