Élőben nézhetjük, hogyan épül az újabb bolygóközi misszió kulcsfontosságú eszköze 2023 / 08 / 12 / Bobák Zsófia

A NASA Europa Clipper nevű missziója során azt kutatják majd a szakértők a szonda által gyűjtött adatok segítségével, hogy léteznek-e vagy létezhettek-e a múltban az élet kialakulásához alkalmas feltételek a Jupiter holdjának, az Europának jege alatt. A misszió központi eleme az Europa Clipper egy (az üzemanyagot is beleszámítva) 6000 kilogrammos, a nyitott napelemekkel együtt 30 méter szélességű szonda lesz, amely a 24 hajtóművének segítségével 50 alkalommal közelíti majd meg a holdat, miközben a fedélzetén lévő 9 tudományos műszerrel vizsgálja az égitest környezetét. A NASA leírása szerint a berendezések a legfejlettebbek, amivel valaha is vizsgálták a külső Naprendszer bármely pontját. A misszió a tervek szerint 2024 októberében indul és a Clipper 2030-ra éri el a Jupitert. A szonda építésének folyamatába élőben nyerhetünk betekintést a NASA Jet Propulsion Laboratory jóvoltából: a kamerák felvételein a JPL pasadenai létesítményének High Bay 1 nevű termét láthatjuk, ahol a szerelési munkákat és tesztelést végzik a szonda 3 méter magas és 1,5 méter széles központi részén. (NASA/Jet Propulsion Laboratory-Caltech)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.