Elkészítették Batman vonóhorgos szigonypuskáját

2021 / 01 / 03 / Felkai Ádám
Elkészítették Batman vonóhorgos szigonypuskáját
A csuklóról indítható, kötéllel ellátott csáklya, melynek segítségével gyorsan hidalhatóak át nagyobb szintkülönbségek, a videójátékok egyik legtöbbet szerepeltetett képzeletbeli eszköze, amelynek célja épp a nagyobb mozgástartomány megteremtése. Kérdés persze, hogy ez az eszköz mennyire maradhat képzeletbeli, és mennyire lehet helye a valóságban?

A grappling hook egyik legextrémebb formája az, amit a Just Cause játékokban láthatunk: ekkor az eszköz segítségével akár mozgásban lévő repülőről is lóghatunk. De a Just Cause-on kívül ez a kütyü rengeteg egyéb játékban szerepelt, egyebek mellett az Assassin's Creed sorozatban, a Doom Eternal-ban, illetve természetesen Batman is ezt használja. A magam részéről meg voltam arról győződve, hogy a valóságban egy ilyen kütyü alsó hangon vállrándulást okot, de mozgó jármű megcsáklyázásakor akár a kezünket is letépheti. Egyébként a lenti videó épp ezt a témát számolgatja körbe rideg fizikai megközelítéssel, és az eredmény lehangoló: sajnos a Just Cause grappling gun-jának használatát valóban nem élnénk túl.

Most azonban egy youtuber, JT, igyekszi rácáfolni erre, ami részben sikerül neki: vagyis az eszköz azért nem úgy működik, mint a Just Cause-ban, ráadásul egy vállrándulás így is összejött. JT egyébként korábban a the Hacksmith Industries csatornánál gyakornokoskodott, akik szintén mindenféle, a popkultúrából ismerős kütyüt próbálnak reprodukálni. Legnagyobb hozzájárulásuk az igazán fontos technológiák fejlesztéséhez egy egészen meggyőző, steampunk fénykard megkonstruálása volt, aminek fejlesztését az alábbi cikkben foglaltuk össze:

Elkészült végre az első, közel igazi fénykard? A YouTube-on több kísérletet is láthattunk a fénykard elkészítésére, a legutóbbi példány visszahúzható, színezhető és 2200 Celsius-fokos, bármit áthasító pengével az egyik legígéretesebb mind közül. Ráadásul egy kellően türelmes rohamosztagost is keresztül lehet vele döfni.

Vissza a grappling gun-hoz! JT jelenleg tehát nem tudhat maga mögött egy annyira felszerelt műhelyt, mint a Hacksmith-nél, és ennek megfelelően a csuklóra erősíthető eszközön markánsan látszik, hogy ez egy prototípus. A puszta esztétikát leszámítva azonban meglepően megbízható cuccról beszélhetünk. Maga a fejlesztés amúgy a Hacksmith-nél kezdődött:

JT „külön utas” grappling gun-ja a következőképp épül fel: az alumíniumvázba egy elektromos gördeszkákhoz használt, rendkívül erős motor került. A motor 14 méter hosszú paracord-kábelt mozgat. A kábel szakítószilárdsága 249 kilogramm, ami jó hír, hisz így nem csak saját magunk, de szívünk választottját is kimenekíthetjük a lángoló épületből, amit Joker gyújtott ránk. A kilövőszerkezetet 12 grammos szén-dioxid patronok hajtják, illetve az ereszkedéshez-emelkedéshez egy analóg tekerőkar is beépítésre került. Az elektronikához a naftát 50 voltos, újratölthető elemek biztosítják. Egy ilyen eszköz tervezésekor rengeteg mindenre tekintettel kell lenni, így például a kütyü agyát jelentő nyomtatott áramkört megfelelően le kellett árnyékolni, mivel a motor rengeteg elektromos interferenciát termel. Az eszközt biztonsági berendezésekkel is ellátta megalkotója: egy gombbal deaktiválhatjuk a szerkezetet, nehogy véletlen a legrosszabbkor süljön el. A vonószerkezet pedig két részből áll, hogy a kötél mindig egy vonalba essen a karunkkal, nehogy kitekerje azt – JT ezt amúgy saját bevallása szerint a maga kárán tanulta meg. Akit érdekel a teljes fejlesztési folyamat, itt lesheti azt meg. JT a szerkezetet először egy falmászó teremben próbálta ki, biztonsági okoból ekkor nem kilőtte, hanem manuálisan helyezte el fent a kötelet. Ezután viszont a motor gyorsan felrántotta őt, egy emeletnyi magasságot körülbelül egy másodperc alatt szelt át. Ezután már komolyabb tesztelésre: a kampó kilövésére, és némi pókemberes lengedezésre is sor került a közelben grasszáló gyerekek legnagyobb örömére.

JT eszköze a saját bevallása szerint a következő főbb paraméterekben haladja meg az eddigi (akár kereskedelmi forgalomban is kapható) próbálkozásokat: kisebb, de erősebb azoknál, hosszabb kötelet használ, és a legfontosabb: kompaktabb, vagyis az eszközbe az áram- és az energiaforrás is beépítésre került, és így is elfér a csuklón. A Mythbusters (nálunk Állítólag... címmel futott) próbálkozott először valami hasonlóval, és ahhoz képest nagyon látszik, hogy mennyit haladt azóta a technika, különösen az elemek szempontjából. JT végül a termen kívül, valós környezetben, egy parkban a fáknál is teszteli eszközt. És hogy milyen eredménnyel? A cucc hibái itt ütköztek ki igazán. Egyrészt nem volt egyszerű irányítani heveder nélkül, mert akkor JT-nek egyszerre kellett kapaszkodnia és nyomni a gombot is. Másrészt itt derült ki az is, hogy a kütyü egyelőre nem bírja a túl nagy teljesítményt sem (JT a teremben először visszafogta az eszköz teljesítményét). Ennek ellenére szerintem előbb fog a világ használható grappling gun-nal gazdagodni, mint valódi fénykarddal. Sajnos – teszem hozzá.

További cikkek a Rakétán:

Negyvenöt méterről ejtenek le egy autót és egy hajót a világ legerősebb trambulinjára 2020 nem szerénykedett az amatőr/félig amatőr, ám annál ambiciózusabb tudományos projektekben. Ám talán a fénykardnál is bizarrabb az autó, valamint a hajó, amelyeket a magasról ejtenek le egy trambulinra, és onnan pattannak vissza. Akad csavar is (szó szerint és átvitt értelemben egyaránt).

Egymást feljelentő robotok, a YouTube zárt kapui és Britney Spears – tanulságok a jövő szórakoztatóiparával kapcsolatban Egy mesterséges intelligencia Sinatra hangján és stílusában adta elő Spears „Toxic” című számát. Ezt azonban később a YouTube eltávolította, mert mind a két művész szerzői joga sérülhetett szerintük. Elképzelhető, hogy a YouTube azonban egy másik, egy jogi mesterséges intelligencia felszólítására cselekedett így. Mit jelent mindez egy még meg sem született kreatív ipar szempontjából?

Építhetünk-e fénykardot a YouTube segítségével? Hülye kérdésre hülye válasz dukál – hihetnénk, de tévesen. A népszerű videómegosztón ugyanis ígéretes próbálkozások akadnak fénykardkészítés ügyében. Mármint valódi, működőképes fénykardokról beszélünk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.