Először hirdettek ki országos vészhelyzetet hekkertámadás miatt

2022 / 05 / 10 / Pőcze Balázs
Először hirdettek ki országos vészhelyzetet hekkertámadás miatt
Április közepén egy oroszul beszélő hekkercsapat vette célba Costa Rica digitális infrastruktúráját. Azóta is zsarolják az országot, ahol az érintett számítógépes rendszerek nem álltak helyre, így Rodrigo Chavez elnök nemzeti vészhelyzetet hirdetett ki.

A Gizmodón olvasható hír szerint Chavez elnök, aki korábban Costa Rica pénzügyminisztere volt, nem enged a Conti nevű bűnszervezetnek, és megtagadta, hogy kifizessék a tízmillió dolláros váltságdíjat, amelyet a rendszerek helyreállításáért cserébe kérnek. Rögtön a beiktatása napján kihirdette a szükségállapotot, bár arról egyelőre nem tudni, hogy ez hogyan és mennyiben segíti majd az elkövetők elleni küzdelmet vagy a károk enyhítését.

Így működik belülről egy zsarolóvírusokra szakosodott bűnszervezet A rettegett Conti csoportnak HR-részlege és fizikai irodái is vannak, emellett a hónap dolgozóját is rendszeresen megválasztják. Több alkalmazottjuk viszont azt hiszi, hogy egy hirdetéseket értékesítő cégnél dolgozik.

Az áprilisi támadás során hatszázhetven gigabájt adat került a bűnözőkhöz, amelyekből azóta is szivárogtatnak információkat. Az országban nem működnek az adózásért, a vámért és az exportért felelős rendszerek, illetve a Gizmodo szerint semmilyen digitális pénzügyi szolgáltatás. A Külügyminisztérium weboldalán nem írnak arról, hogy ez érintené az oda utazókat, igaz, az ötmilliós közép-amerikai országban nincs nagykövetségünk vagy konzulátusunk.

Tízmillió dollár jár a hekkerekért

Az USA Külügyminisztériuma ekkora jutalmat ajánlott fel azoknak, akik segítenek kézre keríteni a costa ricai támadókat, de ötmilliót akkor is fizetnek, ha valaki máshol elkövetett Conti bűncselekményekkel kapcsolatban szolgáltat információkat. A bűnözők korábban amerikai egészségügyi szolgáltatókat is célba vettek, és ugyan nem bizonyított, hogy az orosz kormánynak dolgoznának, de amikor mások feltörték a belső rendszereiket, bebizonyosodott, hogy támogatják Vlagyimir Putyint.

Az úgynevezett ransomware, vagyis váltságdíj-támadásokról többször írtunk a Rakétán. A céljuk, hogy a legnagyobb, és legnehezebben pótolható értékétől fosszák meg a szervezeteket: az adataiktól. Miután a vírus bejut egy hálózatra, megpróbálja az ott tárolt fájlokat, adatbázisokat elérhetetlenné tenni. Nem egyszerűen letörli, hanem kódolja azokat - és váltságdíjat követel azért, hogy a kódolást visszafordítva újra használható állapotba hozza a gépeket. Korábban előfordult már, hogy egy város vagy akár több amerikai állam vészhelyzetet hirdessen ki egy hekkertámadás miatt, azonban úgy tűnik, ez az első eset, hogy egy teljes országban szükségállapotot kell bevezetni ilyen okokból.

(Borítókép: David Peterson/Pixabay)

Ijesztő mértékben emelkedik a zsarolóvírus-támadások száma A láthatatlan háborúban senki sem érinthetetlen. A hekkerek teljes városokat bénítanak meg, és vállalkozásokat visznek csődbe.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.