Először végeztek teljes egészében robottal tüdőátültetést

2023 / 04 / 21 / Bobák Zsófia
Először végeztek teljes egészében robottal tüdőátültetést
A beavatkozás sokkal kevésbé invazív, mint az eddigi módszerek, így a robottal operált páciensek gyorsabban gyógyulhatnak.

A spanyolországi Vall d’Hebron Egyetemi Kórházban a világon elsőként végeztek el tüdőtranszplantációt robotizált módon és a módszer nem csak működőképesnek, hanem sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint a korábbi megoldások. A robot által ejtett bemetszés ugyanis jóval kisebb, így kevesebb a fertőződés esélye és a seb is hamarabb begyógyul.

Az új módszer lényege, hogy a mellkas felnyitása helyett, amelynek során a bordák között helyezik be az új tüdőt és egy jelentős méretű, 30 centiméteres seb keletkezik a folyamat során, csak egy kisebb bemetszést ejtenek a bőrön a szegycsont környékén és a szervet ezen a lyukon át juttatták be a testbe.

Ezzel elkerülhetővé válik az agresszív beavatkozás és a bordák is épek maradhatnak, ami a műtét utáni lábadozás időszakát könnyebbé teszi a betegek számára.

A folyamat a következőképpen zajlik: a nyolc centiméteres bevezető nyílást a szegycsont kardnyúlvány nevű végén alakítják ki, majd a nyílásba helyezett műanyag sebészi eszközzel nyitva tartják az üreget. A néhány centiméteres nyílás ezen a területen elegendő az új szerv beillesztéséhez, mivel a bőr itt nagyon rugalmas és nyújtható.

Az előbb vázolt műveletet még az orvosok végzik manuálisan, de innentől a robot veszi át a munkát és magát a tüdőátültetést már teljes egészében a géppel intézik: a Da Vinci robot négy karja a mellkason készített négy apró nyíláson keresztül kamerát vezet be a testbe, valamint elválasztja a szívet és a tüdőt, a robotkarokat vezérlő orvos pedig megkezdheti a károsodott szerv kiemelését és az új behelyezését. A Vall d’Hebron Egyetemi Kórház beszámolója szerint a páciens, akin az első műtétet elvégezték, a procedúra után semmilyen fájdalmat nem érzett és nem alakult ki fertőzés a szervezetében.

A robotizáción alapuló módszer az első tapasztalatok szerint új utat mutathat a transzplantációk elvégzésének terén és az eddigi rendkívül invazív beavatkozás kockázatait jelentősen csökkentheti. Az Intuitive Surgical cég által gyártott Da Vinci robotizált sebészeti rendszert másfajta műtétekhez is alkalmazzák a világ számos pontján, például Magyarországon is: a Pécsi Tudományegyetemre tavaly érkezett meg a Da Vinci Xi gép, amellyel a sebészeti, nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti és szívsebészeti beavatkozásokat segítik, a Semmelweis Egyetem pedig 2022 májusában végeztek először műtétet (epehólyag eltávolítását) szintén egy Da Vinci Xi robottal.

(Fotó: Intuitive Surgical)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.