Elkészült a világ első megújulóenergia-térképe
2020 / 05 / 05 / Rácz Tamás
Elkészült a világ első megújulóenergia-térképe
Mármint nem az a térkép, hogy épp hol süt a nap meg hol fúj a szél, hanem hogy hol mennyire használják ki ezeket az energiaforrásokat.

A Southamptoni Egyetem kutatói a nagyobb naperőművek és szélerőművek helyét és jelentőségét ábrázolták a világtérképen. Ez nem tűnik valami átütő erejű felfedezésnek, de mivel eddig (meglepő módon) állítólag nem létezett  ilyen látványos és egyszerű megjelenítése annak, hogy melyik vidék mennyire zöld energetikailag, mégiscsak érdekes az eredmény:


A kép az energiatérkép cikkünk írásakor fennálló állapota. Forrás: University of Southampton

A kutatók teljes műve és az alkalmazott módszertan a Nature-ön olvasható. Az OpenStreetMap térképadatbázisát használó energiatérkép jól mutatja a fejlett világ dominanciáját a megújulók hasznosításában. A térképeken a megújuló energiára alapozott erőművek számát és a beépített kapacitást is ábrázolták, így lehetőség van annak gyors áttekintésére is, hogy hol hatékonyabb a zöld energiatermelés.


Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.