Ez a csillár iható vízzé alakítja a sós tengervizet 2021 / 02 / 25 / Bobák Zsófia

Chilében Pinochet tábornok uralmának ideje alatt aktív urbanizációs folyamat vette kezdetét, melynek eredményeképpen mára az ország majdnem 88%-a városlakó, azonban az itt élők jelentős része a külvárosi szegénynegyedek összetákolt bódéiban lakik, ahol gyakran illegális módszerekkel próbálnak meg elektromos áramot és vizet szerezni, mivel egy liter víz 8 pesóba, vagyis 116 forintba kerül, ami megfizethetetlenül drága számukra. A Dán Királyi Akadémia építésze, Henry Glogau egy hónapot töltött a chilei Antofagastában, ahol innovatív módszerekkel próbált megoldást keresni erre a problémára. A Resource Revolution projekt keretében megszületett, sok más terv mellett, a sótalanító tetővilágítás is, mely nem csak papíron létező ötlet, hanem a helyiek által már most is használt termék. A csillár a belepumpált tengervizet a nap energiájával párologtatja el, majd a kicsapódó sóval sós vizes akkumulátort működtet, ez adja a lámpa fényét. A tiszta víz alul csepeg ki, egy nap alatt 440 ml vizet lehet így termelni, melynek sótartalma a kiinduló tengervíz 36 000 ppm-je helyett csak 40 ppm. A találmány a Lexus Design Award versenyén a finalisták közé jutott. (Fotó: Lexus)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.