Elkészült az eszköz, ami a testhőnkkel tölti a viselhető okoskütyüket

2021 / 03 / 11 / Perei Dóra
Elkészült az eszköz, ami a testhőnkkel tölti a viselhető okoskütyüket
Képzeljünk el egy ideális világot, amelyben nem kell figyelnünk sem az okosórák, sem az okoskarkötők töltöttségi szintjét, mivel azok maguktól újratöltik akkumulátoraikat. Nos, amennyiben a Coloradoi Egyetem kutatói sikerrel járnak, az álom hamarosan valósággá válhat.

A fejlesztők nemrégiben ugyanis kifejlesztettek egy olcsó - nem mellesleg újrahasznosítható - viselhető kütyüt, ami tiszta energiává alakítja a testhőt, amit aztán átad az általunk viselt okoseszköz(ök)nek. Jianliang Xiao, az egyetem mérnöke szerint céljuk nem kevesebb, minthogy a jövőben akkumulátor nélkül működtethessük a hordható okoseszközöket. Ahogy fogalmaz, az akkumulátorok idővel elhasználódnak, és cserére szorulnak.

"Termoelektromos készülékünk azonban nonstop energiát biztosít" - magyarázza Xiao.

A poliamidból készült találmányba beágyaztak egy termoelektromos chipet, amiben hűtőfolyadék kering. A ruganyos anyag egy mozdulattal felpattintható, akár egy karkötő vagy gyűrű, és követi a test vonalát. (A Science Advances szaklapban publikált tanulmányban gyűrűként prezentálták, ez látszik a borítóképen is). A tanulmányban Xiao egyebek mellett megemlíti, hogy a termoelektromos generátor képes hasznosítani azt a kibocsátott hőmennyiséget, ami egyébként kicsapódna - írja a Futurism.

A "hőtöltéses" akkumulátor körülbelül egy volt energiát termel a bőr területének minden négyzetcentiméterére - a fejlesztők szerint ez elegendő egy okosóra vagy pulzusmérő töltésére. További munkálatokkal azonban elérhetik, hogy az elkövetkező öt-tíz évben testüzemeltetésű akkumulátorok megoldhatják az akkumulátor rövid élettartamának problémáját, így az okoskütyük mindig rendelkezésre állhatnak.

(Fotó: University of Colorado) 

További cikkek a témában:

Az elektromos motoroknál nem a minél gyorsabb újratöltés, hanem az akkucsere lesz a jövő útja A cserélhető akkus megoldás az elektromos autóknál nem aratott sikert, de az elektromos motorkerékpároknál még lehet belőle valami.

Ez a csillár iható vízzé alakítja a sós tengervizet A csillár a belepumpált tengervizet a nap energiájával párologtatja el, majd a kicsapódó sóval sós vizes akkumulátort működtet, ez adja a lámpa fényét. A tiszta víz alul csepeg ki, egy nap alatt 440 ml vizet lehet így termelni, melynek sótartalma a kiinduló tengervíz 36 000 ppm-je helyett csak 40 ppm.

A jövő elektronikus ruházatát saját testünk hője töltheti fel A viselhető elektronika eszközei nagy sebességgel fejlődnek, hasznukat vesszük sportolás közben, egészségügyi megfigyelésekhez, játékok esetében egyaránt. Ezeket a berendezéseket persze el kell látni árammal, ami nehéz akkumulátorokat, limitált működési időt jelent. De mi lenne, ha mi magunk lennénk az áramforrás mint a Mátrix című filmben?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.