Első alkalommal lépte át egy szuperszámítógép az exaflopos teljesítményt

2022 / 06 / 01 / Bobák Áron
Első alkalommal lépte át egy szuperszámítógép az exaflopos teljesítményt
Az amerikai Oak Ridge Nemzeti Laboratórium Frontier nevű gépe másodpercenként egytrillió (azaz milliárdszor milliárd) számítási feladatot tud elvégezni, ami több mint a duplája az eddigi leggyorsabb szuperszámítógép kapacitásának.

A világ első "exaléptékű" szuperszámítógépe már a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit összesítő Top500 lista legfrissebb, május 30-án kiadott összesítésében is feltűnt, természetesen az első helyen. A lista készítői szerint a jelenleg még tesztelés alatt álló szuperszámítógép 1,102 exaflop/s sebességet ért el, ami több mint a duplája az elmúlt két évben a világ leggyorsabb szuperszámítógépének számító, japán Fukagi 442 pflop/s-os kapacitásának. Maga az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium a számítógép teljesítményének demonstrálására azt a szemléletes példát hozza, hogy

a Föld teljes lakosságának négy évébe telne megoldani azt a feladatot, amit a Frontier egy másodperc alatt képes elvégezni.

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium által üzemeltetett gép a Hewlett Packard által fejlesztett HPE Cray EX szuperszámítógép-architektúrára épül. A Gizmodo szerint a gép 74 darab ilyen szekrényből épül fel, amelyek egyenként 3,5 tonnát nyomnak és 150 kilométernyi kábel köti össze őket. A Frontierben az AMD harmadik generációs EPYC chipjei felelnek a számítási teljesítményért, és 9400 CPU-val valamint 37 000 GPU-val - ezen belül összesen 8 730 112 processzormaggal - rendelkezik.

A rendkívüli hőtermelés miatt a számítógép hűtéséről négy vízpumpa gondoskodik, amelyek percenként 25 ezer liter vízzel hűtik a Frontiert. Ez a kapacitás az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium szerint elegendő lenne ahhoz, hogy nagyjából 30 perc alatt megtöltsenek egy olimpiai úszómedencét. Hasonlóan elképesztő a számítógép adattárolási kapacitása is, hiszen a 700 petabájtos Orion adattárolón összesen 35-ször annyi adat fér el, mint amennyi adatot a világ második legnagyobb könyvtárában, az amerikai Kongresszusi Könyvtárban őriznek.

Hogy az új szuperszámítógép teljesítménye mennyire felette áll a lista többi helyezettjének, azt amúgy jól mutatja, hogy a Top500-as lista gépeinek teljesítményét összeadva a Frontier adná a teljes számítási kapacitás 25%-át. A géptől nem csak a Fukagi marad le jelentősen, de például a lista harmadik helyezettje, a finnországi EuroHPC Lumija már alig a Frontier kapacitásának a hetedére képes. Ez még csak a kezdet, hiszen ha a gép szoftverét sikerül finomhangolni, akkor a Frontier elméletben akár a 2 exaflop/s-os teljesítményt is elérheti a jövőben.

Ahogy arról a New Scientist beszámolt, az új szuperszámítógépet többek között klímamodellezésre, a nukleráis fúzió modellezésére valamint gyógyszerfejlesztésre fogják használni, és a szakértők szerint jó esély van rá, hogy egy jódarabig megtartsa az első pozíciót a szuperszámítógépek rangsorában. Már ha tényleg ez a legerősebb ilyen gép, hiszen a hírek szerint Kína már két exaléptékű szuperszámítógéppel is rendelkezik, de ezt különböző okokból mindeddig nem verték nagy dobra.

(Fotó: Carlos Jones/ORNL, U.S. Dept. of Energy)

Szuperszámítógépek - a hétköznapok rejtélyes irányítói A világ legnagyobb teljesítményű számítógépei nem csak az emberiség égető problémáinak megoldásán dolgoznak, a színfalak mögött sokszor egészen hétköznapi, de annál lényegesebb feladatokat vesznek át a (hozzájuk képest) lassú és körülményes emberektől.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.