Elsötétült a világ legismertebb online fóruma, a Reddit

2023 / 06 / 13 / Pőcze Balázs
Elsötétült a világ legismertebb online fóruma, a Reddit
Tüntetésekbe kezdtek a burjánzó és önszerveződő közösségeiről ismert Reddit felhasználói. A felháborodás oka első pillantásra technikai apróságnak tűnhet, de valójában sokkal többről van szó.

Több mint nyolcezer subreddit, azaz alfórum állította át magát zártra, vagy korlátozta a bejegyzések közzétételét, hogy így fejezzék ki nemtetszésüket amiatt, hogy a Reddit gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy fejlesztők szabadon egészíthessék ki, fejleszthessék azt - számolt be a TechCrunch. Az "elsötétítés" negyvennyolc órán át tart, és egy rövid időre a teljes oldal működését megbénította. A vitatott változtatások lényege, hogy a Reddit fizetőssé teszi az úgynevezett API-ja (application programming interface-e), azaz alkalmazásprogramozási felülete használatát. Egy API lényege, hogy egységesíti, hogy külső programok hogyan írhatnak-olvashatnak egy másik felületet. Például a bankunk API-ja teszi lehetővé, hogy más, független netbanki alkalmazásokkal is elérjük a számlaadatainkat, ha szeretnénk.

A Reddit esetében azért különösen kritikus az API használata, mert a fórum hírhedten lassan fejlődik, funkciók egész sorát "bízta rá" legendásan összetartó közösségére

- emeli ki Casey Newton hírlevele, a Platformer. Például a cégnél sokáig nem bíbelődtek saját mobilalkalmazás fejlesztésével, illetve a fórumozás élménye is gyakran kényelmesebb a független fejlesztők által létrehozott programokon keresztül. A Reddit a moderáció javát is a felhasználóira, az önrendelkező közösségeire bízza, amihez szintén igénybe vehetnek az API-n keresztül működő szoftvereket. Ám mivel a cég idén tőzsdére készül, muszáj bevételek után néznie, így logikusnak tűnt, hogy pénzt kérnek az API használatáért. Ezzel nem is lenne alapvetően baj, hiszen más platformoknál is előfordul, ám mindössze harminc napot adtak az átállásra, miközben helyenként akár többtízmillió dolláros nem várt költséget okoznak a független fejlesztőknek, akik ilyen gyorsan és drasztikusan nem tudnak árat emelni.

A cég vezérigazgatója, Steve Huffmann ugyan tiszteletben tartja a "közösségi akciót", ugyanakkor kiemelte, hogy muszáj jövedelmezővé tenniük a platformot. Csak bizonyos esetekben tartják ingyenesen az API használatát, például olyan alkalmazásoknál, amelyek a gyengénlátóknak segítenek olvasni a bejegyzéseket, ahogyan a nem kereskedelmi célú moderációs eszközök is kivételt képeznek majd. Mindez egyébként rávilágít arra, hogy milyen alapvető funkciókat nem voltak képesek vagy hajlandóak házon belül lefejleszteni.

A tüntető subredditek egy része 48 óra után újra megnyit majd, ám több egészen addig zárva lesz, amíg a cég nem gondolja meg magát az elképzeléseivel kapcsolatban.

(Borítókép: Brett Jordan/Unsplash)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.