Ekkor érkezhet a jóval okosabb Chat-GPT, a GPT-5

2024 / 03 / 24 / Felkai Ádám
Ekkor érkezhet a jóval okosabb Chat-GPT, a GPT-5
Akadnak támpontok azzal kapcsolatban, hogy mik lehetnek az OpenAI tervei.

Már a csapból is a mesterséges intelligencia folyik, de ehhez képest alig tudni valamit olyan tényleges, sőt az egész AI-lázat bedurrantó projektekről, mint a Chat-GPT további sorsa. Pedig ezen modell következő iterációját fokozott várakozás övezi, már csak azért is, mert állítólag szignifikánsan felülmúlja még az elődeit is, amelynek képességei nem is oly rég döbbenettel töltötték el az egész világot.

Szóval mikor mutatják be a GPT-5-öt?

A kérdést az Ars Technica járja körül, és mint írják, az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman gyakran szembesül ezzel a kérdéssel, és ő erre válaszként, anélkül, hogy kitérne a részletekre, izgalmas jövőre utal.

A legújabb fejlemények azonban mintha fellebbentenék a fátylat a GPT-5 premierdátumáról, ami 2024 közepén, jó eséllyel tehát idén nyáron lehet esedékes. Ezek az információk névtelen bennfentesektől származnak, akik szerint bizonyos vállalati ügyfelek részt vettek a GPT-5 fejlesztéseit prezentáló bemutatókon. Az egyik vezérigazgató szerint, aki első kézből szerzett tapasztalatot az új modellel, a GPT-5 rendkívül lenyűgöző, és jelentős előrelépést jelent. Az említett prezentációk során egyébkén konkrét üzleti igényekre szabott alkalmazásokat is megvillantottak, amelyek a modell képességeinek a széles skáláját mutatták be.

Az OpenAI hivatalosan ugyan nem nyilatkozik a GPT-5 debütálásának a dátumáról, de többször is utalás hangzott el egy úttörő modell egy éven belüli bevezetésére. Ugyanakkor ezen modell pontos neve nem ismert, ahogy az sem, hogy ez már a GPT-4 Turbóhoz képest egy jelentős fejlesztés lesz-e, vagy csak a Turbo kisebb frissítéséről van szó. Vagyis nem tudjuk, hogy tényleg egy teljes értékű, új verzió lesz-e az, amit a cég még idén jó eséllyel a piacra dob.

A GPT-4 Turbo egyébként az OpenAI által kifejlesztett GPT-4 mesterséges intelligencia modell egy speciális változata, amelyet úgy terveztek, hogy alacsonyabb költségek mellett működjön. Ezen változat lényege, hogy az OpenAI legfejlettebb AI modelljének futtatási (vagyis inferencia) költségeit jelentősen csökkenti, ezzel elérhetővé téve szélesebb kör számára a technológiát. A GPT-4 Turbo tehát egy gazdaságosabb, költséghatékonyabb verziója a GPT-4-nek, amelyet elsősorban üzleti ügyfelek számára terveztek, hogy nagyobb mennyiségű adat feldolgozását végezhessék el alacsonyabb költség mellett.

A GPT-5 várhatóan továbbviszi az elődei sokoldalú képességeit, például a szöveges kommunikáció és a következő szóelem előrejelzését, sőt, még a vizuális jelek értelmezését is magasabb szintre emelheti. Ez a fejlesztés így egy újabb lépcsőfokot jelent a GPT-4 óta, amely már maga is jelentős előrelépést mutatott a GPT-3-hoz képest, különösen a működési költségek csökkentése és a teljesítmény javítása terén, bár időnként akadtak vele problémák, mint például amikor a rendszer “ellustult”, és egyszerűen nem válaszolt a felhasználói kérésekre.

A GPT-5 fejlesztése során hatalmas adathalmazokon történő betanítassál finomhangolják a modell kommunikációs képességeit és csökkentik az információs pontatlanságokat. A modell általánosítási képességének javítása és a téves információk előállításának csökkentése is jelentős előrelépés.

A GPT-5 megjelenésének időpontja azonban valójában még találgatások tárgya – függ a fejlesztési fázis befejezésétől, az alapos biztonsági értékelésektől, és a “vörös csapat” (kiberbiztonsági elemzők) által azonosított szükséges módosításoktól.

(Kép: OpenAI)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.