Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?

2020 / 03 / 05 / Bobák Áron
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?Igen, de mindössze egyetlen egyszer.

2005. augusztus 14-én egy Boeing 737 típusú utasszállító indult a ciprusi Larnacából Prágába, a fedélzetén 115 utassal és hatfős személyzettel. A Helios Airways 522-es járatának pilótája az 59 éves Hans-Jürgen Merten volt, aki több mint 35 éves repülési tapasztalattal rendelkezett, és csaknem 17 ezer repült óra volt a háta mögött.

A gép a felszállást követően Athén felé vette az irányt, hogy a terveknek megfelelően a görög főváros érintésével érjék el Prágát. A 9.07-es felszállást követően viszont alig öt perccel, amikor a gép elérte a 3670 méteres magasságot, a pilótafülkében megszólalt a kritikus kabinmagasságra figyelmeztető vészjelzés, ami az alacsony kabinnyomást jelzi a gépeken. Mivel a műszer hangja rendkívüli módon hasonlított arra a vészjelzésre, ami a felszállás előtt jelzi a pilótáknak, ha a gép nem áll készen a felszállásra, így a pilóták figyelmen kívül hagyták a jelzést, és folytatták az emelkedést.

Egy végzetes hiba

Ez viszont kritikus hibának bizonyult. A Helios gépén a felszállás előtt egy biztonsági ellenőrzést kellett végezni, aminek keretében a műszakiak azt is megvizsgálták, hogy nem szökik-e a kabinnyomás az ajtónál. Hogy ezt megtehessék, a gép nyomáskiegyenlítő-rendszerét automatából manuálisra kellett állítaniuk, az ellenőrzés befejeztével viszont nem állították vissza. A pilótáknak a protokoll szerint felszállás előtt valamint után háromszor is ellenőrizniük kellett, hogy a műszer megfelelően működik-e, de megmagyarázhatatlan módon mégsem vették észre a hibát.


A Helios Airways Boeing 737-es a Váaclav Havel Nemzetközi Repülőtéren, 2005 márciusában

Ha a pilóták tudták volna, hogy mi történik, azonnal csökkentették volna a magasságot, ehelyett viszont tovább emelkedtek, és a légi irányításnak csak annyit jeleztek, hogy valami gond van a hűtőventilátorokkal. Bár a műszaki személyzet tagja, aki az ellenőrzést végezte, határozottan rákérdezett, hogy a nyomáskiegyenlítő-rendszer automatára van-e állítva, a kapitány - minden bizonnyal az oxigénhiányos állapot miatt - nem vette figyelembe ezt a kérdést, nem sokkal később pedig minden rádiókapcsolat megszakadt a Boeinggel.

5500 méteres magasságnál az oxigénmaszkok leereszkedtek a Boeing utasterében, jelezve, hogy valami nincs rendben a nyomással. Ekkor már a utaskísérőknek is tudniuk kellett, hogy gond van, azonban a 2001. szeptember 11-e után hozott biztonsági intézkedések miatt nem tudtak bemenni a lezárt pilótafülkébe. Erre csak a vezető utaskísérőnek lett volna lehetősége a kifejezetten erre szolgáló kóddal, ő viszont ekkorra minden bizonnyal szintén elveszítette az eszméletét.

A robotpilóta által vezetett repülőgép ezután tovább emelkedett egészen tízezer méteres magasságig, azonban a járattal több mint két órára minden kapcsolat megszakadt. Az athéni légi irányítás 10.12 és 10.50 között összesen tizenkilencszer próbálta felvenni a kapcsolatot a gép személyzetével, mindeközben pedig a görög légierő két F-16-os vadászgépet rendelt ki az utasszállító elfogására.

Tragikus végkifejlet

A légierő gépei 11.24-kor érték el a Boeinget, és azt látták, hogy a másodpilóta mozdulatlanul ül a székében, a pilóta széke pedig üres volt. Huszontötpercen keresztül kísérték így a szellemgépet, amikor egyszer csak történt valami: 11.49-kor az egyik légiutaskísérő, Andreas Prodromou ment be az ekkor hatezer méteren szálló gép pilótafülkéjébe, majd a barátnőjével, a szintén légiutaskísérőként dolgozó Haris Charalambousszal megpróbálta átvenni a gép irányítását. Legalábbis ez az egyik verzió, amiről a baleset után minden lap beszámolt, habár az is igaz, hogy a katasztrófa körülményeinek kivizsgálásáról szóló hivatalos jelentés szerint az F-16-osok pilótái csak egy embert láttak a pilótafülkében.


Egy Boeing 737-300 pilótafülkéje belülről

A beszámolók szerint Prodromou azért nem ájult el, mert egy hordozható oxigénpalackot használt, azt viszont nem lehet tudni, hogy miért tartott neki ilyen sokáig bejutni a pilótafülkébe. Elképzelhető, hogy a férfi találomra próbálkozott különböző kódokkal, mire megtalálta az ajtót nyitó számsort, de az is lehet, hogy ennyi időbe telt rálelnie a vezető utaskísérő kódjára. Az biztos, hogy Prodromou nem egyszerű utaskísérő volt, hiszen korábban Nagy-Britanniában sikeres pilótavizsgát tett. A férfinak nem sikerült pilótaként elhelyezkednie, ezért döntött úgy, hogy utaskísérő lesz, az 522-es járatra pedig az utolsó pillanatban ugrott be egy másik utaskísérő helyett.

Prodromou a Boeing 737-es gépéhez nem értett, de ha értett volna, az sem változtatott volna a dolgokon. Egy perccel azután, hogy a férfi belépett a pilótafülkébe, a repülőgép egyik hajtóműve az üzemanyaghiány miatt leállt, tíz perccel ezt követően pedig a másik hajtómű is megadta magát. A Boeing zuhanni kezdett, és néhány perccel később a Grammatiko melletti hegyeknek csapódott, megölve mindenkit, aki a fedélzeten tartózkodott.

A katasztrófa utáni vizsgálat megállapította, hogy a repülőgép lezuhanása a pilóták mulasztásának eredményeként következett be, a The Guardian szerint viszont a jelentésben kifejezetten megpróbálták elhallgatni, hogy a terrorellenes intézkedések nélkül, vagyis ha a pilótafülke ajtaja nincs lezárva, a baleset könnyedén megelőzhető lett volna. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a becsapódás pillanatában az összes fedélzeten tartózkodó ember életben volt, habár valószínűleg kómába estek a tartós oxigénhiányos állapot hatására. A Helios Airways nem sokkal később megpróbálta újrabrandelni magát Ajet néven, ám a ciprusi kormány egy évvel a katasztrófa után, 2006. november 6-án lefoglalta a légitársaság gépeit, a bankszámlájukat pedig befagyasztották, így a légitársaság kénytelen volt lehúzni a rolót.

(Forrás: TodayIFoundOut, The Guardian, Wikipedia, The Sydney Morning Herald, Fotó: Wikimedia Commons, Pixabay)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.