Elképzelhető, hogy a Földnek van egy második Holdja

2020 / 02 / 28 / Bobák Áron
Elképzelhető, hogy a Földnek van egy második Holdja
Amióta világ a világ, tudjuk, hogy a Földnek egy holdja van, de csillagászok most arra gyanakszanak, hogy egy ideje rosszul tudjuk.

A szenzációs hírt a Catalina Sky Survey (CSS) csillagásza, Kacper Wierzchos osztotta meg Twitteren, aki szerint jó esély van rá, hogy a 2020 CD3 nevű objektum a Föld egyik holdja. A CSS programot az amerikai kongresszus indította 1999-ben azzal a céllal, hogy megfigyeljék a potenciálisan veszélyes földközeli objektumokat.

Az arizonai megfigyelőállomás kutatói arra is magyarázatot adtak, miért nem tudtunk eddig róla, hogy a Földnek két holdja van. A szóban forgó égitest egy alig 1,9-3,5 méter átmérőjű üstökös, amit számításaik szerint nagyjából három éve ejthetett foglyul a bolygó gravitációja. Összehasonlításképpen: a Föld nagyobbik holdjának átmérője 3747 kilométer, szóval valamivel könnyebb észrevenni.

Wierzchos egy későbbi posztban kifejtette, miért nagy dolog a felfedezés: a több mint egymillió ismert aszteroida közül a 2020 CD3 mindössze a második, ami a Föld körül kering. Az első a 2006 RH120 volt, ami 2006-ban lett a Föld holdja, ám mindössze másfél év után továbbállt. A csillagászati könyveket a 2020 CD3 miatt sem kell átírni, a NASA földközeli objektumokat tanulmányozó központja (Center for Near-Earth Object Studies) szerint ugyanis az objektum hamarosan elhagyja a Föld körüli pályát.

A CNEOS kutatói ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a vélt üstökös lehet akár egy elveszett űreszköz valamilyen alkatrésze is, bár erre egyelőre semmi sem utal.

(Forrás: Cnet via Futurism, Fotó: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.