Elindult a magyarországi koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése

2021 / 01 / 05 / Justin Viktor
Elindult a magyarországi koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése
Magyarországon is elindult az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése. A magyar kormány 2030/2020 (XII. 29.) határozata nyomán a Debreceni Egyetem kapott megbízást a feladatra együttműködve a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és a munka már meg is kezdődött, most az állatkísérleteknél tartanak. A védőoltást előrehozottan törzskönyvezik majd, a terveik szerint egy éven belül.

A koronavírus pandémia sajnos idén is velünk marad, és új kihívásokat is támaszt majd, hiszen az angliai mellett már terjed a Dél-Afrikaiként azonosított változat is. Ez utóbbival kapcsolatban a szakértők komoly aggodalmakat fogalmaztak meg, kétséges, hogy a meglévő vakcinák megfelelőek lesznek-e ellene. A saját vakcina értelemszerű előnye, hogy megszüntetheti a függést az oltóanyagok nemzetközi piacától.

A Debrecenben tavaly év végén létrehozott Nemzeti Oltóanyaggyár Zrt. végzi majd az oltás kifejlesztését a Fluart Kft.-vel közösen. A klinikai tesztek a Debreceni Egyetemen folynak majd, magát a fejlesztés során használt a vírust pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ BSL 3-as besorolású laboratóriuma biztosítja. A finanszírozás a tavalyi költségvetést terheli, 1,63 milliárd forint értékben, az egyetemek, főiskolák finanszírozására szolgáló keretből, valamint további 369,9 millió forint formájában közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezésére bocsátva.

Karikó Katalin magyar kutatónő szabadalma a Moderna és a Pfizer vakcinái mögött Karikó Katalin karrierje a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban indult, de innen elbocsátották, és végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol sikeres saját cége részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. A 65 éves biokémikus ma Philadelphiában él, és tudóstársával, Drew Weismann-nal közös szabadalmuk áll a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus vakcinái mögött.

A fejlesztés során a hazánkban izolált vírusvariánsokat használják, és nem a kitörés elején Kínában elkülönített vírust, ami a már engedélyezett vakcinákban is megtalálható, viszont azóta több mutáción esett át.

Az oltásban teljes, de elpusztított, és így fertőzésre és szaporodásra képtelen vírus lesz, immunreakció-erősítő adalék, (adjuváns) mellett. A technológia az antitestképződés mellett a sejtes immunitás kialakításán alapul, így a mutálódott vírustörzsekben megváltozott tüskefehérjén kívül a vírus teljes felülete ellen kiváltható az antitest-termelés. 

Pozsgay Csilla egyetemi docens, az OGYÉI előző főigazgatója nyilatkozata szerint Magyarországon az 1990-es évekig gyártottak humán oltóanyagot, mára csak az influenzavakcina gyártása maradt a Fluartnál.

(Forrás: Napi.hu, Civishir Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Az Egyesült Királyságban aggódnak, hogy a koronavírus Dél-Afrikában terjedő változata ellen nem védenek a vakcinák A vírusnak az a változata, amely Dél-Afrikában tűnt fel, de azóta már több országban is jelen van, több tudóst is aggodalommal tölt el, mert attól félnek, hogy ez ellen a jelenlegi vakcinák nem lesznek hatékonyak.

A Pfizer koronavírus vakcinája 95, a Modernáé 94,5, az AstraZenecáé 90 százalékban hatásos Szerencsére több gyógyszergyártónál is nagy erőkkel halad a koronavírus elleni vakcina fejlesztése, beszámolónkban összegeztük legfontosabb friss híreket.

A koronavírus mellett, a vakcinából származó járványos gyermekbénulás ellen is sürgősen új vakcina kellene Az Egyesült Királyságból, Svájcból, az Egyesült Államokból és a Kongói Köztársaságból származó kutatók egy csoportja felfedezte, hogy sürgősen szükség van a vakcinából származó poliovírus elleni küzdelemre.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.