Elektromos íz-szimulátor: az öt alapízből bármit kikever

2020 / 05 / 25 / Rácz Tamás
Elektromos íz-szimulátor: az öt alapízből bármit kikever
A találmány gyakorlati jelentősége még kérdéses (nullkalóriás nyalogatódiéta? ízes film?), de az ötlet vicces, a kivitelezés pedig nagyon profi!

A tokiói Meiji Egyetem kutatója, Miyashita Homei olyan kütyüt készített, amely az öt alapíz megfelelő arányának megteremtésével képes szintetizálni szinte bármilyen ízt egy elektromos nyalókán. A gép a sós ízt praktikusan nátrium-kloriddal, a keserűt magnézium-kloriddal, az édeset glicinnel, a savanyút citromsavval, az umamit pedig nátrium-glutamáttal "jeleníti meg" az egyes összetevők elektroforézis útján jutnak el egy nyalható felületre.

A találmányt leíró publikáció szerint a korábbi íz-szintetizátoroktól eltérően ez az új kütyü gyakorlatilag nem juttat be anyagot a nyalogató ember szervezetébe, nem kell fizikailag lenyalni egy oldatot az egyes ízeket megjelenítő gélszerű felületekről: az ízérzet csak a nyelven jelenik meg. Az öt alapíz arányát öt potméterrel lehet beszabályozni.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.