Elképzelhető, hogy már fel is fedeztünk féregjáratokat – azaz kapukat a téridő szövetén

2022 / 11 / 25 / Felkai Ádám
Elképzelhető, hogy már fel is fedeztünk féregjáratokat – azaz kapukat a téridő szövetén
Csak nem vettük észre, mert nagyon hasonlítanak a fekete lyukakra – erre a következtetésre jut legalábbis egy új tanulmány.

Mi az a féregjárat egyáltalán? Mint azt Sam Neil karaktere oly emlékezetesen bemutatta az 1997-es Halálhajó (Event Horizon) című filmben: lényegében egy rövidítés a téridő szövetében. A Sam Neil által alakított tudós a szemléltetéshez fogott egy papírlapot, felrajzolt rá két pontot, ami között a legrövidebb út az egyenes. Akad azonban ennél is rövidebb: ha a papírlapot összehajtjuk, és a két pont egymással fedésbe kerül. Ezen az elven működött a filmben a „gravitációs hajtómű”, ami lényegében mesterséges féregjáratot jelentett, és amivel meg lehet kerülni az univerzum sebességhatárát, tehát a fénysebesség által jelentett korlátot – vagyis azonnali utazást tesz lehetővé az univerzum két pontja közt. Ez tehát az FTL (Faster Than Light) utazás alapja.

A féregjárat azonban jelen pillanatban csak fikció, mivel soha senki sem érzékelt ilyesmit. Vagy mégis? Mivel a féregjáratokat megalapozó teória elég erős, ezért a csillagászok feltételezik, hogy igenis léteznek ezek a „kapuk” – ám vagy nincs megfelelő technológiánk arra, hogy érzékeljük őket, vagy pedig rosszul kutakodunk utánuk. A Szófiai Egyetem kutatói szerint ez utóbbi lehetőség az esélyesebb. A feltevésük szerint ugyanis azért nem akadtunk eddig féregjáratra, mivel ezek szinte teljesen úgy festenek, mint a fekete lyukak – írja a sajtóközlemény. Mindez tehát azt is jelenti, hogy ilyen féregjáratot talán már érzékeltünk is, csak fekete lyuknak hittük őket eddig.

A kutatók az eddigi féreglyuk-elméletek alapján hoztak létre szimulációkat – a hangsúlyt ezekben a modellekben az ilyen tárgy által kibocsátott fény polaritása kapta. Emellett figyelembe vették a járat szája körüli, feltételezett korongnak a sajátosságait is. Ezután a végeredményről különböző felvételeket készítettek, és ezt hasonlították össze a fekete lyukakat ábrázoló, ismert felvételekkel. Az eredmény az lett, hogy a kettő nagyon látványosan hasonlít egymásra. Ennek ellenére lehetséges két objektum megkülönböztetése: a fekete lyuk és féregjárat ugyanis különböznek egymástól a polarizációs mintájuk, az intenzitásuk, valamint a körsugaraik tekintetében.

(Kép: Flickr/li.pan39)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Ha az idegenek használnak térhajtóműveket, akkor a jelenlegi technológia mellett ezeket már érzékelhetjük. Legalábbis egy, katasztrofális esetben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.