Először látható teljes életnagyságban a Dream Chaser űrsikló 2024 / 02 / 05 / Bobák Zsófia

A Sierra Space új űrsiklója, a Dream Chaser fontos feladatot kap a jövőben: a Nemzetközi Űrállomásra szállítja majd a rakományokat a NASA CRS (commercial resupply services, kereskedelmi utánpótlási szolgáltatás) programjának keretében. Az űrsiklót a United Launch Alliance Vulcan Centaur rakétája indítja az űrbe, majd a Dream Chaser egyedül halad tovább az ISS felé, ahová első körben 3500 kg, majd a későbbi missziók során több mint 5000 kg rakományt juttat el. Az űreszközt a Canadarm2 robotkarral kapják el és csatlakoztatják a Harmony modulhoz, ahol akár 75 napra is leparkolhat. Hazafelé tartó útja nem vesz sok időt igénybe: a NASA leírása szerint indulás után 11-15 órával már landolhat is, miután a Shooting Star nevű modulját elengedte. Ebben a modulban az űrállomáson összegyűlt hulladékot fogják elhelyezni a visszaúton, így ezzel együtt ég el az atmoszférában. A Földre csak a Tenacity elnevezésű űrsikló tér csak vissza, amihez a következő küldetés indításakor új modult csatolnak. A Tenacity a tervek szerint 15 alkalommal teszi meg ezt az utat az űrállomásig és vissza. Az űrsiklót néhány nappal ezelőtt mutatták be teljes életnagyságban, tehát a Tenacity és a Shooting Star összekapcsolása után, a nagyközönség előtt. A felkészítés egyelőre a földi tesztlétesítményekben zajlik, de még ebben az évben a levegőbe emelkedik az űrsikló és elindul első (még rakomány nélküli) demonstrációs útjára. (Fotó: Sierra Space)
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.