Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava

2021 / 01 / 13 / Pőcze Balázs
Kétszázmillió dollárja van Bitcoinban, de kiment a fejéből a jelszava
Tízmillió forint fölött jár egyetlen Bitcoin ára, ami még úgy is rengetegnek hangzik, hogy pár napja tizenkétmilliót is ért egy darab a legismertebb kriptovalutából. A körülbelül ezermilliárd dollárnyi Bitcoin akár húsz százaléka lehet elveszett vagy nem hozzáférhető virtuális tárcákban.

Egy San Franciscóban élő, német születésű programozónak 220 millió dollárja van Bitcoinban. Egy Los Angeles-i vállalkozónak szintén dollár százmilliói állnak a valutában, míg egy barbadosinak a nyolcszáz Bitcoinja több mint nyolcmilliárd forintot ér. De a német programozónak nem jut eszébe a jelszava, ahogyan a Dél-Kaliforniában élő férfinak sem sem. A karibi befektetőnek pedig egy kollégája leformatálta a laptopját - és vele együtt a vagyonát.

A The New York Times-ban Nathaniel Popper több olyan emberrel is beszélgetett, akinek dollár tíz- vagy százmilliói vannak, mégsem tudja elkölteni mesés vagyonát. Ennek az oka a kriptovaluták technológiai felépítése: a blokklánc-alapon működő rendszerekben minden egyes tranzakció, a legapróbbtól a legnagyobbig mind bekerül egy publikus főkönyvbe, melynek számtalan számítógépen tárolják egyszerre és naprakészen a másolatát. Mindenki tudja mindenki egyenlegét - csak senki sem tudja, hogy melyik tárca pontosan kié.

A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. A kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

Ahhoz, hogy elköltsük a virtuális pénzünket, szükségünk van a tárcánkhoz tartozó úgynevezett privát kulcsunkra. Ha ezt elveszítjük, nincs hova fordulnunk. Mert míg ha elfelejtjük a bankkártyánk PIN-kódját, csak besétálunk a személyinkkel egy fiókba, és kapunk egy újat, kripto-befektetőként a rendszerek decentralizált volta miatt erre nincs lehetőségünk. Persze rábízhatjuk a privát kulcsainkat egy szolgáltatóra, de miután az egyik legismertebb ilyet, a Mt. Goxot évekkel ezelőtt feltörték, és leléptek az ott tárolt több százezer Bitcoinnal, sokan bizalmatlanok, és inkább az internetre nem rákötve, akár erre a célra készített kütyükön, akár papíron, széfben tárolják a privát kulcsaikat.

A cikkben megszólaló szakértők szerint az összes ilyen pénz ötöde heverhet parlagon - egy erre szakosodott cég napi hetven megkeresést kap olyanoktól, akik nem jutnak hozzá a vagyonukhoz. A német programozó, Stefan Thomas jó tíz éve ezért a rövid YouTube videóért cserébe kapta a hétezer Bitcoint; ma Magyarországon ha ennek a hetvenezredét fizetnék neki, már örülhetne.

Thomasnak még két lehetősége van beütni a jelszavát a privát kulcsát tároló rendszerbe - ha ezeket elvéti, az eszköz örökre hozzáférhetetlenné teszi azokat. Érdemes elolvasni a Times írását, és jól meggondolni, hogy hova és hogyan rejtjük el a virtuális vagyonunk kulcsait - nehogy örökre virtuális maradjon.

(Borítókép: David Shares/Unsplash)

További cikkek a témában:

Egymilliárd dollárnyi bitcoint foglalt le az Egyesült Államok Szerdán felbolydult a kripto-világ: közel hetvenezer bitcoint, vagyis nagyjából 975 millió dollárt mozgatott meg valaki a rendszeren belül. Péntekre kiderült, hogy ki áll a rejtélyes tranzakció mögött.

Meddig juthat el a bitcoin árfolyama? Vannak, akik szerint a jövőben több millió dollárt is érhet egy bitcoin, mások szerint a nulla lenne a reális ár a legismertebb kriptovalutáért.

Hamburgert, vonatjegyet, űrutazást is vehetünk már kriptopénzekkel, de mik azok? Röviden áttekintjük, hogy mik is azok a kriptopénzek és hogy hol fizethetünk már ezekkel az eszközökkel.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.