Elindultak a világ legmagasabban fekvő szélturbinái

2021 / 12 / 23 / Rácz Tamás
Elindultak a világ legmagasabban fekvő szélturbinái
4850 méterrel a tengerszint felett forognak a tibeti Zhegu Wind Farm turbinalapátjai.

Tíz generátorával 22 MW csúcsteljesítményre képes az a szélerőmű-park, amelynél egyelőre nincs magasabban telepített hasonló létesítmény a világon. A Tibeti-fennsíkon a Chengdu nevű kínai energetikai nagyvállalat építette meg a turbinaparkot és a hozzá csatlakozó 110 kilovoltos transzformátorállomást.

A projekt nem csak energetikai beruházásnak tekinthető, hanem az extrém magasságon, extrém időjárási körülmények között végzett nagyszabású építési munkákkal és a nagy magasságban üzemelő szélturbinák sajátosságaival kapcsolatos kísérletsorozatnak is. Ezen a magasságon a légnyomás a tengerszintinek csupán 60%-a, a ritkább levegőben egészen más geometriájú turbinalapátok hatékonyak, mint a tengeri talapzati szélparkokban. A nagy napi hőingadozás erősen megviseli a tornyokat és a turbinákat és a téli hidegekre is fel kellett készíteni a mechanikai és elektronikai alkatrészeket.

A beton sem úgy köt itt, mint máshol: a betonozást, a kötőanyagokkal történő építkezési munkákat május és szeptember között végezték el, a fagyosabb időkre már csak a szerelési munkákat hagyták. A tornyok októberben már álltak, a szélturbina-parkot december 23-án kapcsolták rá az elektromos hálózatra, így a tibeti erőmű a terveknek megfelelően még 2021-ben teljes kapacitással termelni kezdett.

A legmagasabb pontra épített torony gondolája 5139,1 méter magasra került a tengerszint fölé, így bizonyára a Guinness Rekordok Könyvében is hamarosan felváltja az eddigi csúcstartó perui szélturbinát az új tibeti-kínai torony.


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.