Elkészült a Hold minden eddiginél teljesebb térképe

2020 / 05 / 02 / Rácz Tamás
Elkészült a Hold minden eddiginél teljesebb térképe
Az 1:5.000.000 méretarányú geológiai térkép a Hold felszínének eddigi legrészletesebb egységes leírása.

A '60-as-'70-es évek Apollo-küldetésének információitól a legújabb műholdas felmérések adataiig mindent összegyűjtött és egységes térképbe integrált közös munkával három amerikai tudományos szervezet. A NASA, az Egyesült Államok Térképészeti Hivatala és a Hold- és Bolygókutató Intézet (Lunar and Planetary Institute) felszínmodellje lesz az alapja a közeljövő valamennyi Hold-missziójának.

A térkép bárki által szabadon elérhető, aki el szeretne menni a Holdra, de előtte felkészülne a helyi terepviszonyokból.

Ember a Holdon, nyúl a Holdon

Kevésbé nagy tudományos jelentőségű, de érdekes tudnivaló a Holdról, hogy a Föld felé forduló "arcát" az északi és a déli féltekén az eget bámuló emberek egymáshoz képest kvázi fejjel lefelé látják. Míg mi innen egy elég furcsa emberi arcot vélhetünk felfedezni a Hold felszínén, a dél-afrikaiak, dél-amerikaiak és az ausztrálok nagypapák egy köcsög mellett álló nyulat szoktak mutogatni a unokáiknak:


Ezt látjuk mi (ha nagyon akarjuk): egy torz arc

Nyúl köcsöggel - nyilván Micimackótól lopta

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.