Elkészült az 5G vöröshagyma, ami a tesztek szerint sokkal finomabb, mint a hagyományos hagymák

2023 / 11 / 11 / Bobák Zsófia
Elkészült az 5G vöröshagyma, ami a tesztek szerint sokkal finomabb, mint a hagyományos hagymák
Svédországban ingyen osztják a hagymát, aminek az előállításához génmódosításra sem volt szükség.

Svédországban bemutatták az 5G hagymát, aminek neve magában rejti az "új" típus készítésének titkát, amit az 5G telekommunikációs hálózat képvisel. Az 5G hagyma valójában (genetikailag) nem különbözik a többi vöröshagymától, sem génmódosítást, sem más beavatkozást nem végeztek rajta, egyszerűen a termesztés módján változtattak, ami azt jelenti, hogy környezetbarátabb módon, jóval kevesebb növényvédőszer alkalmazásával végezték a földművelési munkákat a termesztési területen.

Ehhez a svéd Ekobot cég WEAI nevű robotját használták, egy többszáz kilós gyomláló platformot, ami a földeken haladva kiválogatja a hagymasorok közül a nemkívánatos gyomnövényeket. A különféle, cserélhető eszközökkel, robotkarral és robotujjakkal felszerelt gép akár a hagymáktól 2 centiméterre elhelyezkedő gyomokat is ki tudja szedni a zöldségek károsítása nélkül és a talaj kapálását is elvégzi. A robot körülbelül egy hektár terület megművelésére képes és az akkumulátora 10-12 órányi folyamatos munkavégzést tesz lehetővé, de az akkumulátorok cseréjével azonnal újra munkába állhat. A gyomok felismerését mesterséges intelligencia rendszer segíti, a működésének precizitásához és hatékonyságához pedig elengedhetetlen az gyors adatátviteli kapcsolat, amit a svéd telekommunikációs szolgáltató, a Telia biztosított a tesztek alatt.

A hagyma valójában ezért kapta az 5G elnevezést, de a precíziós mezőgazdasági művelés nem csak technológiai újdonságot jelentett, hanem meghozta az eredményét még a zöldség ízének tekintetében is, legalábbis a hagymát az elsők között tesztelő séf, Gustav Leonhardt elmondása szerint.

"Minden jobb: az íze, az állaga és az összetétele is. Elképesztő, hogy a fejlett technológia ilyen nagy mértékben javíthatja a nyersanyag minőségét."

- árulta el a séf a Telia közleménye szerint.

Az Ekobot robotjához hasonló gépek használata a precíziós mezőgazdaságban a Telia leírása és az Ekobot tesztjeinek eredményei alapján jelentősen csökkentheti a növényvédőszerek mennyiségét és a kevesebb vegyszernek és egészségesebb körülményeknek köszönhetően a termés nagyobb és jobban eltartható is lesz. Azt, hogy az 5G hagyma íze mennyiben tér el a hagyományos vöröshagymákétól, itt, Magyarországon egyelőre nem tesztelhetjük, de Svédországban a Telia ingyen osztotta szét őket az üzleteiben október végétől kezdve okostelefonok csomagolásához hasonló kis dobozokban.

(Fotó: Ekobot, Telia)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.