Elárasztották az ágyi poloskák Párizst, az alpolgármester szerint „senki sincs biztonságban”

2023 / 10 / 03 / Bodnár Barna
Elárasztották az ágyi poloskák Párizst, az alpolgármester szerint „senki sincs biztonságban”
A vérszívó élősködők a francia főváros metróin, vonatjain, repterén, de még a mozikban is elterjedtek. Emmanuel Grégoire alpolgármester azt mondta, sürgős állami intézkedésre van szükség, még a Párizsban rendezendő, 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megkezdése előtt.

"Senki sincs biztonságban" – írta az alpolgármester egy X-en (Twitter-en) közzétett bejegyzésében csütörtökön. Emellett Grégorie "összehangolt intézkedésekre" szólított fel az egészségügyi hatóságok és a helyi közösségek között, hogy megakadályozzák a bútorokban, ruhában és ágyneműben rejtőzködő, leginkább éjszaka aktív élősködők terjedését. A nőstény poloskák folyamatosan, naponta akár hét tojást is lerakhatnak, így a rovarok rendkívül gyorsan terjednek.

A francia élelmiszerügyi hatóság szerint az országban lévő lakások legalább tizedében vannak jelen nagy számban az ágyi poloskák, és bár az egyes háztartásokban élők bevétele nincs közvetlen összefüggésben az élősködők előfordulásával, a kártevőirtó szolgáltatások egyáltalán nem olcsók. Így a lakosság szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező rétege nagy kihívással néz szembe, amikor fizetnie kell a közel 900 euróba (350 ezer forintba) kerülő irtásért.

Grégoire alpolgármester egy külön tweetben ennek okán azt is közölte, hogy a város önkormányzata támogatja az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat az irtás költségeinek fedezésében, és felszólította a lakásbiztosítókat, hogy csomagjaikba ők is foglalják bele a szolgáltatás költségeit.

A rozsdabarna színű, kifejlett állapotban 4-7 mm hosszúságú, ovális alakú szárnytalan ágyi poloska (cimex lectularius) élettartama körülbelül másfél év, egy táplálkozás alkalmával elfogyasztott vér mennyisége a rovar testsúlyának körülbelül 2-6-szorosa. Az ágyi poloska emberrel való kapcsolata az ősidőkre nyúlik vissza,

az eredetileg denevéreken élősködő állat valószínűleg a barlangokban terjedt át az ott menedéket kereső elődeinkre, az évezredek során pedig teljesen alkalmazkodott a városi élethez.

A parazita számára ideális hőmérséklet a 25-30 fok, 0 fok alatt, vagy 40 fok felett rövid időn belül elpusztul, 10 fok alatt pedig szünetelteti a vérszívást. A francia kormány éppen ezért azt tanácsolja az embereknek, hogy magas hőmérsékleten – legalább 60 fokon - mossák ki a ruhákat és az ágyneműt, rendszeresen porszívózzák a bútorokat és a szőnyegeket, az ágyi poloska csípése ugyanis sokaknál allergiás reakciót válthat ki, kiütéseket, hólyagokat okozhat.

A rovar főként éjszaka táplálkozik, a csípéssel járó viszkető érzés így a nyugodt, pihentető alvást is akadályozza, illetve különösen kellemetlen a rovar jelenlétét kísérő szúrós szag is. Jó hír viszont, hogy a poloskák jellemzően nem terjesztenek fertőző betegségeket. Bár laboratóriumi körülmények között képesek erre, hétköznapi körülmények között azonban a parazita ragaszkodik a megszokott „élelemforrásához”, ez pedig csökkenti a fertőzések terjedésének, járványok kialakulásának kockázatát.

(Borítókép: CDC/ Harvard University/Piotr Naskrecki)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.