Elképesztően menő virtuális túrákat kínál a NASA ingyen

2020 / 05 / 10 / Felkai Ádám
Elképesztően menő virtuális túrákat kínál a NASA ingyen
Kellemes családi program lehet – ha már a múzeumok bezártak –, hogy megismerkedjünk az amerikai Űrügynökség munkájával, valamint a világűrrel úgy általában. Ehhez pedig szerencsére ki sem kell mozdulnunk a nappaliból.

A NASA egy csokorba gyűjtötte az összes ismeretterjesztő lehetőséget, melyek ingyen állnak a rendelkezésünkre. Ezekből mazsoláztuk ki a legérdekesebbeket:

Virtuális túrák:

Commercial Crew Program 360-Degree VR Tour:

Ebben a szegmensben a NASA és a különböző kereskedelmi vállaltok együttműködéséről, illetve az ezen együttműködések gyümölcseiről nézhetünk meg YouTube videókat. Hallhatunk többek közt a SpaceX Crew Dragonjáról, az űrhajóról, amely közel egy évtized után május 27-én ismét az Egyesült Államok területéről szállít asztronautákat a világűrbe.

Mivel a leghosszabb anyag is mindössze nyolc perces, ezért kifejezetten jól adagolható ismeretterjesztő sorozatról van szó.

Go for Flight:

A NASA Neil A. Armstrong Repüléskutató Központját barangolhatjuk be. Bepillanthatunk a hangárba, az irányítóterembe, és akár azt is megleshetjük, hogy miként készítik elő az F/A-18 vadászgépeket a repülésre.

Igen látványos program, amit akár nagyobb, érdeklődő gyerekeknek is megmutathatunk.

A túra a Google Expeditions applikáción keresztül érhető el (ez ingyen egyaránt letölthető a Google Play és a Apple App Store boltokból), vagy számítógépen keresztül itt is megnézhetjük az első és a második fázist.

Next Stop: The Stratosphere:

Fedezzük fel SOFIA-t. SOFIA a NASA repülő laboratóriuma, ami egy átalakított Boeing 747SP repülőgép egy 106-incses teleszkóppal felszerelve. A SOFIA fedélzetén a tudósok csillagokat, egész galaxisokat tanulmányoznak miközben 11600 és 13700 méteres magasságok közt repülnek.

Ez a program a Google Expeditions segítségével látható.

Űrtávcsövek

Hubble űrtávcső:

Az idén harminc éve fellőtt Hubble történelmi darab. Most pedig egy virtuális túra keretében bejárhatjuk az űrteleszkóp irányítóközpontját (Space Telescope Operations Control Center (STOCC)), amely a Goddard Űrközpontban található.
A 360 fokos betekintést lehetővé tevő videók itt érhetőek el.

Spitzer űrtávcső

Ha választanom kellene a Hubble- és a Spitzer túrák közt, személy szerint erre voksolnék. Ugyan a Hubble a patinásabb darab, ráadásul a Spitzer idén január 30-án befejezte a működését, ám ez a virtuális túra izgalmasabb.

Eleve két opciónk van: Megtekinthetjük, sőt akár irányíthatjuk is a teleszkópot, vagy felfedezhetjük a TRAPPIST-1 csillagrendszert, amelyben hét Földnagyságú exobolygó kering egy nap körül, amely csak egy egészen picit nagyobb a Jupiternél.

Ráadásul a videók nem kizárólag YouTube-on keresztül érhetőek el, de letölthetőek 4K és 8K felbontásokban.

Ha ez sem lenne elég, egy Oculus VR szemüveg birtokában teljes virtuális élményben lehet részünk méghozzá teljesen ingyen.

A Spitzer kirándulás minden fent részletezett lehetősége elérhető itt.

Nemzetközi Űrállomás

Miféle NASA-kirándulás lenne ez a Nemzetközi Űrállomás nélkül?

Az űr legnagyobb ember alkotta szerkezetéről Suni Williams asztronauta mesél ebben a videósorozatban. Emitt pedig három dimenzióban vezetnek minket végig az állomáson – csak egy 3D-szemüvegre van szükségünk a teljes élvezethez.

Bolygóról bolygóra

Exoplanet Travel Bureau:

Személyes kedvencem az Exobolygó Utazási Iroda. Már maga a honlap is eszement stílusos szemben az eddigi, némileg puritánabb anyagokkal. Ráadásul a Spitzer túrához hasonlóan itt is exobolygókat járhatunk be. Egész pontosan ezen planéták felszínét tanulmányozhatjuk elforgatható, háromdimenziós képeken.

Ráadásul gyönyörű, retro-futurisztukus posztereket is letölthetünk (ezek közül kettőt használtam fel arra, hogy feldobjam a cikket) akár színesen, akár kiszínezőként is, hogy a kisebbek is kapjanak azért valamit (vagy mi magunk, ha akut idegnyugtatásra szorulunk).

Búcsúzóként irány az ajándékbolt!

Spacecraft AR app:

Itt érhetőek el a NASA applikációi (mind Google-, mind Apple változat akad) ezek közül a legérdekesebb talán a Spacecraft AR app, melynek kiegészített valóság funkciója segítségével különböző űrben repülő eszközöket tanulmányozhatunk, sőt meg is birizgálhatjuk őket.

NASA selfie app:

Kellemes zárlat, hogy mi magunk ugrunk egy virtuális szkafanderbe a legszebb űrben lőtt képek előtt. Innen tölthető.


Jé, látom a házunkat!

(Kép: Pixabay, exoplanets.nasa.gov)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.