Elvesztette az orosz légierő a titkos fegyverét Ukrajnában

2022 / 06 / 26 / Felkai Ádám
Elvesztette az orosz légierő a titkos fegyverét Ukrajnában
A 2015-ben hadrendbe állított levegő-levegő lövedék az egyik legfejlettebb eszköze az orosz hadseregnek, amit most egy technikai hiba miatt épségben találtak meg az ukránok.

Egy orosz vadászgép elveszített egy titkos levegő-levegő lövedéket az észak-ukrajnai csapások során – számol be róla a Defence Blog egy, az ukrajnai hadi helyzet alakulását követő, ukrán közösségi médiás bejegyzésekre hivatkozva. Mint ebből kiderül, az ukrán katasztrófa-mentés szakemberei egy orosz R–77–1 közepes hatótávolságú levegő-levegő lövedék, más néven Izdelije 170–1 roncsait találták meg, és tárták fel Zsitomir régióban. A poszt szerint az egyik legfejlettebb orosz fegyver egy észak-ukrajnai csata során veszett el műszaki hiba miatt.

A 170–1 eszköz (NATO jelentési név: AA–12B) a szovjet korszak aktív radarvezérlésű R–77(RVV–AE) lövedék jelentős mértékben feltupírozott változata, és elsősorban a Szu–35S vadászrepülőgéphez, valamint a Szu–34 bombázóhoz tervezték. A továbbfejlesztett MiG–31BM akár négy új R–77–1 lövedéket is képes szállítani. A 170–1 fejlesztése 2003-ban indult, és 2005 decemberében készült el az első négy prototípus az előzetes tesztindításokhoz. További 6 példány legyártása után 2006-ban megnyílt az állammal közös tesztelési szakasz.

Valójában azonban ekkor nem végeztek tényleges teszteket, mivel még nem készült el az eszköz felhasználására alkalmas Szu–35S repülőgép. 2010 végén aztán a gép készen állt a tesztelésre. Az ugyanabban az évben végrehajtott bevezetések során a lövedék kiválóan szerepelt, és ezt követően megindult a sorozatgyártás. A lövedéket 2015-ben állították hadrendbe. A közepes hatótávolságú R–77–1 lövedéket úgy tervezték, hogy a nap bármely szakában légi célpontokat (vadászgépek, egyéb támadó-repülőgépek, bombázók, BTA repülőgépek, helikopterek, robotrepülők) támadhasson, bármely szögből, különböző elektronikus ellenintézkedések között, akár a föld vagy a víz felszíne felett.

Az ukránok megszerezték az oroszok legfejlettebb elektronikai hadviselésre alkalmas rendszerét Az eszközt, mellyel radarokat és műholdakat lehet zavarni, egy egyszerű konténer rejtette – az ukrán hírszerzés szempontjából állítólag felbecsülhetetlen az értéke, és még a NATO is örülhet.

Nem ez az egyetlen érzékeny rendszer, amit az oroszok elvesztettek Ukrajnában, korábban az elektronikus hadviselésre tervezett titkos eszközről fentebb írtunk. A hasonló veszteségek egyébként azért fájhatnak Moszkvának, mert Ukrajna és a NATO közt elég szoros az információs kapcsolat, így ezeknek a vadonatúj eszközöknek a specifikációi gyorsan eljuthatnak az illetékes NATO parancsnokságokhoz.

(Kép: Voyennyy Osvedomitel)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.