Először hirdettek ki országos vészhelyzetet hekkertámadás miatt

2022 / 05 / 10 / Pőcze Balázs
Először hirdettek ki országos vészhelyzetet hekkertámadás miatt
Április közepén egy oroszul beszélő hekkercsapat vette célba Costa Rica digitális infrastruktúráját. Azóta is zsarolják az országot, ahol az érintett számítógépes rendszerek nem álltak helyre, így Rodrigo Chavez elnök nemzeti vészhelyzetet hirdetett ki.

A Gizmodón olvasható hír szerint Chavez elnök, aki korábban Costa Rica pénzügyminisztere volt, nem enged a Conti nevű bűnszervezetnek, és megtagadta, hogy kifizessék a tízmillió dolláros váltságdíjat, amelyet a rendszerek helyreállításáért cserébe kérnek. Rögtön a beiktatása napján kihirdette a szükségállapotot, bár arról egyelőre nem tudni, hogy ez hogyan és mennyiben segíti majd az elkövetők elleni küzdelmet vagy a károk enyhítését.

Így működik belülről egy zsarolóvírusokra szakosodott bűnszervezet A rettegett Conti csoportnak HR-részlege és fizikai irodái is vannak, emellett a hónap dolgozóját is rendszeresen megválasztják. Több alkalmazottjuk viszont azt hiszi, hogy egy hirdetéseket értékesítő cégnél dolgozik.

Az áprilisi támadás során hatszázhetven gigabájt adat került a bűnözőkhöz, amelyekből azóta is szivárogtatnak információkat. Az országban nem működnek az adózásért, a vámért és az exportért felelős rendszerek, illetve a Gizmodo szerint semmilyen digitális pénzügyi szolgáltatás. A Külügyminisztérium weboldalán nem írnak arról, hogy ez érintené az oda utazókat, igaz, az ötmilliós közép-amerikai országban nincs nagykövetségünk vagy konzulátusunk.

Tízmillió dollár jár a hekkerekért

Az USA Külügyminisztériuma ekkora jutalmat ajánlott fel azoknak, akik segítenek kézre keríteni a costa ricai támadókat, de ötmilliót akkor is fizetnek, ha valaki máshol elkövetett Conti bűncselekményekkel kapcsolatban szolgáltat információkat. A bűnözők korábban amerikai egészségügyi szolgáltatókat is célba vettek, és ugyan nem bizonyított, hogy az orosz kormánynak dolgoznának, de amikor mások feltörték a belső rendszereiket, bebizonyosodott, hogy támogatják Vlagyimir Putyint.

Az úgynevezett ransomware, vagyis váltságdíj-támadásokról többször írtunk a Rakétán. A céljuk, hogy a legnagyobb, és legnehezebben pótolható értékétől fosszák meg a szervezeteket: az adataiktól. Miután a vírus bejut egy hálózatra, megpróbálja az ott tárolt fájlokat, adatbázisokat elérhetetlenné tenni. Nem egyszerűen letörli, hanem kódolja azokat - és váltságdíjat követel azért, hogy a kódolást visszafordítva újra használható állapotba hozza a gépeket. Korábban előfordult már, hogy egy város vagy akár több amerikai állam vészhelyzetet hirdessen ki egy hekkertámadás miatt, azonban úgy tűnik, ez az első eset, hogy egy teljes országban szükségállapotot kell bevezetni ilyen okokból.

(Borítókép: David Peterson/Pixabay)

Ijesztő mértékben emelkedik a zsarolóvírus-támadások száma A láthatatlan háborúban senki sem érinthetetlen. A hekkerek teljes városokat bénítanak meg, és vállalkozásokat visznek csődbe.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.