Ejtették az első hivatalos gyerek-klímaper ügyét az Egyesült Államokban

2020 / 01 / 18 / Bobák Zsófia
Ejtették az első hivatalos gyerek-klímaper ügyét az Egyesült Államokban
Az amerikai gyerekek még 2015-ben perelték be a kormányt az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt. Az „évszázad perének” ígérkező ügyben a bíróság öt év után elutasította a keresetet, így egyelőre nem lesz precedens értékű az akció.

A Juliana vs. United States per 2015 augusztusában kezdődött, mikor Oregon államban huszonegy fiatal, nyolctól tizenkilenc évesekig, keresetet nyújtott be az Egyesült Államok kormánya ellen, a vád szerint az akkor még Barack Obama által vezetett kormány alkotmánysértést követett el. Mivel a környezetszennyező anyagok kibocsátásával a nagyvállalatok hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, ami elsősorban a következő generációkat fogja súlyosan érinteni,

a kormány pedig nem tett ellenlépéseket az ügyben, ezzel megsértette az élethez, szabadsághoz és magántulajdonhoz való alapvető alkotmányos jogukat, ezenkívül nem tett eleget kötelességének a természeti értékek megőrzését illetően.

Az Earth Guardians által támogatott fiatalok eredetileg csak a kormányt perelték be, de az amerikai olajvállalatok, köztük az American Petroleum Institute vagy a National Association of Manufacturers, úgy érezték, a per lehetséges kimenetele őket is hátrányosan érinthetné, így csatlakoztak az ügyhöz a kormány oldalán. A gyerekek ezzel még nagyobb feladatot vettek magukra, egyikük, Alex Loznak 2016-ban így nyilatkozott a Business Insidernek: „Mindössze másfél éve egy teljesen normális tinédzser voltam. A családi farmon éltem és a vizsgáim miatt aggódtam. Aztán hirtelen az életem olyan irányt vett, amelyet előtte elképzelni sem tudtam.” A pereskedés megkezdődött.

A gyerekeket az Our Chidren’s Trust támogatta, a szervezet vezetője, Julia Olson vállalta a jogi képviselő szerepét. Szintén csatlakozott hozzájuk a klímatudatosság atyjának nevezett James Hansen, aki a NASA űrkutatási intézet klimatológusaként már régen felfigyelt a globális felmelegedés potenciálisan pusztító hatásaira és az első (vagy az elsők között) volt, aki figyelmeztetett a veszélyre. Az 1988-as nagy amerikai szárazságot követően, ’88. június 23-án végre lehetőséget kapott, hogy felszólaljon a szenátusi bizottság előtt, amit Al Gore akkor már évek óta próbált megszervezni neki. A borzasztó hőségben Hansen kijelentette, kilencvenkilenc százalékban biztos benne, hogy nem csak természetes tényezők, hanem a szennyező légköri anyagok felgyülemlése, vagyis az emberi tevékenység is hozzájárul a borzasztó hőhullámokhoz, aszályokhoz és egyéb időjárási anomáliákhoz. Ez volt az első eset, hogy egy vezető tudós ilyet állított, hivatalosan, politikusok előtt és kérte őket a változtatásra. Ekkoriban, felmérések szerint, az amerikai lakosság nagyjából fele még csak nem is hallott a globális felmelegedés jelenségéről, de Hansen felszólalásával ez örökre megváltozott. A The New York Times címlapján másnap már nagy betűkkel volt kiírva: „A Globális Felmelegedés Megkezdődött”.

És azóta is tart. Hiába minden figyelemfelkeltés, tiltakozó akciók, utcára vonulások, civil szervezetek, jótanácsok, reciklikálás és húsmentesség, a Párizsi Egyezményt nem sikerül betartani, a nagyvállalatoknak, noha egyre inkább beleveszik a környezettudatosságot a marketingstratégiájukba, még mindig nem nagyon áll érdekükben változtatni. Illetve, ha történik is változás, az nem elég gyorsan. A klímaváltozással kapcsolatos hírek már mindennaposak, talán túlságosan is mindennaposak és az emberek így sokszor tanácstalanok, hogy mit tehetnének az ügy érdekében. A gyerekek éppen ezért fordultak öt évvel ezelőtt a bírósághoz és terelték jogi útra az ügyüket. James Hansen unokája is a felperesek között volt.

Miután 2017-ben Coffin bíró kitűzte a tárgyalás időpontját 2018. február 5.-ére, úgy tűnt sínen van az ügy, azonban decemberben az ekkor már Donald Trump vezette kormány megpróbálta levenni a napirendről a témát (ahogy előtte az Obama kormány is).

Hosszú lenne végigvenni, hányszor került a kereset oda és vissza a különböző bírósági szintek között a bürokrácia útvesztőiben (akit érdekel itt megnézheti: https://www.ourchildrenstrust.org/juliana-v-us), de 2018. július 30.-án a Legfelsőbb Bíróság a felperesek javára döntött, elutasítva a Fehér Ház fellebbezését és engedélyezte a tárgyalást, amit immár 2018 október 29.-ére helyeztek át. A kormány azonban ismét fellebbezett. 2019 elején a fiatalok keresetet nyújtottak be, mellyel megpróbálták megakadályozni, hogy a kormány bányászati jogokat garantáljon, valamint bérbe adja a szövetségi földterületeket olajkitermelés céljára. 2019. június 4.-én Julia Olson felszólalt a hivatalos meghallgatáson a gyerekek nevében, Jeffrey Clark képviselte a szövetségi kormányt. Olson elmondta, az alkotmányos jog a biztonságos, élhető klímához elválaszthatatlan részét képezi az önrendelkezéshez, személyes biztonsághoz és családi autonómiához fűződő jogoknak.

A sok huzavona után azonban Mary Murguia és Andrew Hurwitz bírók tegnap bejelentették: ejtik az ügyet, mivel a felperesek keresete nem eléggé megalapozott ahhoz, hogy a bíróság döntsön ebben a kérdésben. Helyette azt tanácsolják, a gyerekek forduljanak a kormány politikai ágához a jóvátételi kérelmükkel. „A központi kérdést számunkra az jelenti, hogy, még ha feltételezzük is, hogy létezik ilyen széles körű értelmezése az alkotmányos jogoknak, vajon a bíróság biztosíthatja e a felperesek számára a jogorvoslási kérelmüket, amit keresnek – az utasítást, hogy a kormány hozza létre a tervet a ’fosszilis tüzelőanyagokból származó kibocsátás fokozatos megszüntetésére, és a légköri széndioxid-felesleg csökkentésére.’” – írta Hurwitz péntek reggel.

„Vonakodva bár, de azzal zárjuk le az ügyet, hogy a jóvátétel garantálása meghaladja az alkotmányos hatalmunkat. Helyette, a felperesek lenyűgöző ügyét a jogorvoslásra a kormány politikai ága előtt kell prezentálni.”

A gyerekek kezdeményezése azóta sok más országban ihletett hasonló akciókat, Svájcban, Peruban, a Fülöp-szigeteken szintén indítottak bírósági pereket a klímaváltozással kapcsolatban. A fiatalok egyre nagyobb számban képviseltetik magukat a sztrájkokon és konferenciákon is. Kérdés, hogy most, harminckét évvel azután, hogy James Hansen felszólalt a szenátus előtt és „kezdetét vette a klímaváltozás”, kapnak e ugyanerre lehetőséget a gyerekek is.

(Forrás: Sciencemag, Fotó: Facebook/Youthvgov)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
A micéliumból álló házakat első körben glamping kabinoknak szánják turisták számára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.