Ez a csillár iható vízzé alakítja a sós tengervizet 2021 / 02 / 25 / Bobák Zsófia

Chilében Pinochet tábornok uralmának ideje alatt aktív urbanizációs folyamat vette kezdetét, melynek eredményeképpen mára az ország majdnem 88%-a városlakó, azonban az itt élők jelentős része a külvárosi szegénynegyedek összetákolt bódéiban lakik, ahol gyakran illegális módszerekkel próbálnak meg elektromos áramot és vizet szerezni, mivel egy liter víz 8 pesóba, vagyis 116 forintba kerül, ami megfizethetetlenül drága számukra. A Dán Királyi Akadémia építésze, Henry Glogau egy hónapot töltött a chilei Antofagastában, ahol innovatív módszerekkel próbált megoldást keresni erre a problémára. A Resource Revolution projekt keretében megszületett, sok más terv mellett, a sótalanító tetővilágítás is, mely nem csak papíron létező ötlet, hanem a helyiek által már most is használt termék. A csillár a belepumpált tengervizet a nap energiájával párologtatja el, majd a kicsapódó sóval sós vizes akkumulátort működtet, ez adja a lámpa fényét. A tiszta víz alul csepeg ki, egy nap alatt 440 ml vizet lehet így termelni, melynek sótartalma a kiinduló tengervíz 36 000 ppm-je helyett csak 40 ppm. A találmány a Lexus Design Award versenyén a finalisták közé jutott. (Fotó: Lexus)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.