Elindultak a világ legmagasabban fekvő szélturbinái

2021 / 12 / 23 / Rácz Tamás
Elindultak a világ legmagasabban fekvő szélturbinái
4850 méterrel a tengerszint felett forognak a tibeti Zhegu Wind Farm turbinalapátjai.

Tíz generátorával 22 MW csúcsteljesítményre képes az a szélerőmű-park, amelynél egyelőre nincs magasabban telepített hasonló létesítmény a világon. A Tibeti-fennsíkon a Chengdu nevű kínai energetikai nagyvállalat építette meg a turbinaparkot és a hozzá csatlakozó 110 kilovoltos transzformátorállomást.

A projekt nem csak energetikai beruházásnak tekinthető, hanem az extrém magasságon, extrém időjárási körülmények között végzett nagyszabású építési munkákkal és a nagy magasságban üzemelő szélturbinák sajátosságaival kapcsolatos kísérletsorozatnak is. Ezen a magasságon a légnyomás a tengerszintinek csupán 60%-a, a ritkább levegőben egészen más geometriájú turbinalapátok hatékonyak, mint a tengeri talapzati szélparkokban. A nagy napi hőingadozás erősen megviseli a tornyokat és a turbinákat és a téli hidegekre is fel kellett készíteni a mechanikai és elektronikai alkatrészeket.

A beton sem úgy köt itt, mint máshol: a betonozást, a kötőanyagokkal történő építkezési munkákat május és szeptember között végezték el, a fagyosabb időkre már csak a szerelési munkákat hagyták. A tornyok októberben már álltak, a szélturbina-parkot december 23-án kapcsolták rá az elektromos hálózatra, így a tibeti erőmű a terveknek megfelelően még 2021-ben teljes kapacitással termelni kezdett.

A legmagasabb pontra épített torony gondolája 5139,1 méter magasra került a tengerszint fölé, így bizonyára a Guinness Rekordok Könyvében is hamarosan felváltja az eddigi csúcstartó perui szélturbinát az új tibeti-kínai torony.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.