Elkészült a világ első megújulóenergia-térképe

2020 / 05 / 05 / Rácz Tamás
Elkészült a világ első megújulóenergia-térképe
Mármint nem az a térkép, hogy épp hol süt a nap meg hol fúj a szél, hanem hogy hol mennyire használják ki ezeket az energiaforrásokat.

A Southamptoni Egyetem kutatói a nagyobb naperőművek és szélerőművek helyét és jelentőségét ábrázolták a világtérképen. Ez nem tűnik valami átütő erejű felfedezésnek, de mivel eddig (meglepő módon) állítólag nem létezett  ilyen látványos és egyszerű megjelenítése annak, hogy melyik vidék mennyire zöld energetikailag, mégiscsak érdekes az eredmény:


A kép az energiatérkép cikkünk írásakor fennálló állapota. Forrás: University of Southampton

A kutatók teljes műve és az alkalmazott módszertan a Nature-ön olvasható. Az OpenStreetMap térképadatbázisát használó energiatérkép jól mutatja a fejlett világ dominanciáját a megújulók hasznosításában. A térképeken a megújuló energiára alapozott erőművek számát és a beépített kapacitást is ábrázolták, így lehetőség van annak gyors áttekintésére is, hogy hol hatékonyabb a zöld energiatermelés.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.