Egy új kutatás szerint meg lehet szabadulni a csapvízben található mikroműanyagok jelentős részéről – ráadásul nincs szó semmi ördöngösségről, drága kütyük megvásárlásáról: mindössze csak fel kell a vizet forralni. A forralás ugyan nem tünteti el teljesen, de jelentősen mérsékli a nano- és mikroműanyagok (NMP-k) jelenlétét, remélhetőleg mérsékelve azok ismeretlen egészségügyi hatásait is.
A kínai Jinan Egyetemen vizsgálata alapján ugyanisy a csapvíz öt percen át tartó forrásig történő melegítése képes eltávolítani ezen apró műanyag részecskék több mint 80%-át, amelyek között megtalálható a polisztirol, a polietilén és a polipropilén 0,001 és 5 milliméter közötti részecskék formájában. A kutatás során megmérték a csapvíz NMP-szintjét, ami átlagosan 1 milligramm/liter volt, majd forralás után újramérték azt. Az eredmények alapján az NMP-koncentráció jelentősen csökkent: felével, sőt akár a négy ötödével kevesebb NMP juthat be így a csapvíz fogyasztásával az emberi szervezetbe a forralást követően – írja a NewScientist.
Ez a faék egyszerű módszer azért ilyen hatékony, mert az NMP-k beszorulnak a forrás közben képződő vízkőkristályokba, különösen igaz ez a magasabb kalciumszintű “kemény” víz esetén. Az eljárás ráadásul nemcsak a műanyagtartalom jelentős csökkentését segíti elő, hanem további előnyökkel is jár, mint például a baktériumok, paraziták kiirtása és a nyomokban megtalálható nehézfém koncentráció csökkentése.
Caroline Gauchotte-Lindsay, a Glasgow-i Egyetem munkatársa nagyon örült ezeknek az eredményeknek, de hangsúlyozta, hogy a mikroműanyag szennyeződést a forrásnál kellene elsősorban kezelni – szerinte olyan ivóvíztisztító telepekre lenne szükség, amelyek már azelőtt eltávolítják ezeket a szennyeződéseket, hogy azok eljutnának a fogyasztókhoz. Ami meglátással nehéz vitatkozni.
(Kép: Pixabay/Khaligo)