Egyszerű módszerrel szabadulhatunk meg a csapvízben lévő mikroműanyag 80 százalékától

2024 / 02 / 29 / Felkai Ádám
Egyszerű módszerrel szabadulhatunk meg a csapvízben lévő mikroműanyag 80 százalékától
Bárki elvégezheti otthon öt perc alatt, és semmi speciális készüléket nem igényel. Persze a legjobb az lenne nyilván, ha eleve nem lenne a csapvízben mikroműanyag.

Egy új kutatás szerint meg lehet szabadulni a csapvízben található mikroműanyagok jelentős részéről – ráadásul nincs szó semmi ördöngösségről, drága kütyük megvásárlásáról: mindössze csak fel kell a vizet forralni. A forralás ugyan nem tünteti el teljesen, de jelentősen mérsékli a nano- és mikroműanyagok (NMP-k) jelenlétét, remélhetőleg mérsékelve azok ismeretlen egészségügyi hatásait is.

A kínai Jinan Egyetemen vizsgálata alapján ugyanisy a csapvíz öt percen át tartó forrásig történő melegítése képes eltávolítani ezen apró műanyag részecskék több mint 80%-át, amelyek között megtalálható a polisztirol, a polietilén és a polipropilén 0,001 és 5 milliméter közötti részecskék formájában. A kutatás során megmérték a csapvíz NMP-szintjét, ami átlagosan 1 milligramm/liter volt, majd forralás után újramérték azt. Az eredmények alapján az NMP-koncentráció jelentősen csökkent: felével, sőt akár a négy ötödével kevesebb NMP juthat be így a csapvíz fogyasztásával az emberi szervezetbe a forralást követően – írja a NewScientist.

Ez a faék egyszerű módszer azért ilyen hatékony, mert az NMP-k beszorulnak a forrás közben képződő vízkőkristályokba, különösen igaz ez a magasabb kalciumszintű “kemény” víz esetén. Az eljárás ráadásul nemcsak a műanyagtartalom jelentős csökkentését segíti elő, hanem további előnyökkel is jár, mint például a baktériumok, paraziták kiirtása és a nyomokban megtalálható nehézfém koncentráció csökkentése.

Caroline Gauchotte-Lindsay, a Glasgow-i Egyetem munkatársa nagyon örült ezeknek az eredményeknek, de hangsúlyozta, hogy a mikroműanyag szennyeződést a forrásnál kellene elsősorban kezelni – szerinte olyan ivóvíztisztító telepekre lenne szükség, amelyek már azelőtt eltávolítják ezeket a szennyeződéseket, hogy azok eljutnának a fogyasztókhoz. Ami meglátással nehéz vitatkozni.

(Kép: Pixabay/Khaligo)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.