Ejtették az első hivatalos gyerek-klímaper ügyét az Egyesült Államokban

2020 / 01 / 18 / Bobák Zsófia
Ejtették az első hivatalos gyerek-klímaper ügyét az Egyesült Államokban
Az amerikai gyerekek még 2015-ben perelték be a kormányt az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt. Az „évszázad perének” ígérkező ügyben a bíróság öt év után elutasította a keresetet, így egyelőre nem lesz precedens értékű az akció.

A Juliana vs. United States per 2015 augusztusában kezdődött, mikor Oregon államban huszonegy fiatal, nyolctól tizenkilenc évesekig, keresetet nyújtott be az Egyesült Államok kormánya ellen, a vád szerint az akkor még Barack Obama által vezetett kormány alkotmánysértést követett el. Mivel a környezetszennyező anyagok kibocsátásával a nagyvállalatok hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, ami elsősorban a következő generációkat fogja súlyosan érinteni,

a kormány pedig nem tett ellenlépéseket az ügyben, ezzel megsértette az élethez, szabadsághoz és magántulajdonhoz való alapvető alkotmányos jogukat, ezenkívül nem tett eleget kötelességének a természeti értékek megőrzését illetően.

Az Earth Guardians által támogatott fiatalok eredetileg csak a kormányt perelték be, de az amerikai olajvállalatok, köztük az American Petroleum Institute vagy a National Association of Manufacturers, úgy érezték, a per lehetséges kimenetele őket is hátrányosan érinthetné, így csatlakoztak az ügyhöz a kormány oldalán. A gyerekek ezzel még nagyobb feladatot vettek magukra, egyikük, Alex Loznak 2016-ban így nyilatkozott a Business Insidernek: „Mindössze másfél éve egy teljesen normális tinédzser voltam. A családi farmon éltem és a vizsgáim miatt aggódtam. Aztán hirtelen az életem olyan irányt vett, amelyet előtte elképzelni sem tudtam.” A pereskedés megkezdődött.

A gyerekeket az Our Chidren’s Trust támogatta, a szervezet vezetője, Julia Olson vállalta a jogi képviselő szerepét. Szintén csatlakozott hozzájuk a klímatudatosság atyjának nevezett James Hansen, aki a NASA űrkutatási intézet klimatológusaként már régen felfigyelt a globális felmelegedés potenciálisan pusztító hatásaira és az első (vagy az elsők között) volt, aki figyelmeztetett a veszélyre. Az 1988-as nagy amerikai szárazságot követően, ’88. június 23-án végre lehetőséget kapott, hogy felszólaljon a szenátusi bizottság előtt, amit Al Gore akkor már évek óta próbált megszervezni neki. A borzasztó hőségben Hansen kijelentette, kilencvenkilenc százalékban biztos benne, hogy nem csak természetes tényezők, hanem a szennyező légköri anyagok felgyülemlése, vagyis az emberi tevékenység is hozzájárul a borzasztó hőhullámokhoz, aszályokhoz és egyéb időjárási anomáliákhoz. Ez volt az első eset, hogy egy vezető tudós ilyet állított, hivatalosan, politikusok előtt és kérte őket a változtatásra. Ekkoriban, felmérések szerint, az amerikai lakosság nagyjából fele még csak nem is hallott a globális felmelegedés jelenségéről, de Hansen felszólalásával ez örökre megváltozott. A The New York Times címlapján másnap már nagy betűkkel volt kiírva: „A Globális Felmelegedés Megkezdődött”.

És azóta is tart. Hiába minden figyelemfelkeltés, tiltakozó akciók, utcára vonulások, civil szervezetek, jótanácsok, reciklikálás és húsmentesség, a Párizsi Egyezményt nem sikerül betartani, a nagyvállalatoknak, noha egyre inkább beleveszik a környezettudatosságot a marketingstratégiájukba, még mindig nem nagyon áll érdekükben változtatni. Illetve, ha történik is változás, az nem elég gyorsan. A klímaváltozással kapcsolatos hírek már mindennaposak, talán túlságosan is mindennaposak és az emberek így sokszor tanácstalanok, hogy mit tehetnének az ügy érdekében. A gyerekek éppen ezért fordultak öt évvel ezelőtt a bírósághoz és terelték jogi útra az ügyüket. James Hansen unokája is a felperesek között volt.

Miután 2017-ben Coffin bíró kitűzte a tárgyalás időpontját 2018. február 5.-ére, úgy tűnt sínen van az ügy, azonban decemberben az ekkor már Donald Trump vezette kormány megpróbálta levenni a napirendről a témát (ahogy előtte az Obama kormány is).

Hosszú lenne végigvenni, hányszor került a kereset oda és vissza a különböző bírósági szintek között a bürokrácia útvesztőiben (akit érdekel itt megnézheti: https://www.ourchildrenstrust.org/juliana-v-us), de 2018. július 30.-án a Legfelsőbb Bíróság a felperesek javára döntött, elutasítva a Fehér Ház fellebbezését és engedélyezte a tárgyalást, amit immár 2018 október 29.-ére helyeztek át. A kormány azonban ismét fellebbezett. 2019 elején a fiatalok keresetet nyújtottak be, mellyel megpróbálták megakadályozni, hogy a kormány bányászati jogokat garantáljon, valamint bérbe adja a szövetségi földterületeket olajkitermelés céljára. 2019. június 4.-én Julia Olson felszólalt a hivatalos meghallgatáson a gyerekek nevében, Jeffrey Clark képviselte a szövetségi kormányt. Olson elmondta, az alkotmányos jog a biztonságos, élhető klímához elválaszthatatlan részét képezi az önrendelkezéshez, személyes biztonsághoz és családi autonómiához fűződő jogoknak.

A sok huzavona után azonban Mary Murguia és Andrew Hurwitz bírók tegnap bejelentették: ejtik az ügyet, mivel a felperesek keresete nem eléggé megalapozott ahhoz, hogy a bíróság döntsön ebben a kérdésben. Helyette azt tanácsolják, a gyerekek forduljanak a kormány politikai ágához a jóvátételi kérelmükkel. „A központi kérdést számunkra az jelenti, hogy, még ha feltételezzük is, hogy létezik ilyen széles körű értelmezése az alkotmányos jogoknak, vajon a bíróság biztosíthatja e a felperesek számára a jogorvoslási kérelmüket, amit keresnek – az utasítást, hogy a kormány hozza létre a tervet a ’fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátás fokozatos megszüntetésére, és a légköri széndioxid-felesleg csökkentésére.’” – írta Hurwitz péntek reggel.

„Vonakodva bár, de azzal zárjuk le az ügyet, hogy a jóvátétel garantálása meghaladja az alkotmányos hatalmunkat. Helyette, a felperesek lenyűgöző ügyét a jogorvoslásra a kormány politikai ága előtt kell prezentálni.”

A gyerekek kezdeményezése azóta sok más országban ihletett hasonló akciókat, Svájcban, Peruban, a Fülöp-szigeteken szintén indítottak bírósági pereket a klímaváltozással kapcsolatban. A fiatalok egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a sztrájkokon és konferenciákon is. Kérdés, hogy most, harminckét évvel azután, hogy James Hansen felszólalt a szenátus előtt és „kezdetét vette a klímaváltozás”, kapnak e ugyanerre lehetőséget a gyerekek is.

(Forrás: Sciencemag, Fotó: Facebook/Youthvgov)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.