Ez a csillár iható vízzé alakítja a sós tengervizet 2021 / 02 / 25 / Bobák Zsófia

Chilében Pinochet tábornok uralmának ideje alatt aktív urbanizációs folyamat vette kezdetét, melynek eredményeképpen mára az ország majdnem 88%-a városlakó, azonban az itt élők jelentős része a külvárosi szegénynegyedek összetákolt bódéiban lakik, ahol gyakran illegális módszerekkel próbálnak meg elektromos áramot és vizet szerezni, mivel egy liter víz 8 pesóba, vagyis 116 forintba kerül, ami megfizethetetlenül drága számukra. A Dán Királyi Akadémia építésze, Henry Glogau egy hónapot töltött a chilei Antofagastában, ahol innovatív módszerekkel próbált megoldást keresni erre a problémára. A Resource Revolution projekt keretében megszületett, sok más terv mellett, a sótalanító tetővilágítás is, mely nem csak papíron létező ötlet, hanem a helyiek által már most is használt termék. A csillár a belepumpált tengervizet a nap energiájával párologtatja el, majd a kicsapódó sóval sós vizes akkumulátort működtet, ez adja a lámpa fényét. A tiszta víz alul csepeg ki, egy nap alatt 440 ml vizet lehet így termelni, melynek sótartalma a kiinduló tengervíz 36 000 ppm-je helyett csak 40 ppm. A találmány a Lexus Design Award versenyén a finalisták közé jutott. (Fotó: Lexus)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.