Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava

2021 / 01 / 13 / Pőcze Balázs
Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava
Tízmillió forint fölött jár egyetlen Bitcoin ára, ami még úgy is rengetegnek hangzik, hogy pár napja tizenkétmilliót is ért egy darab a legismertebb kriptovalutából. A körülbelül ezermilliárd dollárnyi Bitcoin akár húsz százaléka lehet elveszett vagy nem hozzáférhető virtuális tárcákban.

Egy San Franciscóban élő, német születésű programozónak 220 millió dollárja van Bitcoinban. Egy Los Angeles-i vállalkozónak szintén dollár százmilliói állnak a valutában, míg egy barbadosinak a nyolcszáz Bitcoinja több mint nyolcmilliárd forintot ér. De a német programozónak nem jut eszébe a jelszava, ahogyan a Dél-Kaliforniában élő férfinak sem sem. A karibi befektetőnek pedig egy kollégája leformatálta a laptopját - és vele együtt a vagyonát.

A The New York Times-ban Nathaniel Popper több olyan emberrel is beszélgetett, akinek dollár tíz- vagy százmilliói vannak, mégsem tudja elkölteni mesés vagyonát. Ennek az oka a kriptovaluták technológiai felépítése: a blokklánc-alapon működő rendszerekben minden egyes tranzakció, a legapróbbtól a legnagyobbig mind bekerül egy publikus főkönyvbe, melynek számtalan számítógépen tárolják egyszerre és naprakészen a másolatát. Mindenki tudja mindenki egyenlegét - csak senki sem tudja, hogy melyik tárca pontosan kié.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

Ahhoz, hogy elköltsük a virtuális pénzünket, szükségünk van a tárcánkhoz tartozó úgynevezett privát kulcsunkra. Ha ezt elveszítjük, nincs hova fordulnunk. Mert míg ha elfelejtjük a bankkártyánk PIN-kódját, csak besétálunk a személyinkkel egy fiókba, és kapunk egy újat, kripto-befektetőként a rendszerek decentralizált volta miatt erre nincs lehetőségünk. Persze rábízhatjuk a privát kulcsainkat egy szolgáltatóra, de miután az egyik legismertebb ilyet, a Mt. Goxot évekkel ezelőtt feltörték, és leléptek az ott tárolt több százezer Bitcoinnal, sokan bizalmatlanok, és inkább az internetre nem rákötve, akár erre a célra készített kütyükön, akár papíron, széfben tárolják a privát kulcsaikat.

A cikkben megszólaló szakértők szerint az összes ilyen pénz ötöde heverhet parlagon - egy erre szakosodott cég napi hetven megkeresést kap olyanoktól, akik nem jutnak hozzá a vagyonukhoz. A német programozó, Stefan Thomas jó tíz éve ezért a rövid YouTube videóért cserébe kapta a hétezer Bitcoint; ma Magyarországon ha ennek a hetvenezredét fizetnék neki, már örülhetne.

Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat. Érdemes elolvasni a Times írását, és jól meggondolni, hogy hova és hogyan rejtjük el a virtuális vagyonunk kulcsait - nehogy örökre virtuális maradjon.

(Borítókép: David Shares/Unsplash)

További cikkek a témában:

Egymilliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az Egyesült Államok Szerdán felbolydult a kripto-világ: közel hetvenezer bitcoint, vagyis nagyjából 975 millió dollárt mozgatott meg valaki a rendszeren belül. Péntekre kiderült, hogy ki áll a rejtélyes tranzakció mögött.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.

Hamburgert, vonatjegyet, űrutazást is vehetünk már kriptopénzekkel, de mik azok? Röviden áttekintjük, hogy mik is azok a kriptopénzek és hogy hol fizethetünk már ezekkel az eszközökkel.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.