Elkészült az esernyő, amit nem kell tartani a fejünk felett

2024 / 02 / 02 / Bobák Zsófia
Elkészült az esernyő, amit nem kell tartani a fejünk felett
Az esernyő 2.0 még nem magától repül, hanem kontrollerrel kell irányítani, de utódja akár autonóm módon működhet.

A repülő esernyő már nem csak a fantázia terméke, hanem valósággá vált egy DIY (csináld magad) projektnek köszönhetően, amelyet az I Build Stuff nevű YouTube csatorna tartalomgyártója mutatott be néhány héttel ezelőtt. Az esernyő, amelyet nem kell a nyelénél vagy fogantyújánál fogva tartani, hanem magától száll a magasban, igen hasznos és kényelmes kellék lehet egy-egy esős napon, rossz hír azonban, hogy az eszközből csak egy készült és az sem tökéletesen kiforrott változatban, vagyis arra a napra, amikor mindenki lebegő ernyőkkel a feje felett közlekedhet, még várni kell egy kicsit.

Az esernyő építése nem bizonyult olyan könnyű feladatnak, mint amire a feltaláló számított, bár a szerkezet alapja viszonylag egyszerű: egy drónszerű propelleres eszköz és egy nyelétől megszabadított esernyő kombinációja, de már a kettő megfelelő összeillesztése is akadályokba ütközhet, ha nem az optimális módon kapcsolódnak egymáshoz. A szerkezeti alapot 3D-nyomtatással készült szénszálas váz adja, amelyek végein találhatóak a meghajtást biztosító propellerek és ezen foglal helyet az ernyő. A vázon bújnak meg a motorok, az ESC (electronic speed controller, azaz sebességszabályozó) rendszer is, ami a motor sebességét határozza meg és a mikrokontroller, ami a stabilizálja az ernyő mozgását repülés közben. Ahogy az az eszköz készítéséről szóló videóban is látható, a stabilizálás nem ment minden probléma nélkül, de a hibaelhárítás után végül egy valóban használható repülő esernyő született, amit az ősrégi használati eszköz modern megtestesülésének lehet tekinteni.

A repülő ernyő azonban nem autonóm, hanem egy drónhoz illően kontrollerrel lehet irányítani, ami csökkenti az általa biztosított kényelmet, pedig egy ilyen kellék elsődleges hasznát az adná, ha lehetővé tenné a teljesen "érintésmentes" alkalmazást és felszabadítaná az ember kezeit, hogy nyugodtan és elázás nélkül lehessen telefonálni, táskát és szatyrokat cipelni vagy akár enni-inni, miközben esik az eső. A repülő esernyő építőjének ígérete szerint a prototípus utódja már rendelkezni fog kamerával és olyan rendszerrel, ami megoldja ezt a gondot, hogy az esernyő automatikusan követhesse a gazdáját mindenhova.

Nem ez volt az első eset, hogy valaki megpróbált önmagától működő esernyőt építeni vagy éppen drónt és esernyőt kombinálni egymással, de az I Build Stuff projekjének részletes dokumentálása segíthet abban, hogy egy kis munkával és kitartással akár otthon is elkészíthessük a saját verziónkat.

(Yankodesign Fotó: I Build Stuff)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
A Honor visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért: a Magyarországon július 1-től kapható Honor 200 Pro árát hajszálpontosan úgy lőtték be a mai csúcstelefonok alá, hogy az már bárki számára vonzó ajánlat legyen, miközben az okos kompromisszumoknak köszönhetően semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami egy átlagos felhasználónak hiányozna.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.