Elkészült a Hold minden eddiginél teljesebb térképe

2020 / 05 / 02 / Rácz Tamás
Elkészült a Hold minden eddiginél teljesebb térképe
Az 1:5.000.000 méretarányú geológiai térkép a Hold felszínének eddigi legrészletesebb egységes leírása.

A '60-as-'70-es évek Apollo-küldetésének információitól a legújabb műholdas felmérések adataiig mindent összegyűjtött és egységes térképbe integrált közös munkával három amerikai tudományos szervezet. A NASA, az Egyesült Államok Térképészeti Hivatala és a Hold- és Bolygókutató Intézet (Lunar and Planetary Institute) felszínmodellje lesz az alapja a közeljövő valamennyi Hold-missziójának.

A térkép bárki által szabadon elérhető, aki el szeretne menni a Holdra, de előtte felkészülne a helyi terepviszonyokból.

Ember a Holdon, nyúl a Holdon

Kevésbé nagy tudományos jelentőségű, de érdekes tudnivaló a Holdról, hogy a Föld felé forduló "arcát" az északi és a déli féltekén az eget bámuló emberek egymáshoz képest kvázi fejjel lefelé látják. Míg mi innen egy elég furcsa emberi arcot vélhetünk felfedezni a Hold felszínén, a dél-afrikaiak, dél-amerikaiak és az ausztrálok nagypapák egy köcsög mellett álló nyulat szoktak mutogatni a unokáiknak:


Ezt látjuk mi (ha nagyon akarjuk): egy torz arc

Nyúl köcsöggel - nyilván Micimackótól lopta

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.