Elindult a magyarországi koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése

2021 / 01 / 05 / Justin Viktor
Elindult a magyarországi koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése
Magyarországon is elindult az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése. A magyar kormány 2030/2020 (XII. 29.) határozata nyomán a Debreceni Egyetem kapott megbízást a feladatra együttműködve a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és a munka már meg is kezdődött, most az állatkísérleteknél tartanak. A védőoltást előrehozottan törzskönyvezik majd, a terveik szerint egy éven belül.

A koronavírus pandémia sajnos idén is velünk marad, és új kihívásokat is támaszt majd, hiszen az angliai mellett már terjed a Dél-Afrikaiként azonosított változat is. Ez utóbbival kapcsolatban a szakértők komoly aggodalmakat fogalmaztak meg, kétséges, hogy a meglévő vakcinák megfelelőek lesznek-e ellene. A saját vakcina értelemszerű előnye, hogy megszüntetheti a függést az oltóanyagok nemzetközi piacától.

A Debrecenben tavaly év végén létrehozott Nemzeti Oltóanyaggyár Zrt. végzi majd az oltás kifejlesztését a Fluart Kft.-vel közösen. A klinikai tesztek a Debreceni Egyetemen folynak majd, magát a fejlesztés során használt a vírust pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ BSL 3-as besorolású laboratóriuma biztosítja. A finanszírozás a tavalyi költségvetést terheli, 1,63 milliárd forint értékben, az egyetemek, főiskolák finanszírozására szolgáló keretből, valamint további 369,9 millió forint formájában közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezésére bocsátva.

Karikó Katalin magyar kutatónő szabadalma a Moderna és a Pfizer vakcinái mögött Karikó Katalin karrierje a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban indult, de innen elbocsátották, és végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol sikeres saját cége részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. A 65 éves biokémikus ma Philadelphiában él, és tudóstársával, Drew Weismann-nal közös szabadalmuk áll a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus vakcinái mögött.

A fejlesztés során a hazánkban izolált vírusvariánsokat használják, és nem a kitörés elején Kínában elkülönített vírust, ami a már engedélyezett vakcinákban is megtalálható, viszont azóta több mutáción esett át.

Az oltásban teljes, de elpusztított, és így fertőzésre és szaporodásra képtelen vírus lesz, immunreakció-erősítő adalék, (adjuváns) mellett. A technológia az antitestképződés mellett a sejtes immunitás kialakításán alapul, így a mutálódott vírustörzsekben megváltozott tüskefehérjén kívül a vírus teljes felülete ellen kiváltható az antitest-termelés. 

Pozsgay Csilla egyetemi docens, az OGYÉI előző főigazgatója nyilatkozata szerint Magyarországon az 1990-es évekig gyártottak humán oltóanyagot, mára csak az influenzavakcina gyártása maradt a Fluartnál.

(Forrás: Napi.hu, Civishir Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Az Egyesült Királyságban aggódnak, hogy a koronavírus Dél-Afrikában terjedő változata ellen nem védenek a vakcinák A vírusnak az a változata, amely Dél-Afrikában tűnt fel, de azóta már több országban is jelen van, több tudóst is aggodalommal tölt el, mert attól félnek, hogy ez ellen a jelenlegi vakcinák nem lesznek hatékonyak.

A Pfizer koronavírus vakcinája 95, a Modernáé 94,5, az AstraZenecáé 90 százalékban hatásos Szerencsére több gyógyszergyártónál is nagy erőkkel halad a koronavírus elleni vakcina fejlesztése, beszámolónkban összegeztük legfontosabb friss híreket.

A koronavírus mellett, a vakcinából származó járványos gyermekbénulás ellen is sürgősen új vakcina kellene Az Egyesült Királyságból, Svájcból, az Egyesült Államokból és a Kongói Köztársaságból származó kutatók egy csoportja felfedezte, hogy sürgősen szükség van a vakcinából származó poliovírus elleni küzdelemre.


 


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.