Elkészült az 5G vöröshagyma, ami a tesztek szerint sokkal finomabb, mint a hagyományos hagymák

2023 / 11 / 11 / Bobák Zsófia
Elkészült az 5G vöröshagyma, ami a tesztek szerint sokkal finomabb, mint a hagyományos hagymák
Svédországban ingyen osztják a hagymát, aminek az előállításához génmódosításra sem volt szükség.

Svédországban bemutatták az 5G hagymát, aminek neve magában rejti az "új" típus készítésének titkát, amit az 5G telekommunikációs hálózat képvisel. Az 5G hagyma valójában (genetikailag) nem különbözik a többi vöröshagymától, sem génmódosítást, sem más beavatkozást nem végeztek rajta, egyszerűen a termesztés módján változtattak, ami azt jelenti, hogy környezetbarátabb módon, jóval kevesebb növényvédőszer alkalmazásával végezték a földművelési munkákat a termesztési területen.

Ehhez a svéd Ekobot cég WEAI nevű robotját használták, egy többszáz kilós gyomláló platformot, ami a földeken haladva kiválogatja a hagymasorok közül a nemkívánatos gyomnövényeket. A különféle, cserélhető eszközökkel, robotkarral és robotujjakkal felszerelt gép akár a hagymáktól 2 centiméterre elhelyezkedő gyomokat is ki tudja szedni a zöldségek károsítása nélkül és a talaj kapálását is elvégzi. A robot körülbelül egy hektár terület megművelésére képes és az akkumulátora 10-12 órányi folyamatos munkavégzést tesz lehetővé, de az akkumulátorok cseréjével azonnal újra munkába állhat. A gyomok felismerését mesterséges intelligencia rendszer segíti, a működésének precizitásához és hatékonyságához pedig elengedhetetlen az gyors adatátviteli kapcsolat, amit a svéd telekommunikációs szolgáltató, a Telia biztosított a tesztek alatt.

A hagyma valójában ezért kapta az 5G elnevezést, de a precíziós mezőgazdasági művelés nem csak technológiai újdonságot jelentett, hanem meghozta az eredményét még a zöldség ízének tekintetében is, legalábbis a hagymát az elsők között tesztelő séf, Gustav Leonhardt elmondása szerint.

"Minden jobb: az íze, az állaga és az összetétele is. Elképesztő, hogy a fejlett technológia ilyen nagy mértékben javíthatja a nyersanyag minőségét."

- árulta el a séf a Telia közleménye szerint.

Az Ekobot robotjához hasonló gépek használata a precíziós mezőgazdaságban a Telia leírása és az Ekobot tesztjeinek eredményei alapján jelentősen csökkentheti a növényvédőszerek mennyiségét és a kevesebb vegyszernek és egészségesebb körülményeknek köszönhetően a termés nagyobb és jobban eltartható is lesz. Azt, hogy az 5G hagyma íze mennyiben tér el a hagyományos vöröshagymákétól, itt, Magyarországon egyelőre nem tesztelhetjük, de Svédországban a Telia ingyen osztotta szét őket az üzleteiben október végétől kezdve okostelefonok csomagolásához hasonló kis dobozokban.

(Fotó: Ekobot, Telia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.