Elindult Győrben a villanymotorok gyártása az új elektromos Audikhoz

2020 / 06 / 18 / Rácz Tamás
Elindult Győrben a villanymotorok gyártása az új elektromos Audikhoz
Ki mondta, hogy a győri motorgyárban csak benzines és dízel motorok készülhetnek? Na ugye!

Az Audi győri üzemében, hivatalos nevén az Audi Hungáriánál elindult az elektromos motorok új generációjának, a performance motorcsalád sorozatgyártása. Az új e-motorok a márciusban bemutatott Audi e-tron S-modellekbe készülnek.

Az Audi e-tron és e-tron Sportback elektromos luxus-szabadidőautók S változatát három győri elektromos motor hajtja, amelyek közül kettő a hátsó tengelyen helyezkedik el. A motorok együttes teljesítménye 320 kilowatt, de ez rövid időre az úgynevezett boost üzemmódban átmenetileg akár 370 kilowatt, csaknem 500 lóerő is lehet. Az összesített maximális forgatónyomaték pedig 973 Nm, ami már inkább mozdonyos, mint utcai autós adat.


Elöl egy, hátul két nagy teljesítményű villanymotor az e-tron S tengelyein

A tengelyenként külön hajtás nemcsak a menetbiztonságot, hanem a menetdinamikát is új szintre emeli, hiszen a hátsó kerekek egymástól függetlenül is meghajthatók. Az elektromos összkerék-meghajtáshoz elektromos vektoros nyomaték-szabályozás (Torque Vectoring) társul, aktív és teljesen változtatható nyomaték-elosztással a hátsó tengelyen.


A projektcsapat két munkatársa: Rozner Marcell gyártástervező és Humenyánszky Tamás, az e-motorgyártás munkatársa

Az Audi e-tron S-modellek meghajtása két különböző aszinkronmotor koncepciójára épül. A nagyobb e-motort, amely az Audi e-tron 55 modellben a hátsó tengelyt hajtja, most az első tengelyre építették, míg a kisebb e-motor párjával együtt az új modellek hátsó tengelyére került. A hátsó tengely twin motorját egy külön erre a célra kialakított kompakt szereldében gyártják Győrben, 15 szerelőszigeten. A sorozatgyártás elindítása a járványügyi intézkedések ellenére is a kitűzött határidőre meg tudott valósulni, köszönhetően annak, hogy a munkatársak rugalmasan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez.

Az Audi Hungaria 2018 óta gyárt elektromos meghajtásokat az Audi márka első tisztán elektromos modellje, az Audi e-tron számára. Győrben már több mint 100 000 e-motor készült.

Társlapunk, a Player részletes bemutatója az Audi e-tron S-ről ide kattintva olvasható.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.