“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt

2023 / 11 / 26 / Felkai Ádám
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A Közel-Keleten a kereskedelmi légiközlekedési személyzet szeptember óta példátlan, a GPS-rendszert ért támadással szembesült – csak az elmúlt öt hétben több mint 50 ilyen incidensről számoltak be. A hamisított GPS-jelek navigációs hibákat okoztak, és a repülőgépeket eltérítették a helyes iránytól. A támadások mögött álló entitások pontos kiléte jelenleg ismeretlen.

Az OPSGROUP, a pilóták és repüléstechnikusok nemzetközi csoportja szerint a Közel-Keleten aggasztóan megnőtt a kereskedelmi járatokat célzó, újfajta “hamisítási” (spoofing) támadások száma szeptember óta. Ez a támadás hamis jelzések küldésén alapul, amivel a navigációs rendszereket megtévesztik – számol be róla a Motherboard cikke. A mostani esetben több Irán közelében tartózkodó kereskedelmi járat is lefordult a kijelölt irányról, miután a navigációs rendszerük kompromittálódott. A támadások nemcsak a GPS-jeleket célozzák, hanem a tartalék navigációs rendszereket is, ami a navigációs képességek teljes elvesztését eredményezi.

A Bagdad, Kairó és Tel-Aviv körül összpontosuló incidensek száma tehát növekszik – az OPSGROUP több mint 50 esetnek járt utána az elmúlt öt hétben. A támadások azért különösen riasztóak, mert a repülőgépek "agyának" tartott inerciális referenciarendszert (IRS) célozzák, amely giroszkópokat és gyorsulásmérőket használ a navigáció elősegítésére. A hamisításnak ez a formája kritikus hibára világít rá a repüléselektronikai tervezésben, mivel eddig az volt a feltételezés, hogy az IRS immunis az ilyen típusú támadásokra.

A szakértők, köztük Todd Humphreys, az UT Austin Radionavigation Laboratory munkatársa szerint, épp ezért ezek a támadások rendkívül komolyak. Mint azt Humphreys elmondta a Motherboardnak, rendkívül erős jelzavarók 2018 óta jelen vannak Szíria mellett. Sőt az amerikai Különleges Műveleti Parancsnokság Szíriát a „bolygó legagresszívabb elektronikus hadviselési környezetének” nevezte.

Humphreys irányítja az UT Radionavigation Laboratory-t, amely olyan szoftvert fejlesztett ki, amelyet a Nemzetközi Űrállomás egy erős vevőkészüléke használ, és amely az alacsony földi pályáról érkező globális navigációs műholdjelek tanulmányozására szolgál. Humphreys és a laborjában dolgozó végzős hallgatók csapata folyamatosan tanulmányozza a jeleket a régióban.

„A szokványos zavarásokon kívül GPS-hamisítási jeleket is rögzítettünk”

– mondta a szakértő.

„De érdekes módon a hamisítási jelek sosem tűntek teljesnek. Vagy hiányoztak a kulcsfontosságú belső adatok, vagy nem voltak kölcsönösen konzisztensek, és így nem tévesztették volna meg a GPS-vevőt. Úgy tűnt, inkább a szolgáltatás megtagadása volt a céljuk, mint a tényleges megtévesztés. Tanítványaimmal rájöttünk, hogy a hamisítás az új zavarás. Más szóval, szolgáltatásmegtagadásra használják, mert erre a célra hatékonyabb, mint a sima zavarás.”

A problémának katasztrofális hatásai lehetnek, és a helyzet csak rontja, hogy erre nem ismert jelenleg megoldás, ahogy magának a támadásnak az oka sem ismert. Az OPSGROUP novemberi jelentése szerint ennek oka, hogy az iparág is csak lassan döbbent rá a problémára.

Mint azt Humphreys hozzáteszi:

“A GPS és az IRS, valamint redundáns biztonsági mentéseik a modern repülőgép-navigációs rendszerek fő alkotóeleme. Amikor a leolvasások megsérülnek, a repülésirányító rendszer helytelen repülőgép-pozíciót vesz fel, a Synthetic Vision rendszerek rossz kontextust mutatnak, stb.”

Mint a szakértő elmondta, emiatt a közelmúltban a pilóták sokszor nem is tudták a problémát a fedélzeten megoldani, és a légiforgalmi irányításnak kellett közbelépnie, és közvetlenül „vektorokat” kellett biztosítania a pilóták számára (egy nem biztonságos kommunikációs csatornán keresztül), hogy az úticéljukhoz irányítsa őket. Ez azonban nem skálázható megoldás.

Humphreys elmondta, hogy a sima zavarás, és a mostani spoofing közötti lényeges különbség, hogy az előbbi nem érinti tehát az IRS-t, ez utóbbi viszont igen. Magyarul a hamisított támadás miatt a megcélzott GPS vevő elrontja az IRS-t is, amely aztán rossz pozíciót számol ki. Ezen a tartalék GPS és IRS rendszerek sem segítenek (nagyobb gépeknek több ilyen rendszereik lehetnek) – mivel lényegében mind meghibásodik.

A jelzavarás tehát gyakori a Közel-Keleten, ám ezek az erőteljes hamisítási támadások példátlanok. A támadások eredete ráadásul továbbra sem tisztázott, de Humphreys és csapata azonosította a lehetséges forrásokat, köztük Teherán keleti perifériáját és Izraelt.

A Politico szerint már korábban is GPS-hamisítást figyeltek meg a régióban, és Humphreys arra utal, hogy valószínűleg Izrael áll a légterében tapasztalt támadások mögött. A szeptember végén Irán közelében megfigyeltekhez hasonló hamisítási incidenseket először Humphreys azonosította a Hamász október 7-i támadásai után. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) állítólag el is ismerték a támadásokat a Haartz riporterének. Ezekben az esetekben azonban a GPS-hamisítás ellenére a repülőgép-személyzet más fedélzeti műszerre támaszkodhatott a biztonságos leszálláshoz.

Humphreys megjegyzi, hogy az izraeli hamisítás következményei megegyeznek az Irán közelében tapasztaltakkal, és ez az első egyértelmű eset a kereskedelmi repülőgépeket érő GPS-hamisítási támadásnak. A szakértő szerint ezeknek az egymáshoz közeli eseményeknek az időzítése bár meglepő, de valószínűleg véletlen.

(A cikkhez használt kép illusztráció,  forrása: Pixabay/Steve001)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
A német Continental portugáliai gumiabroncsgyárában mutatta be, hogyan formálják a gumigyártást CO2-semlegessé, körforgásossá, fenntarthatóvá.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.