Elvesztette az orosz légierő a titkos fegyverét Ukrajnában

2022 / 06 / 26 / Felkai Ádám
Elvesztette az orosz légierő a titkos fegyverét Ukrajnában
A 2015-ben hadrendbe állított levegő-levegő lövedék az egyik legfejlettebb eszköze az orosz hadseregnek, amit most egy technikai hiba miatt épségben találtak meg az ukránok.

Egy orosz vadászgép elveszített egy titkos levegő-levegő lövedéket az észak-ukrajnai csapások során – számol be róla a Defence Blog egy, az ukrajnai hadi helyzet alakulását követő, ukrán közösségi médiás bejegyzésekre hivatkozva. Mint ebből kiderül, az ukrán katasztrófa-mentés szakemberei egy orosz R–77–1 közepes hatótávolságú levegő-levegő lövedék, más néven Izdelije 170–1 roncsait találták meg, és tárták fel Zsitomir régióban. A poszt szerint az egyik legfejlettebb orosz fegyver egy észak-ukrajnai csata során veszett el műszaki hiba miatt.

A 170–1 eszköz (NATO jelentési név: AA–12B) a szovjet korszak aktív radarvezérlésű R–77(RVV–AE) lövedék jelentős mértékben feltupírozott változata, és elsősorban a Szu–35S vadászrepülőgéphez, valamint a Szu–34 bombázóhoz tervezték. A továbbfejlesztett MiG–31BM akár négy új R–77–1 lövedéket is képes szállítani. A 170–1 fejlesztése 2003-ban indult, és 2005 decemberében készült el az első négy prototípus az előzetes tesztindításokhoz. További 6 példány legyártása után 2006-ban megnyílt az állammal közös tesztelési szakasz.

Valójában azonban ekkor nem végeztek tényleges teszteket, mivel még nem készült el az eszköz felhasználására alkalmas Szu–35S repülőgép. 2010 végén aztán a gép készen állt a tesztelésre. Az ugyanabban az évben végrehajtott bevezetések során a lövedék kiválóan szerepelt, és ezt követően megindult a sorozatgyártás. A lövedéket 2015-ben állították hadrendbe. A közepes hatótávolságú R–77–1 lövedéket úgy tervezték, hogy a nap bármely szakában légi célpontokat (vadászgépek, egyéb támadó-repülőgépek, bombázók, BTA repülőgépek, helikopterek, robotrepülők) támadhasson, bármely szögből, különböző elektronikus ellenintézkedések között, akár a föld vagy a víz felszíne felett.

Az ukránok megszerezték az oroszok legfejlettebb elektronikai hadviselésre alkalmas rendszerét Az eszközt, mellyel radarokat és műholdakat lehet zavarni, egy egyszerű konténer rejtette – az ukrán hírszerzés szempontjából állítólag felbecsülhetetlen az értéke, és még a NATO is örülhet.

Nem ez az egyetlen érzékeny rendszer, amit az oroszok elvesztettek Ukrajnában, korábban az elektronikus hadviselésre tervezett titkos eszközről fentebb írtunk. A hasonló veszteségek egyébként azért fájhatnak Moszkvának, mert Ukrajna és a NATO közt elég szoros az információs kapcsolat, így ezeknek a vadonatúj eszközöknek a specifikációi gyorsan eljuthatnak az illetékes NATO parancsnokságokhoz.

(Kép: Voyennyy Osvedomitel)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.