Elállítja a belső vérzést a gyomorban bukfencező robot 2023 / 06 / 22 / Bobák Zsófia

A Max Planck Intézet kutatói olyan orvosi robotot fejlesztettek, ami az emberi test belsejében képes bizonyos műveletek kivitelezésére, például arra, hogy elállítsa a belső vérzést. Az egyszerű felépítésű eszköz szerkezetét a tobzoskák ihlették, amelyek testét pikkelyek fedik, így védekeznek a külső behatások ellen. A robotban ehhez hasonló módon kombinálták a puha és hajlékony, valamint szilárd rétegeket: előbbit polimer, utóbbit fém összetevők képviselik, amelyeket mágneses részecskékkel ötvöztek. A szerkezetet mágneses mező segítségével irányítják és szükség esetén, magasabb frekvencia hatására akár 70 Celsius-fokra tudják melegíteni. A felforrósított eszköz az (élettelen) állatokon végzett tesztek szerint képes belső vérzést is elállítani: ehhez a kutatók a vérzést injekcióstűvel bejuttatott vérrel imitálták. A kísérletek tovább zajlanak, de a tudósok elképzelése szerint a későbbiekben a szerkezet sokféle orvosi beavatkozásra használható lesz majd, a hagyományos módszereknél sokkal kevésbé invazív módon. (Fotó: MPI for Intelligent System)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.