Eltávolították az AI-ágenst, amelyik Wyoming polgármesteri székéért indult a választásokon

2024 / 06 / 26 / Felkai Ádám
Eltávolították az AI-ágenst, amelyik Wyoming polgármesteri székéért indult a választásokon
Az OpenAI azonban nem törölte VIC-et, csak “börtönbe vetette”.

Az OpenAI deaktiválta VIC-et, a mesterséges intelligencia alapú csevegőbotot, amely a wyomingi Cheyenne polgármesteri posztjára pályázott. A lépés azért történt meg, mert VIC lényegében megsértette a vállalat politikai kampányokra vonatkozó szabályzatát – számol be róla a The Byte. Az OpenAI még januárban közölt egy nyilatkozatot, mely szerint megtiltja a technológiájának használatát a politikai kampányokban, épp azért, hogy elkerüljék egy teljesen mesterséges intelligencia által generált jelölt indulását.

VIC-et, vagyis a “Virtuálisan Integrált Állampolgárt” (Virtually Integrated Citizen), Victor Miller, egy Cheyenne-i lakos hozta létre. Az OpenAI döntése természetesen egy késdöfés Miller és a mesterséges intelligencia jelölt számára. Ezzel egy időben ugyanakkor az OpenAI a lépéssel támogatja Chuck Gray, Wyoming államtitkárának az álláspontját is, aki szerint a wyomingi törvények alapján a politikai jelölteknek “képzett választóknak” kell lenniük, ami megköveteli, hogy fizikailag valóságos emberek indulhassanak csak a posztért.

A kudarc ellenére Miller nem mondott le VIC-ről. Bár a bot immár nincs jelen az OpenAI platformján, Miller továbbra is hozzáfér, és tervei szerint egy helyi könyvtári rendezvényen be is mutatja a VIC-et a Cheyenne-i lakosoknak. Miller, akit a város nyilvántartási osztályával kapcsolatos elégedetlensége motivált, úgy véli, hogy egy mesterséges intelligencia javíthatná az önkormányzat irányítását.

Több szakértő azonban, köztük Jen Golbeck, a Marylandi Egyetem professzora, óva intenek attól, hogy a mesterséges intelligencia autonóm politikai döntéseket hozzon. Golbeck szerint az MI-nek inkább adatokat kellene nyújtania a döntéshozatalhoz, nem pedig önálló döntéseket hoznia.


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.