Élelmiszeripari multik az Amazóniai erdőirtás haszonélvezői között

2021 / 06 / 29 / Justin Viktor
Élelmiszeripari multik az Amazóniai erdőirtás haszonélvezői között
A világ három legnagyobb élelmiszeripari vállalkozását az a vád érte, hogy olyan termelőtől vásároltak szóját, aki illegális erdőirtást végzett a Brazíliában található Amazónia területén.

A legnagyobbakat kapták rajta

Egy új vizsgálat eredménye szerint a Cargill, a Bunge és a Cofco vállalatok vettek szójababot a kínai tulajdonban lévő Fiagriltől és a multinacionális Aliança Agrícola do Cerrado vállalattól. Mindkét beszállítót többször megbírságolták és szankcionálták már az esőerdők pusztítása miatt. A szójabab a baromfi, a sertés és a szarvasmarha takarmányának kulcsfontosságú összetevője, különösen az intenzív gazdaságokban nevelt állatok számára.

Az Amazonas sorsát aggódva figyeli mindenki, akinek fontos a klímavészhelyzet kezelése.

A Nature Climate Change tudományos folyóiratban múlt hónapban közölt kutatás szerint az Amazonas területén kiirtott erdőterület Bolsonaro elnök első hatalmon töltött éve alatt majdnem megnégyszereződött a megelőző évhez képest.

A dologra oknyomozó újságírók derítettek fényt, a The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ), az Unearthed és a Repórter Brasil műholdas képekkel és hivatalos dokumentumokkal bizonyította, hogy olyan területeken termett a szója, melyekre korábban embargót alkalmaztak. A kormányzati tilalom alá az erdőirtási szabályokat megsértő gazdák vagy olyanok kerültek, akik egyéb környezeti károkat okoztak.

Ígéret szép szó

A Fiagril és az Aliança, valamint a Cargill, a Bunge és a Cofco is aláírták a szója moratóriumot. Az aláírók kötelezettséget vállaltak arra, hogy „nem adnak el vagy vásárolnak szóját vagy finanszíroznak olyan szójakereskedelmet, ami az amazóniai biom kiirtott erdőterületével hozható kapcsolatba 2008 júliusát követően”.

A vállalatok azonban kihasználhattak egy jogi kiskaput, mely szerint jogszerűen vásárolhattak szóját olyan gazdaságokból, melynek földterületei embargó alatt álltak, hiszen az adott földterület esett a tilalom alá, nem pedig a teljes gazdaság vagy a mezőgazdasági termelő. Nem ismert, hogy a Fiagril és Aliança által vásárolt szója embargós földről származott-e.

A moratórium felügyeleti rendszere általában csak azt a területet tilalmazza, ahol a jogsértések történtek, kihagyva az ugyanazon mezőgazdasági termelő tulajdonában lévő egyéb ingatlanokat.

Jogi  kiskapu

"Ha egyazon személy vagy csoport által üzemeltetett különböző ingatlanok különböző szabályokat követnek, akkor ez egy kiskaput nyit meg, amelyet a gazdák felhasználhatnak a szója moratórium megkerülésére" - mondta Lisa Rausch, a Wisconsini Egyetem kutatója.

A Fiagril a TBIJ-nak elmondta, hogy elítéli az illegális tevékenységet, és „elkötelezett a fenntarthatóság jogi érvényesítése mellett a mezőgazdaságban ügyfeleinkkel és beszállítóinkkal”. A cég tagadta, hogy szóját szerezett volna embargó alá eső gazdaságból. Az Aliança szerint rendszeresen ellenőrizték és betartották az összes előírást, és kijelentették, hogy „az Aliança ellenőrzésén kívül eső vállalkozásokért továbbra is az adott mezőgazdasági termelő felelős kizárólagosan”. A Cargill és a Bunge is úgy nyilatkozott, hogy betartják a mindenkori törvényeket. 

(Forrás: Unearthed Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A Golf áramlat évezredek óta ma a leggyengébb. Ha leáll, Európa hirtelen befagyhat Közép-Európa szívében nehéz elképzelni, de Észak-Európában a Golf-áramlat tartja fenn a megszokott hőmérsékleti és időjárási viszonyokat, és ha leáll, akkor a soha nem látott keménységű északi-sarki tél nem közeledni fog, hanem kitörni Európában.

12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában Az Amazonas esőerdeinek pusztítása 2008 óta nem volt olyan intenzív, mint idén, a szakértők szerint főképp Jair Bolsonaro elnökségének köszönhetően.

Tolkiennek (ebben is) igaza volt: a hatalmas fáknak különleges a szerepe Az új tanulmány fókuszában  a biológiai sokféleség fontossága áll, a bolygónk túlmelegedésének megakadályozására irányuló stratégia részeként. A tudósok bebizonyították J.R.R. Tolkiennak a Gyűrűk Urában papírra vetett elképzelését, miszerint az óriás méretű, lassan szaporodó fák kiemelt szerepet játszanak a régi erdők növekedésében és egészségében.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.