Elállítja a belső vérzést a gyomorban bukfencező robot 2023 / 06 / 22 / Bobák Zsófia

A Max Planck Intézet kutatói olyan orvosi robotot fejlesztettek, ami az emberi test belsejében képes bizonyos műveletek kivitelezésére, például arra, hogy elállítsa a belső vérzést. Az egyszerű felépítésű eszköz szerkezetét a tobzoskák ihlették, amelyek testét pikkelyek fedik, így védekeznek a külső behatások ellen. A robotban ehhez hasonló módon kombinálták a puha és hajlékony, valamint szilárd rétegeket: előbbit polimer, utóbbit fém összetevők képviselik, amelyeket mágneses részecskékkel ötvöztek. A szerkezetet mágneses mező segítségével irányítják és szükség esetén, magasabb frekvencia hatására akár 70 Celsius-fokra tudják melegíteni. A felforrósított eszköz az (élettelen) állatokon végzett tesztek szerint képes belső vérzést is elállítani: ehhez a kutatók a vérzést injekcióstűvel bejuttatott vérrel imitálták. A kísérletek tovább zajlanak, de a tudósok elképzelése szerint a későbbiekben a szerkezet sokféle orvosi beavatkozásra használható lesz majd, a hagyományos módszereknél sokkal kevésbé invazív módon. (Fotó: MPI for Intelligent System)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.